Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu s-a vaccinat, în taină, încă în luna ianuarie

16 martie 2021 1391
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Recent, pe canalul de Telegram „Lustrația” a fost publicat un text în care se anunța că președinta Maia Sandu, împreună cu trei fruntași ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-ar fi vaccinat „în taină”, și anume din acest motiv Maia Sandu ar refuza vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ulterior, această informație a fost distribuită pe canalul său de Telegram și de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, iar site-ul de știri Ehomd.info, favorabil Partidului socialiștilor, a făcut și o știre din această informație. În realitate, informația a fost inventată pentru a promova încă o dezinformare. Atât Președinția, cât și reprezentanții PAS, dezmințit informația și afirmă că, în situația actuală, astfel de dezinformări îi vor descuraja și mai mult pe oameni să se vaccineze.

Pe 13 martie curent, canalul de Telegram „Lustrația” a distribuit următorul mesaj: Maia Sandu a fost vaccinată, în taină, cu serul Pfizer-Bionteh încă în luna ianuarie (prima doză). Anume de aceasta ea refuză categoric să-și pună public vaccinul AstraZeneca. Maia Sandu și încă cel puțin 3 persoane din fruntea PAS au primit în acest an vaccin americano-german la o ambasadă străină de la Chișinău, pe care toți o înțelegeți”. Mesajul a fost citit de peste 800 de abonați ai acestui canal.

 

Captură foto

Bogdan Țîrdea în rol de troll

Peste câteva ore, această informație a fost distribuită și de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, pe canalul său de Telegram, iar postarea a adunat 712 vizualizări. Deputatul socialist a diseminat falsul, pe care l-a și accentuat cu propriul comentariu: „mai pe scurt, ea (n.r. Maia Sandu) și-a administrat un vaccin bun, iar cetățenilor – ce a mai rămas”.

  

Captură foto

Fără a verifica informația, același text a fost preluat de site-ul Ehomd.info în știrea „Президент тайно вакцинировалась от COVID-19” (în traducere: „Președintele s-a vaccinat pe ascuns împotriva COVID-19”). De menționat că în campania electorală prezidențială din toamna anului trecut, site-ul Ehomd.info l-a favorizat direct pe Igor Dodon, candidat susținut de PSRM.

Președinția: „Este o minciună gravă și, în situația gravă de azi, chiar criminală”

Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, dezminte afirmația că Președinta Republicii Moldova s-ar fi vaccinat în taină: „Este o minciună gravă și, în situația gravă de azi, chiar criminală, pentru că are scopul să-i descurajeze pe alții să se vaccineze”.

Mihai Popșoi, deputat și vicepreședinte PAS, la fel a declarat pentru portalul Stopfals.md că informația este falsă: „În PAS sunt câteva mii de oameni și nu pot răspunde pentru toți. Însă nu am auzit ca cineva din conducerea partidului să se fi vaccinat, și nu aveau cum, deoarece nu sunt medici. Asemenea informații sunt distribuite pentru a semăna haos și neîncredere. Unii politicieni nu pot lupta onest și recurg la asemenea mijloace rușinoase”. Popșoi a precizat că se va vaccina imediat ce vaccinul va fi accesibil pe scară largă, indiferent de vaccin și țara producătoare. El le recomandă oamenilor să se informeze doar din surse credibile.

Vaccinarea în R. Moldova a început pe 2 martie, iar primii sunt imunizați lucrătorii din sistemul de sănătate.

