Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Percheziționarea reprezentanților și adepților Blocului „Victorie” este o „luptă cu disidenţii”

29 mai 2024 2951
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc percheziționarea participanților la ceremonia de lansare a Blocului Politic „Victoria”, reveniți din Rusia. Și reprezentanții blocului în teritoriu sunt supuși perchezițiilor. Ei și adepții lor afirmă că perchezițiile, precum și alte acțiuni întreprinse de organele de drept, sunt „presiuni asupra opoziției”. În realitate, persoanele revenite din Rusia au încercat să introducă ilegal în Republica Moldova peste 20 de mil. de lei în interesele unei grupări criminale, lucru stabilit de organele de drept.

Reprezentanții Blocului „Victorie” și canalele de Telegram care îi susțin acuză autoritățile de presiuni

Pe parcursul a câtorva săptămâni de la anunțul de la Moscova privind crearea Blocului politic „Victorie”, și perchezițiile desfășurate de către organele de drept la reprezentanții acestuia, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru implicare în „furtul miliardului”, și adepții acestuia, distribuie declarații despre pretinsa presiune la care ar fi supuși de către autoritățile moldovenești. Pe 24 aprilie, vice-bașcanul Găgăuziei Victor Petrov a declarat într-o intervenție de la postul public regional de televiziune GRT că „autorităților din Republica Moldova le displace coagularea unei forțe reale care, în opinia regimului aflat la guvernare, ar trebui combătută (...) Nu este normal când un cetățean al Republicii Moldova revine în țara sa și este reținut acolo pentru percheziții. Dar, din păcate, este unul din instrumentele de presiune asupra opoziției la care recurge regimul partidului PAS” (în original: «властям Республики Молдова не нравится, что формируется реальная сила, с которой, по мнению правящего режима, надо бороться (...) Ненормально, когда гражданин Республики Молдова возвращается в свою страну и там его задерживают с обысками. Но, к сожалению, это один из инструментов давления на оппозицию со стороны режима партии PAS»). Pe pagina de Facebook «Gagauznews - Новости Гагаузии», care aparține lui Petrov, pe 26 aprilie a fost publicat fragmentul conținând aceeași declarație făcută la postul GRT.

Este de menționat că în cadrul aceleiași emisiuni, Victor Petrov a răspândit încă o serie de falsuri demontate anterior de Stopfals.md.

Comentând perchezițiile într-un interviu oferit agenției de știri din Rusia ТАСС la 27 aprilie, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a spus că „toată conducerea politică din Găgăuzia resimte presiune din partea Chișinăului” (în original: «все политическое руководство Гагаузии испытывает давление со стороны Кишинева»). În aceeași zi, canalele de Telegram Гагаузская Республика și Sputnik Молдова, care promovează ideile Blocului „Victorie”, au scris că, potrivit Evgheniei Guțul, „presiunile Chișinăului asupra conducerii autonomiei au legătură cu contactele internaționale directe ale regiunii și cu susținerea de care se bucură din partea Rusiei și Turciei” (în original: «давление Кишинева на руководство автономии связано с прямыми зарубежными контактами региона и поддержкой со стороны России и Турции»).

Canalul de Telegram Молдавский Vагон a scris pe 27 aprilie că perchezițiile desfășurate „au fost doar primul pas către represalii și luptă cu disidenții” (în original: «лишь первый шаг к тотальному закручиванию гаек и борьбе с несогласными») și că „Sandu și PAS pregătesc noi acțiuni pentru a combate nemulțumirea crescândă a cetățenilor doar ca să se mențină la putere” (în original: «Санду и PAS готовят новые меры против возрастающего недовольства граждан, лишь бы сохранить власть»).

Reacțiile Kremlinului

Acțiunile autorităților moldovenești au fost comentate și de reprezentanta oficială a MAE din Rusia, Maria Zaharova. Astfel, pe 25 aprilie aceasta a declarat că autoritățile recurg la „metode represive de acțiune asupra oponenților” (în original: «репрессивные методы воздействия на оппонентов») (1:35:45-1:36:29).

Totodată, mai multe site-uri pro-Kremlin din Rusia au scris că în Moldova se desfășoară percheziții asupra celor din opoziție. Site-urile în cauză au făcut referire la declarația deputatei Marina Tauber, membră a Blocului „Victorie”. Totuși, aceste sursele nu au prezentat poziția autorităților și a organelor de drept din Republica Moldova. Vom enumera unele din aceste site-uri: absatz.media, РИА Новости, газета.ru.

Adepții lui Șor afirmă că cetățenii sunt reținuți fără motiv

Referindu-se la prechezițiile desfășurate pe 23 mai, consilierul municipal de Comrat din partea Partidului „Renaștere-Возрождение”, Ivan Panea, a declarat că autoritățile „încearcă să extermine poporul și vor să nimicească tinerii care, pur și simplu, călătoresc și se bucură de viață” (în original: «пытаются искоренить свой народ и хотят уничтожить молодежь, которая просто путешествует и наслаждается жизнью»). Un video cu declarația lui Panea a fost postat pe canalul de Telegram «Salut Молдова!».

