Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Noua tulpină de coronavirus Delta este răspândită de vaccinuri

23 iulie 2021 2311
Articole, COVID-19
Colaj

Odată cu apariția noii tulpini de coronavirus Delta au apărut și dezinformările despre originea acesteia. Site-uri cu profil religios și anti-vaccin au publicat articole în care au dezinformat că tulpina Delta este provocată de vaccinurile împotriva COVID-19. Experții în medicină dezmint aceste afirmații, menționând că tulpinile apar aleatoriu și independent de vaccinare. Aceștia confirmă că vaccinurile anti-COVID nu răspândesc virusul, ci oferă mai multă protecție și ajută organismul să dezvolte imunitate. Vaccinurile sunt eficiente inclusiv împotriva variantei Delta, care s-a răspândit din cauza ritmului lent al vaccinării.

Pe 6 iulie, portalul Flux.md care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare, a publicat un articol cu titlul „De ce ascunde Guvernul reacţiile adverse la vaccinare. Laureat Nobel: Vaccinurile produc variantele SARS-CoV-2!”. În text sunt lansate mai multe acuzații la adresa Guvernului României și se afirmă că „această pandemie este posibil să fi pornit de la un vaccin care ar fi trebuit să declanșeze imunitatea la nivelul celulelor T”.

Articolul face trimitere la o declarație a lui Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel, care ar fi spus că descoperirea vaccinurilor anti-Covid-19 „e o eroare medicală și științifică. E o greșeală inacceptabilă ce va rămâne în cărțile de istorie pentru că efectiv vaccinurile produc variantele”.

Luc Montagnier este un om de știință francez care a primit, împreună cu alți doi savanți, Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 2008. El a contribuit la identificarea virusului imunodeficienței umane (HIV).

 Mutațiile și variantele apar aleatoriu, fără vreo legătură cu vaccinul

Afirmațiile că vaccinurile împotriva COVID-19 ar cauza apariția noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 au fost distribuite masiv și în SUA, în special pe rețelele de socializare. Însă ele nu corespund adevărului, iar portalul american Healthline.com care publică informații verificate din domeniul sănătății, le-a dezmințit. Redacția a discutat la această temă cu Peter Stoilov, doctor și profesor asociat de biochimie în Virginia de Vest. El a descris argumentul lui Luc Montagnier drept „complet nebun” și a explicat că: „Mutațiile și variantele apar aleatoriu și independent de vaccinare sau de orice alt proces de selecție. De fapt, acestea pot exista ani sau milenii”. P. Stoilov a confirmat că mutațiile actualelor variante de SARS-CoV-2 au apărut înainte de elaborarea vaccinurilor împotriva acestui virus.

 Alt articol, același narativ

În aceiași zi, pe site-ul Flux.md a mai fost publicat un articol care continuă ideea despre „pericolul și ineficiența vaccinurilor anti-COVID-19”. În materialul întitulat „Marea majoritate a celor care mor acum cu covid sunt persoane care au fost vaccinate împotriva acestuia” se afirmă că „varianta Delta este cauzată și răspândită de vaccinuri”. Cu trimitere la un raport publicat de Departamentul Sănătate Publică din Anglia (PHE), autorii insistă că „date noi din Marea Britanie arată că persoanele vaccinate au de trei ori mai multe șanse să moară din cauza așa-numitei „variante Delta”. (...) Ceea ce înseamnă, desigur, că vaccinurile sunt periculoase și ineficiente pentru a preveni răspândirea germenilor chinezi (...) iar datele publicate de PHE ne arată că numărul de presupuse decese din cauza variantei Delta este cel mai mare în rândul celor care au primit două doze de vaccin”.

Ambele articole au fost preluate de pe un site cu caracter religios din România: Ortodoxinfo.ro, cunoscut ca un promotor al teoriilor conspirațiilor despre originea  noului Coronavirus. Flux.md de asemenea promovează falsuri și teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinuri, unele texte fiind semnate de fostul politician Iurie Roșca

 Datele despre persoanele vaccinate au fost scoase din context

Echipa de jurnaliști de la Reuters Fact Check au constatat că sursele media care au citat raportul publicat de Departamentul de Sănătate Publică din Anglia au interpretat tendențios datele despre numărul total de decese în rândul persoanelor testate pozitiv cu varianta Delta. În realitate, cele mai multe persoane care au decedat de tuplina Delta  nu erau vaccinate.  Cotidianul britanic „The Times” a menționat  într-un articol că „deși în Marea Britanie s-a constatat că mai multe persoane vaccinate s-au infectat cu noua tulpină, cei mai mulți nu au făcut forme grave de boală și nu au fost internate în spital”.

 Variantele de Coronavirus provin din mutații, nu din vaccinuri

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de la începutul pandemiei au existat mii de mutații ale noului Coronavirus.  Varianta Delta este foarte contagioasă, fiind o tulpină apărută în India, în octombrie 2020, și care  se răspândește cu 60% mai rapid decât tulpinile precedente, fiind detectată până în prezent în 98 de țări. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor atenționează că varianta Delta ar putea să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din UE până la sfârșitul lunii august.

 Statistici îngrijorătoare

Conform inițiativei științifice globale GISAID, care transmite în timp real date despre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2, cel mai mare număr de cazuri de infectare cu noua tulpină indiană, identificate până acum, a fost înregistrat în Marea Britanie (peste138.000 de cazuri, ceea ce reprezenta, la 16 iulie, 98,9% din totalul cazurilor noi de COVID-19).

Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din R. Moldova, dezminte afirmația că vaccinurile produc noi mutații, deoarece niciunul dintre vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamentei (EMA) nu conține virusul viu. „Absolut fals. Da, au apărut tulpinile acestea Delta, dar majoritatea persoanelor care s-au îmbolnăvit sunt nevaccinate și numărul cazurilor de deces în țările cu o rată mare de vaccinare este cu mult mai mic decât în țările unde oamenii ezită să se vaccineze. Din acest motiv, îndemnăm în continuare populația să se vaccineze împotriva COVID-19”, a declarat N. Revenco pentru portalul Stopfals.md.

 Varianta Delta este contagioasă, dar imunizarea oferă mai multă protecție

Potrivit OMS, vaccinarea rămâne una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție împotriva COVID-19. Vaccinurile ajută organismul să dezvolte imunitate împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv împotriva variantei Delta. Persoanele vaccinate au o mai bună protecție și mai puține șanse să ajungă la spital, să aibă complicații  sau să decedeze  dacă se vor infecta cu tulpina Delta.

OMS menționează că este important să fie administrată schema completă a vaccinului. Până acum, datele preliminare arată că vaccinurile existente aprobate de EMA sunt eficiente împotriva variantei Delta.

Un studiu al Departamentul de Sănătate Publică din Anglia, efectuat în perioada 5 aprilie – 16 mai, arată că, „vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de varianta Delta. Vaccinul Pfizer/BioNTecha asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria - de 92%”. Studiul a mai arătat că o singură doză a vaccinului a fost mai puțin eficientă împotriva variantei Delta, comparativ cu varianta Alpha a aceluiași virus. (Vezi tabel).

Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen (Johnson & Johnson), cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.

  

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

23 iulie 2021 2311

Relevant

Comments 0