Site-uri diferite, conținut similar

Nici afirmația că Maia Sandu refuză să se vaccineze nu corespunde adevărului. La începutul lunii martie, când în R. Moldova a fost adus vaccinul AstraZeneca, donat de România, mai multe site-uri favorabile Partidului Socialiștilor au publicat articole în care au interpretat tendențios răspunsul președintei dacă s-ar vaccina cu AstraZeneca. Astfel, Ntv.md, site-ul postului NTV Moldova finanțat de deputatul PSRM Corneliu Furculița, a titrat: Președintele Maia Sandu refuză să se vaccineze cu AstraZeneca”. Știri cu un conținut identic au fost publicate și de alte site-uri: Primul.md, Today.md, Omniapres.md, Evenimentul.md, Sinteza.org, Moldova24.info, Livenews.md, dar și de posturile de televiziune controlate de PSRM. În toate cazurile, informația a fost trunchiată și scoasă din context. În realitate, întrebată de jurnaliști dacă va urma exemplul altor președinți și se va vaccina printre primii, Maia Sandu a răspuns: „Eu sunt gata să mă vaccinez oricând, dar cred că vaccinul trebuie să meargă întâi la oamenii care tratează pacienți de COVID. Ei sunt în cea mai periculoasă situație. Eu sunt gata să mă vaccinez oricând ca exemplu pentru cei care nu sunt siguri încă de vaccin, de calitatea vaccinului. Dar haideți să lăsăm vaccinul pentru cei care au cea mai mare nevoie de el”. Același lucru l-a reiterat și în emisiunea „Bună seara cu Mircea Surdu” de la postul public de televiziune Moldova 1. (min 28.40-29.20). „Eu tare vreau să mă vaccinez, dar cred ca este corect să se vaccineze întâi oamenii care sunt supuși celui mai mare risc, oamenii din prima linie. Și de asta rugămintea mea încă o dată către personalul medical să nu se lase manipulat de știrile false, despre faptul că vaccinul ar fi periculos. Vaccinul ne poate salva viața. Și sper să putem finaliza această prima etapă și să putem să purcedem la următoarea etapă. Atunci când vom reuși să vaccinăm toți oamenii care sunt în prima linie și care sunt în cel mai mare pericol, atunci voi fi bucuroasă să mă vaccinez” a specificat Maia Sandu.

Cine stă în spatele canalului „Lustrația” de pe Telegram?

Canalul de Telegram „Lustrația” are puțin peste 1.000 de abonați și până anul trecut a fost canalul de comunicare pe Telegram al site-ului Scheme.md. Cel puțin, asta reiese dintr-o postare pe Facebook de pe 15 august 2019.

Captură foto

În prezent, site-ul Scheme.md este inactiv, iar pe pagina de Facebook a acestui site nu s-au publicat articole de pe 30 octombrie 2020. Scheme.md a publicat mai multe articole despre unii politicieni, demnitari și activiști din R. Moldova, cum ar fi ex-premierul Iurie Leancă, ex-primarul de la Bălți și liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, președintele Centrului de Resurse Juridice Vlad Gribincea. Cu referire la o informație oferită de MoldData, portalul Media-azi.md a scris că „Scheme.md a fost creat pe 30 iulie 2019 cu hosting-ul în orașul Amsterdam din Țările de Jos, a fost înregistrat online, iar calitatea de registrant o deţine persoana fizică Gabriel Calin”. De numele acestuia sunt legate mai multe materiale de discreditare a unor persoane publice, publicate de diferite site-uri dubioase, iar ulterior preluate de televiziunile controlate politic. Într-o investigație jurnalistică din 2017 se constată că site-urile Today.md, Moldova24.info, Livenews.md la fel au fost înregistrate de Gabriel Călin. Aceste site-uri au favorizat direct Partidul Democrat și pe Vladimir Plahotniuc, când acesta se afla la guvernare, iar ulterior au început să favorizeze Partidul Socialiștilor.

Faptul că anume Gabriel Călin stă în spatele canalului de Telegram „Lustrația” îl putem deduce și din postările acestuia. Tot de pe acest canal sunt promovate mai multe materiale făcute de el.

Captură foto

Captură foto

Captură foto

Valeriu Pașa, expert al comunităţii WatchDog.md, a publicat recent un material video în care explică cum autorii unor canale de Telegram anonime distribuie falsuri. El le recomandă cititorilor să fie atenți la informația de pe canalele de Telegram la care sunt abonați: „Deseori găsim acolo analize și informații foarte utile. Însă sunt așa-zise „setki” de telegram, utilizate în scopuri politice de dezinformare. Ele acționează concertat ca să mintă cititorii, să răspândească zvonuri și falsuri. Le depistezi ușor - un canal de Telegram onest este de obicei critic cu toate partidele. Cele create ca să dezinformeze bat exclusiv în unii actori politici și îi apară pe alții”.

 

UPDATE 18.03.2021.
Contactat de Stopfals.md, Gabriel Călin a infirmat că ar controla canalul de Telegram „Lustația". Într-o postare pe Telegram acesta ne-a amenințat cu un proces de judecată.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

16 martie 2021 1391

Relevant

Comments 0