În aceeași zi, o oarecare Rosina Chirova (Росина Кирова), care, la fel, promovează ideile echipei lui Ilan Șor, a scris pe Facebook că acțiunile organelor de drept reprezintă „reacția autorităților la orice manifestare de activism din partea opoziției” (în original: «реакция власти на любое проявление активности со стороны оппозиции»). Utilizatoarea și-a distribuit postarea în unele grupuri de pe Facebook (aici, aici și aici).

Anterior, pe 21 mai, Chirova a făcut o postare în care spunea că cetățenii sunt reținuți de poliție „nefondat” (în original: «безосновательно»), iar motivul ar fi „mențiunea din pașaport despre vizita în Rusia” (în original: «причина — отметка в паспорте о посещении России»). Despre același lucru pe canalele lor de Telegram au scris, pe 20 mai, președinta Partidului „Renaștere-Возрождение” Natalia Parasca și consilierul municipal de Bălți Veaceslav Jucov. De altfel, Natalia Parasca a scris despre același lucru și pe pagina sa de Facebook. Aceeași narațiune a apărut pe 24 mai în cadrul grupului de Facebook «Большая игра маленькой Молдовы».

Crearea Blocului „Victorie/Победа”

Vom aminti că pe 21 aprilie 2024, la Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat crearea Blocului politic de opoziție „Victorie (Победа)”. Din componența acestuia fac parte fostul Partid „Șor” (declarat neconstituțională), precum și partidele „Renaștere-Возрождение”, „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și „Victoria”. La ceremonia de lansare a blocului au participat inclusiv bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitrii Constantinov. Blocul se anunță în opoziție față de actuala guvernare în cadrul viitorului scrutin prezidențial. Toate aceste formațiuni și toți acești demnitari sunt afiliați lui Ilan Șor, promovându-i activ agenda.

Tentative de eludare a controlului vamal și de introducere ilegală a banilor în interesul grupării criminale

Pe 22 aprilie, în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău au fost desfășurate percheziții ale pasagerilor care reveneau de la Moscova și care au participat la lansarea Blocului „Victorie”. Unii dintre ei au încercat să eludeze controlul vamal prin acțiuni agresive, au anunțat Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal.

„Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova”, specifică comunicatele de presă.

În cadrul briefingului susținut pe 23 aprilie, procurorul interimar al PCCOCS, Victor Furtună, a informat că niște persoane, acționând în interesul unei grupări criminale, urmărind scopul introducerii în Republica Moldova a mijloacelor financiare în valoare ce depășesc 16 mii de unități convenționale, prin diferiți cărăuși, astfel încât fiecare din aceste persoane, individual, să nu aibă asupra sa o sumă ce depășește 10 mii de euro, respectiv, să nu cadă sub incidența declarării acestor sume de bani, au încercat și intenționează să introducă în Republica Moldova anumite mijloace financiare în proporții deosebit de mari. A fost intentat un dosar penal pentru contrabandă în interesul unei grupări criminale” (3:35-4:35).

În noaptea de 22 spre 23 aprilie au fost efectuate în jur de 150 de percheziții în cadrul cărora au fost ridicate peste 62.000 de ruble, 3070 de euro și peste 1,1 mil. de dolari SUA. La fel, au fost ridicate 128 de telefoane mobile (5:11-5:37). Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu, valoarea totală a sumelor ridicate, conform cursului valutar, depășeste 20,4 mil. de lei (16:53-17:11).

Cărăuși „sub acoperire” pentru transportarea numerarului

Pe 15 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că pasagerii sosiți din Moscova au încercat să aducă în R. Moldova cca 130.000 de dolari. Potrivit oamenilor legii, cei aproape 50 de pasageri au fost transportați centralizat la aeroport cu autocarele atât la plecare, cât și la revenire, atunci când au adus banii. Persoanele au avut rol de cărăuși ai banilor pe care urmau să-i aducă din Rusia în Moldova. Persoanele în cauză au fost percheziționate la aeroport, la fel, au fost ridicate pentru cercetare și telefoanele mobile care ar fi putut fi folosite în scopul comunicării la subiectul introducerii ilegale a banilor în țară.

Bani pentru destabilizarea situației din R. Moldova

Pe 20 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea a 24 de persoane în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor” și a acumulat cca 3,5 mil. de lei, bani, pe care formațiunea, potrivit datelor la acel moment, îi cheltuia săptămânal, preponderent pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului, și care au fost transferați de către „gruparea criminală organizată”.

La 5 martie 2024, directorul Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Alexandru Mustață, a anunțat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă intenționează să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin implicare în procesele electorale din 2024 și 2025. Potrivit datelor SIS, planul este să provoace noi crize, inclusiv în Găgăuzia și pe malul stâng al Nistrului, să intensifice tendințele radicale separatiste în regiunea de sud a Republicii Moldova, iar cea mai mare miză a Federației Ruse este gruparea lui Ilan Șor și desfășurarea unor proteste la Chișinău (3:51-7:17).

Pe 7 martie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a comunicat despre pregătirea unor acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice, inclusiv cu organizarea acțiunilor de protest. Pentru aceste acțiuni, din partea participanților grupării criminale a fost prevăzută finanțare ilegală (11:13-12:54).

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

29 mai 2024 2951

Relevant

Comments 0