Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: NATO construiește o bază militară în Moldova, iar amiralul Robert Bauer a venit să inspecteze construcția

16 iunie 2023 1030
Articole
Colaj

Narațiunea de dezinformare că NATO sau SUA ar construi obiective militare pe teritoriul Republicii Moldova, răspândită și anterior, a fost reluată de unele media pro-ruse cu ocazia vizitei din luna mai la Chișinău a președintelui Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer. Atât serviciul de presă al NATO, cât și Ministerul Apărării al Republicii Moldova dezmint afirmația și spun că este un fals – nu se intenționează construirea unei baze militare NATO în Moldova.

Într-un articol publicat pe pagina web a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Comunistul.md, întitulat „Minciuni de admiral”/„Адмиральская лапша”, autorul afirmă: „S-a ajuns până la construcția unei baze militare a NATO în împrejurimile Chișinăului. Apropo, oare nu pentru inspectarea construcției a venit admiralul? Nu, nu!” (în original: „Дошло дело до строительства базы НАТО в окрестностях Кишинёва. Кстати, не для инспекции ли строительства приезжал адмирал? Нет-нет, что вы!”).

Articolul a fost preluat pe portalul Enews.md cu titlul: „Opinie: cine nu e orb, vede că NATO îi pregătește Moldovei soarta Ucrainei” (în original: „Мнение: Все, кто не слеп, видят, что НАТО готовит Молдове участь Украины”), iar de aici a fost distribuit și comentat pe Facebook.

Serviciul de presă al NATO: nu există planuri de a construi o bază în Moldova

Solicitat de Stopfals.md, Serviciul de presă al NATO a dezmințit că în Moldova s-ar construi vreun obiectiv militar al NATO: „Nu există planuri de a crea o bază militară în Moldova. Deplasarea amiralului Bauer a avut un scop total diferit: să vorbească despre cooperare și schimb de expertiză”, ne-a răspuns Eleonora Russell, consilieră pentru afaceri publice și comunicare strategică în Oficiul NATO de la Bruxelles.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a calificat afirmația drept fals: „Armata Națională a devenit, în ultima perioadă, una dintre cele mai atractive ținte pentru dezbateri și știri false. Unul din subiectele cu care se încearcă manipularea opiniei publice este construirea unei baze militare NATO în preajma Chișinăului. Informația este un fals. În Republica Moldova, care este stat neutru, nu se intenționează construirea unei baze militare NATO, informează Ministerul Apărării.

Totodată, instituția confirmă anunțul făcut în luna aprilie de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi că în apropiere de Chișinău va fi ridicată o bază militară modernă, dar ea va aparține statului nostru și va fi construită cu bani din bugetul de stat: „În același timp, informăm despre proiectul de construcție a unei baze militare pentru militarii Armatei Naționale pe banii alocați din bugetul de stat. Infrastructura unității va fi modernă, astfel încât să asigure condiții bune de cazare, studii și antrenament pentru efectivul Armatei Naționale. Aceasta urmează sa fie construită în afara zonelor rezidențiale și va corespunde tuturor standardelor internaționale. Proiectul  va dura circa 5 ani”.

Afirmația că o colaborare cu NATO, cu care Republica Moldova are un parteneriat pentru a îmbunătăți capacitățile militarilor moldoveni, ar fi în contradicție cu statutul de neutralitate al țării noastre și va implica țara în conflicte, este vehiculată periodic în ultimii ani în presa pro-Kremlin. Odată cu declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, această narațiune este răspândită mai des prin intermediul diferitelor falsuri, inclusiv că Ucraina se pregătește să atace regiunea transnistreană cu participarea militarilor NATO. Unele din aceste falsuri sunt analizate de portalul Euvsdisinfo.eu.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

16 iunie 2023 1030

Relevant

Comments 0