Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Parlamentul European obligă Republica Moldova să impună embargou gazului rusesc  

16 mai 2022 555
Articole
Colaj

La 5 mai Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită Consiliului și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană, iar acest eveniment nu a fost trecut cu vederea de presa cu politică editorială pro-Kremlin din Republica Moldova. Câteva surse au speculat pe seama rezoluției, afirmând că Parlamentul European îi cere Republicii Moldova să impună imediat embargou la gazele importate din Federația Rusă. Această afirmație este falsă. De fapt, Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să identifice, împreună cu Republica Moldova, soluții pentru diversificarea resurselor energetice, iar îndemnul privind impunerea embargoului se referă la statele membre ale UE, nu la Republica Moldova.

Site-urile pro-Kremlin blamează UE

Dacă vreți mai aproape de Europa - învățați să preparați mâncarea la rug. Parlamentul European îi cere Republicii Moldova să renunțe imediat la gazul rusesc”, a titrat site-ul Kp.md. „În rezoluția din 5 mai referitoare la stadiul actual al relațiilor dintre UE și Republica Moldova, Parlamentul European cheamă Chișinăul „să aplice imediat embargo pe gazul din Rusia”, se spune în articol. Titluri și texte similare au publicat și Actualitati.md și Aif.md - portaluri afiliate Partidului Socialiștilor, dar și alte site-uri cu politică editorială pro-Kremlin: Gagauzvedomosti.md și Eadaily.com.

Îndemnul pentru embargou se referă la statele UE, nu la Republica Moldova

În Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova, adoptată la 5 mai 2022, sunt menționate mai multe reforme începute de autoritățile moldovenești și apreciate eforturile țării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni în contextul invaziei rusești în țara vecină. Deputații europeni își exprimă îngrijorarea în legătură cu provocările din regiunea transnistreană, condamnă Rusia pentru utilizarea gazului ca motiv de presiuni politice asupra Republicii Moldova și îndeamnă instituțiile europene să  contribuie la asigurarea securității energetice a țării noastre.

Punctul 19 din Rezoluția PE (la conținutul căruia au speculat site-urile afiliate politic), se referă la țările membre UE, și nu la Republica Moldova: „invită statele membre să achiziționeze în comun gaze naturale, gaz natural lichefiat și hidrogen prin intermediul unei platforme comune, care să fie accesibilă și statelor din Balcanii de Vest și celor trei țări asociate din cadrul Parteneriatului estic; își reafirmă, în acest context, îndemnul de a se aplica imediat un embargo pentru gazele din Rusia; invită autoritățile moldovene și Comisia să colaboreze în vederea unei evaluări precise a nevoilor Moldovei de stocare a gazelor pentru perioada următoare”. Astfel, prin mențiunea „își reafirmă îndemnul” privind aplicarea embargoului, se are în vedere Rezoluția din 7 aprilie, în care Parlamentul European s-a pronunțat pentru interzicerea importului de produse energetice în UE și care nu se referă la Republica Moldova.

Interpretări eronate cu scopul de a discredita UE

Expertul în politici europene Mihai Mogîldea, lider de echipă al Programului Europenizare din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că site-urile au interpretat eronat cu intenția de a dezinforma și a manipula opinia publică. Potrivit expertului, rezoluția este un document care nu produce efecte juridice, dar include o serie de prevederi cu titlu de recomandare și propuneri pentru Comisia Europeană și Consiliul UE: „Acest punct din rezoluție nu face trimitere la Republica Moldova, ci la statele membre, în condițiile în care o bună parte dintre ele deja s-au angajat în introducerea unui embargo pentru importul de gaze și alte resurse din Federația Rusă”. Scopul acestor interpretări eronate este de a știrbi imaginea UE în rândul populației și a reduce din semnificația aceste rezoluții foarte importante care subliniază ascensiunea relațiilor dintre Republica Moldova și UE, consideră Mihai Mogîldea. „Se încearcă a dezinforma și a crea o percepție greșită în rândul publicului, inducând ideea că instituțiile europene obligă RM să se alinieze la un eventual embargo, ceea ce este greșit”, concluzionează el.

Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat a precizat pentru portalul Stopfals.md că nici în rezoluția respectivă, nici în alt document, UE nu-i poate dicta Republicii Moldova de unde să procure gaz sau alte resurse energetice: „Aceste interpretări tendențioase au ca scop să discrediteze actuala guvernare de la Chișinău, dar și instituțiile UE”.

Embargoul, pe care îl discută statele membre UE, ar urma să reducă veniturile pe care le obține Federația Rusă din exportul de hidrocarburi, iar în cazul Republicii Moldova, suma ar fi prea mică pentru a afecta Rusia, în schimb ar dăuna economiei naționale, afirmă Tofilat.

Site-uri de partid ale PSRM

Reamintim că Aif.md este pagina electronică a ziarului „Argumenti i Faktî v Moldove”, este editat de compania Exclusiv Media SRL, firmă fondată de Corneliu Furculiţă, deputat al Partidului socialiștilor, el fiind și proprietarul posturilor de televiziune cu politică editorială pro-PSRM NTV Moldova și Exclusiv TV. Site-ul Actualitati.md la fel este afiliat socialiștilor. Potrivit unei investigații jurnalistice din anul 2017, site-ul a fost înregistrat de Iuri Vitneanski, fost consilier din partea PSRM în Consiliul municipal Chişinău, în prezent vicepretor al sectorului Botanica din Capitală. În ultimele campanii electorale, acest site a promovat agenda politică și electorală a PSRM și a lui Igor Dodon.

 

Dana Dragan,

Stopfals.md

 

16 mai 2022 555

Relevant

Comments 0