Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Masca de protecție conține viermi sau nanotehnologii

2 aprilie 2021 4795
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Pe rețelele sociale este viral un video în care un tânăr afirmă că măștile de protecție ar conține viermi sau nanotehnologii (n.r. cipuri). La această concluzie el a ajuns după ce a făcut un experiment, punând masca chirurgicală pe o cratiță cu apă fierbinte, iar cu ajutorul unei aplicații instalată pe telefon care mărește imaginea, a filmat ceea ce se vede pe mască. Afirmația că măștile ar conține viermi sau nanotehnologii este dezmințită de cunoscutul fizician român Cristian Presură, care a făcut un experiment similar și a constatat că „viermii” nu sunt altceva decât scame sau fibre din textilă.

Video-ul a fost filmat de Ștefan Răzvan, un tânăr din județul Tulcea, România, potrivit profilului său de pe Facebook, și publicat pe Facebook la sfârșitul lunii martie. 

Vedeți aici „experimentul”.

După ce masca s-a încălzit de la aburi, pe ea ar fi început să se miște ceva asemănător unor viermi” sau nanotehnologii”, după cum afirmă autorul: Uitați-vă cum se mișcă acești paraziți sau nu știu cum i-aș putea numi. După părerea mea, este nanotehnologie, de care se vorbește și nimeni nu crede. Și e plină masca. Toate măștile sunt așa. Nu este făcătură, puteți să încercați acasă. Nu este fake. Uitați-vă cum se mișcă și nu numai la umezeală, și la căldură”.

Captură foto

Pe profilul de Facebook al lui Ștefan Răzvan am găsit mai multe filmulețe similare, dar și diferite postări în care se afirmă că măștile conțin nanotehnologii.

 Colaj

Peste 100 de mii de distribuiri

Video-ul despre viermii din măști” a devenit foarte viral și a fost distribuit, până acum, de peste 108 mii de ori, adunând peste 8 mii de reacții și peste 4,5 mii de comentarii. Dacă unii internauți au înțeles că este puțin probabil ca măștile să conțină viermi, alții au crezut. „Este adevărat, am încercat și eu, m-am îngrozit la ce am putut sa văd”, a comentat cineva. „Sunt paraziți pe care îi inhalăm și ne distrug organele din corp... asta vor politicieni să ne omoare cu zile” – a scris un alt internaut.

Expert: Măștile nu conțin nici viermi, nici nanotehnologii”

Solicitat de portalul Stopfals.md să comenteze dacă supozițiile tânărului din Tulcea au la bază un fenomen real, cunoscutul fizician român Cristian Presură, stabilit în Regatul Țărilor de Jos, expert la Centrul de cercetare Philips Research Eindhoven, a filmat un video similar, încălzind țesătura unei măști chirurgicale. Vedeți în video de mai jos ce spune fizicianul:

Sursa video: Cristian Presură

Cristian Presură menționează că particulele textile văzute la microscop sunt de fapt scame sau ațe care, din cauza curenților de aer sau de la aburi, se mișcă. „În măști nu sunt viermi, ci avem fibre de textil negru, de la haine negre care au ajuns în mască pentru că am băgat masca în buzunar, pentru că am folosit-o. Întrebarea: de ce se mișcă? În mod normal, în cele mai multe experimente, fibrele de textil nu se mișcă pentru că nu au viață, numai că în experimentul realizat de Ștefan și de ceilalți a fost folosit abur. Aburul a intrat în textil și a rămas acolo și încetul cu încetul – iese la suprafață. Ieșind la suprafață, pune în mișcare fibrele de textil și pare că fibrele se mișcă puțin, se contorsionează și adeseori e și o deformare structurală, pentru că fibrele acelea mici au fost supuse aburului și după aceea își schimbă structura. Iată ce se întâmplă în realitate”, a explicat fizicianul.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

2 aprilie 2021 4795

Relevant

Comments 0