Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Moldova este obligată să recunoască căsătoriile de același sex

31 ianuarie 2023 1106
Articole
Colaj

După hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului care a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra căsătoriile a trei cupluri de persoane de același sex din 17 ianuarie curent, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove și mai multe publicații au distorsionat hotărârea Înaltei Curți, afirmând că, după această hotărâre, autoritățile moldovenești sunt obligate să legalizeze cuplurile minorităților sexuale. În realitate, potrivit deciziei CtEDO, statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte forme  legale de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, ceea ce nu înseamnă că statele semnatare sunt obligate să legalizeze căsătoriile de același sex.

Site-ul Kp.md al ziarului „Komsomolskaya Pravda v Moldove”, a titrat pe 17 ianurie: «В Молдове грядет признание однополых браков» (în traducere: „În Moldova va urma recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex”). La rândul său, site-ul Vedomosti.md, a afirmat pe 19 ianuarie: «Решение ЕСПЧ: «ЛГБТ-пары могут получить полное признание в Молдове» (în traducere: „Hotărârea CtEDO: cuplurile LGBT pot obține recunoaștere totală în Moldova”). Pe 30 ianuarie curent, pe site-ul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei a fost publicată „Opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova referitor la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT”. În textul semnat de mitropolitul Vladimir, se spune că „cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului”.

Diferența dintre „recunoașterea și protecția” și „legiferarea/legalizarea” cuplurilor de același sex

Atât reacția Mitropoliei, cât și titlurile site-urilor au transmis mesajul eronat că Republica Moldova este obligată să legifereze căsătoriile persoanelor de același sex. Hotărârea CtEDO din 17 ianuarie 2023 statuează că statele membre ale Consiliului Europei au obligația pozitivă să instituie o formă legală de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, dar nu obligă statele semnatare să legifereze căsătoriile persoanelor de același sex. Decizia a fost luată în  cazul Fedotova și alții contra Rusiei, procesul fiind intentat de câteva familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Solicitările lor au fost respinse, iar aceste familii s-au adresat la CtEDO.

Decizia CtEDO este despre protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex, și nu despre legalizarea căsătoriilor persoanelor din comunitatea LGBTI. O confirmă avocata specializată în apărarea drepturilor omului Doina Ioana Străisteanu, care a explicat pentru portalul Stopfals.md efectele hotărârii CtEDO asupra Republicii Moldova.  „Curtea a reinterpretat obligația pozitivă a fiecărui stat membru al Consiliului Europei, conform articolului 8 din Convenția pentru Dreptule Omului, să asigure respectul față de viața privată și de familie. Fiecare stat trebuie să adopte legi care să ofere siguranță și protecție și cuplurilor de același sex, dar când vorbim despre relația de același sex, nu neapărat vorbim despre căsătorie. Or, nici cuplurile de heterosexuali nu întotdeauna își înregistrează căsătoria, dar continuă să se afle într-o relație de concubinaj, și sunt protejate”, a spus avocata. Prin urmare, prin hotărârea în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei, avem obligația să adoptăm un cadru normativ special, dar asta nu înseamnă înregistrarea automată sau oferirea automată a dreptului de a fi înregistrat ca o căsătorie pentru relațiile cuplurilor de același sex.     

La rândul său, Doina Maimescu, șefă de direcţie în cadrul biroului Agentului Guvernamental din Republica Moldova, a declarat pentru portalul Stopfals.md că, potrivit articolului 46 din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului, doar Federația Rusă are calitatea de stat respondent și trebuie să execute hotărârea respectivă.

Ilie Gulca,

Stopfals.md

31 ianuarie 2023 1106

Relevant

Comments 0