Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia R. Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară

5 iulie 2021 579
Articole
Colaj: Stopfals.md

Sperietorile electorale continuă să fie exploatate de sursele media afiliate politic, iar unii deputați sau candidați pe listele partidelor le diseminează pentru a manipula opinia publică. Câteva site-uri cu politică editorială favorabilă Partidului socialiștilor au publicat articole cu titluri tendențioase, în care au speculat că Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară. Făcând trimitere la un recent decret, prin care președinta Maia Sandu a acordat cetățenia R. Moldova pentru mai multe persoane, inclusiv pentru nouă originari din Republica Arabă Siriană, autorii articolelor au încercat să inducă panică în societate, speculând pe tema străinilor și a imigranților – o sperietoare electorală mai veche, care a fost exploatată și în campaniile electorale precedente. Ceea ce „au uitat” să menționeze autorii este că cetățenia Republicii Moldova a fost oferită și anterior unor etnici sirieni, prin decrete semnate de fostul președinte Igor Dodon.

Kp.md a publicat articolul «Каждый третий человек, которому Майя Санду предоставила гражданство Молдовы, родом из Сирии» (în traducere: „Fiecare a treia persoană, căreia i s-a acordat cetățenia moldovenească de către Maia Sandu, este din Siria”), în care se referă la un decret semnat pe 11 mai 2021 de președinta Maia Sandu, prin care a fost acordată cetățenia Republicii Moldova pentru 32 de persoane. În text se spune că cetățenii de origine siriană sunt primiți în țară în schimbul moldovenilor plecați: «Пока молдаване уезжают из страны, на их место приезжают сирийцы. Майя Санду предоставила в мае гражданство 9 сирийцам. За месяц молдавское гражданство получили 32 человека. Соответствующий указ подписала глава государства Майя Санду. Стоит отметить, что большинство лиц, получивших право на молдавское гражданство - выходцы из Сирийской арабской республики – 9 человек», (în traducere: În timp ce moldovenii pleacă din țară, în locul lor vin sirienii. Maia Sandu a oferit cetățenia, în luna mai, pentru 9 sirieni. Timp de o lună, 32 de persoane au primit cetățenia moldovenească. Decretul a fost semnat de Maia Sandu. De menționat că majoritatea persoanelor care au primit cetățenia moldovenească sunt originare din republica arabă Siria – 9 persoane”). Kp.md este pagina electronică a ziarului „Komsomolskaia Pravda v Moldove”, editat de „Komsomoliskaya Pravda Basarabia” SRL, administrată de Serghei Ciuricov, fondatorul firmei – „Exclusiv Media SRL”, companie fondată de deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă.

Un articol similar a fost publicat și de Cenzura.md. Site-ul a titrat: «Кому дает молдавское гражданство Майя Санду?» (în traducere: „Cui îi acordă Maia Sandu cetățenia moldovenească?”). În acest text este reluat și falsul de la alegerile prezidențiale din 2016, când opinia publică a fost speriată că Maia Sandu i-ar fi promis cancelarei Germaniei Angela Merkel că în cazul victoriei sale la prezidențiale va primi în Moldova 30 de mii de refugiați din Siria: «Эти данные позволяют утверждать, что известный интернет-мем про «30 тысяч сирийцев» все-таки имеет под собой определенные основания» (în traducere: „Aceste date ne permit să afirmăm că meme-ul cunoscut despre cei „30 de mii de sirieni” nu este o speculație, ci are un pretext real”). Articole cu titluri și texte în aceeași cheie au publicat și alte site-uri care anterior au promovat intens Partidul Democrat și pe Vladimir Plahotniuc, iar acum promovează Partidul socialiștilor: Abcnews.md, Breakingnews.md.

Textul speculativ, publicat de Cenzura.md, a fost distribuit pe canalul său de Telegram și de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, cu următorul comentariu manipulator: «Майя Санду выдала молдавское гражданство сразу 9 сирийцам. Ла пакет, как говорят молдаване. Остальные 29 991 ждут своей очереди. Ну и кто после этого лгун?» (în traducere: „Maia Sandu a oferit cetățenia moldovenească pentru 9 sirieni deodată. La pachet, cum spun moldovenii. Restul 29.991 așteaptă la coadă. Deci cine este mincinosul după aceea?).

Captură foto: Canalul de Telegram al deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea

Decretele semnate de Igor Dodon, „uitate” de presa pro-PSRM

Portalul Stopfals.md a analizat decretele semnate de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, în perioada 2017-2020, privind acordarea cetățeniei R. Moldova și a constatat că Dodon a semnat 34 de decrete, prin care a acordat cetățenia pentru 467 de cetățeni străini, inclusiv pentru 28 de originari din Republica Arabă Siriană.

Astfel, în anul 2017, Igor Dodon a aprobat acordarea cetățeniei R. Moldova pentru 115 străini, inclusiv două persoane originare din Siria (vezi decretele aici și aici), în 2018 au primit cetățenia moldovenească 86 de străini, inclusiv trei persoane din Siria (decretele aici, aici); alți 92 de cetățeni străini au devenit moldoveni cu acte în regulă în anul 2019, inclusiv 11 originari sirieni. Cele mai multe cetățenii acordate străinilor au fost oferite de Igor Dodon în anul 2020, pentru 174 de persoane, între care sunt și 12 originari din R. A. Siriană (decretele aici și aici).

 

Acordarea cetățeniei – o procedură complexă, pe care președintele țării doar o validează prin semnarea decretului

Cetățenia Republicii Moldova nu se oferă automat, ci printr-o procedură complexă, iar președintele țării validează acordarea cetățeniei atunci când toate procedurile sunt îndeplinite. Conform legii, cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin naştere, recunoaştere, adopție, redobândire și naturalizare. Cetățenia poate fi acordată, la cerere, cetățeanului străin sau apatridului cu domiciliul legal și obișnuit pe teritoriul R. Moldova, care respectă prevederile Constituției, a susținut testul pentru evaluarea nivelului de cunoaștere a limbii de stat, are surse legale de venit şi domiciliul pe teritoriul țării noastre timp de mai mulți ani. Dosarele de dobândire a cetăţeniei sunt întocmite de Agenția Servicii Publice (ASP), care verifică cererile, adună date despre solicitant, întocmește o notă informativă şi, împreună cu avizele Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului de Informații şi Securitate şi cu cererea solicitantului, le expediază Președintelui Republicii Moldova spre semnare.

Conform datelor oferite portalului Stopfals.md de ASP în perioada 2017-2020 cetățenia R. Moldova a fost acordată prin recunoaștere, naturalizare și redobândire, pentru 22.918 cetățeni ai altor state. Cei mai mulți solicitanți care au obținut cetățenia moldovenească în acești ani au fost din Federația Rusă (10.985 ), Ucraina (5.237), Republica Belarus (190), Israel (139),  România (61), Turcia (41) etc. Cei mai mulți (22.520) au obținut cetățenia moldovenească prin recunoaștere și redobândire, iar cei mai puțini (398) prin naturalizare.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

5 iulie 2021 579

Relevant

Comments 0