Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Până la accederea Evgheniei Guţul în funcție, satul Joltai din Găgăuzia era practic izolat de restul lumii

3 noiembrie 2023 1698
Articole, Gândește critic!
Colaj

„Satul Joltai din Găgăuzia era practic izolat de restul lumii, însă grație bașcanului Evghenia Guțul și lui Ilan Șor problema drumului a putut fi soluționată”, o astfel de postare a fost publicată pe pagina de Facebook O Nouă Moldova”, una dintre zecile de pagini din reţelele sociale prin intermediul cărora este distribuită publicitatea politică, atât cea deschisă, cât şi cea camuflată. Este o informație falsă, or, pe parcursul ultimilor câțiva ani, în drumurile de acces către satul Joltai au fost investite milioane de lei, doar că nu din partea Evgheniei Guţul şi a lui Şor, ci din contul bugetului regional al Găgăuziei şi al celui public național. Acest lucru s-a întâmplat încă înaintea accederii în funcție a actualei guvernatoare a UTA Gagauz-Yeri.

„Satele găgăuze sunt în proces de transformare datorită eforturilor depuse de Evghenia Guțul și echipa lui Ilan Șor. Cu un drum grav afectat, satul Joltai era practic izolat de restul lumii. Deficiența infrastructurii rutiere făcea ca livrarea de alimente și medicamente să fie o sarcină dificilă. Acum, această zonă problemă beneficiază de asfalt proaspăt și podul a fost reparat. Prin urmare, nu mai există obstacole pentru transport”, se spune pe pagina „O Nouă Moldova” de pe Facebook.

Sursa: Facebook

Pa pagina de Facebook a başcanei este indicat că la Joltai a fost asfaltat un tronson de drum cu lungimea de 1 km şi lăţimea de 5 m pe strada Karl Marx. „Transformări ample au loc în satul Joltai! Am încheiat reparaţia capitală a drumului şi podului din strada Karl Marx”, anunţa Evhgenia Guţul.

Sursa: Facebook

Podul de pe strada Karl Marx fusese deja reparat

În realitate, în 2022, Primăria Joltai a efectuat deja reparaţia capitală a podului din strada Karl Marx cu mijloace proprii. Este vorba despre un pod care leagă cele două părţi ale satului şi asigură circulaţia oamenilor spre centrul localităţii. Pe acest drum sătenii pot ajunge la grădiniţă, şcoală, Primărie şi oficiul poştal. 

Imagini de la lucrările de reparaţie a podului, efectuate în 2022

Potrivit primarului localităţii Ilia Coşulinschi, echipa Evgheniei Guţul doar a renovat îmbrăcămintea de asfalt de pe pod din cauza că timp de un an aceasta s-a mai deteriorat, dar  reparaţia capitală nu a fost efectuată acum

Drumul construit „cu susţinerea Evgheniei Guţul” este, de fapt, unul secundar

În postarea dedicată Evgheniei Guţul şi lui Şor se relatează despre un drum reparat care „asigură legătura cu restul lumii”. Deci, urmând logica, ar fi vorba despre segmentul de drum pe unde este posibil accesul în satul Joltai din altă localitate. Totuşi, strada Karl Marx nu este un drum de acces spre sat, ci o stradă auxiliară. „Au fost aşternuţi (de către echipa başcanei) 700 de metri de asfalt în interiorul satului. Este o stradă auxiliară”, a menţionat primarul de Joltai. 

Drumurile centrale, construite din contul bugetului naţional şi al celui regional

Strada centrală şi cea de acces, care sunt şi arterele principale din satul Joltai, au fost construite din bugetul naţional şi cel regional. Astfel, potrivit datelor Primăriei, în 2017 – 2019, la Joltai au fost realizate trei proiecte de asfaltare a unor segmente din drumul central până la biserică în cadrul proiectelor „Drumuri bune pentru Moldova”, lucrările respective fiind efectuate din contul mijloacelor bugetului naţional. „În cadrul Programului „Drumuri bune 2” au fost asfaltate 2,5 km de drum, a fost asfaltată toată strada centrală”, a confirmat pentru Stopfals.md primarul localităţii Ilia Coşulinschi. De asemenea, în 2017, prin decizia Comitetului Executiv din Găgăuzia, pentru reparaţia unor tronsoane de drum din localitate, satului Joltai i-au fost alocate mijloace financiare din Fondul Rutier în valoare de 244,9 mii de lei.

Reparaţia drumului în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova”

În plus, în anul 2020, din contul mijloacelor bugetului regional din Găgăuzia, a fost efectuată reparația podului și a unei părți din îmbrăcămintea rutieră – de la marginea satului până la stadion. Ulterior, în anii 2021 – 2023, a fost asfaltat drumul Joltai – răscrucea, lucrările în cauză fiind efectuate din contul mijloacelor bugetului regional. La fel în 2021, din Fondul Rutier regional au fost alocate 7,4 mil. de lei. Din aceste mijloace a fost construit un tronson al drumului de acces spre sat cu lungimea de 2 km. În anul 2022, din bugetul autonomiei au fost alocate alte 14 mil. 537 mii de lei – pentru construcția a 3 km de drum de acces. În anul 2023, pentru construcția drumului Joltai-Beșghioz din bugetul regional al Găgăuziei au fost alocate 15,5 mil. de lei. „Pe parcursul ultimilor cinci ani am asfaltat cca 10 km de drum”, a concluzionat primarul de Joltai. Astfel, drumurile principale, prin care are loc accesul în localitate și care „asigură legătura cu restul lumii”, au fost construite și reparate din contul surselor ce nu au nicio legătură cu Ilan Șor și bașcana Găgăuziei.

Despre pagina „O Nouă Moldova”

Pagina de Facebook „O Nouă Moldova” a fost lansată la sfârşitul lunii octombrie. Informațiile despre această pagină practic lipsesc, publicaţiile fiind dedicate „proiectelor” Evgheniei Guţul sau ale lui Ilan Şor. Pe Facebook mai există o pagină omonimă, aceasta fiind lansată la începutul lunii septembrie. Publicaţiile din acea pagină nu sunt prea multe la număr, totuşi aici este şi o postare dedicată partidului „Şansa”, adică formaţiunii „Şor” din umbră (partidul „Şor” a fost recunoscut neconstituţional). Este curios faptul că ambele pagini au aceeaşi poză de profil.

Elena Celak,

Stopfals.md

 

3 noiembrie 2023 1698

Relevant

Comments 0