Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Premierul moldovean cere anularea alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei

17 mai 2023 1016
Articole, Gândește critic!

Mai multe instituţii media au publicat articole în care scriu că premierul Dorin Recean ar fi chemat la invalidarea alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor de care dispun publicaţiile respective, şeful Cabinetului de Miniştri şi-ar fi argumentat apelul prin numeroasele încălcări constatate de poliţie. În realitate, însă, Dorin Recean n-a declarat că scrutinul ar trebui invalidat. El a spus că trebuie mai întâi să aşteptăm decizia Curţii de Apel Comrat la acest subiect.

„Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat cu referire la totalurile alegerilor din Găgăuzia că „acestea trebuie, în primul rând, invalidate”. O ştire cu un asemenea conţinut a publicat portalul Gagauzinfo.md care face referire la intervenţia premierului în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău.

Portalul Point.md a titrat: «Речан: Сначала выборы в Гагаузии должны признать действительными, так как были нарушения» („Recean: Alegerile din Găgăuzia trebuie, în primul rând, validate, pentru că au fost constatate foarte multe încălcări”).

Noi.md, citând Point.md, a scris că, potrivit lui Dorin Recean, alegerile din Găgăuzia „trebuie, în primul rând, invalidate”.

Potrivit datelor portalului Omg.md, prim-ministrul a solicitat anularea alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei. „O solicitare despre invalidarea rezultatelor scrutinului din autonomia găgăuză a făcut prim-ministrul Dorin Recean. Acesta a sugerat că autorităţile centrale intenţionează să colaboreze cu primarii localităţilor din Găgăuzia „sărind peste capul” autorităţilor din autonomie”, se spune în articol.

Toate sursele menţionate au scris că prim-ministrul Dorin Recean a făcut o astfel de declaraţie în baza informaţiei poliţiei privind coruperea alegătorilor de către Partidul „Şor”.

Afirmaţiile că Recean ar fi solicitat invalidarea scrutinului din Găgăuzia au fost distribuite, la fel, şi pe Facebook, printre autori numărându-se: Gagauznews, Бельцы Сегодня, grupul Свежие новости Молдовы.

Mass-media din Rusia: Recean a declarat că scrutinul din Găgăuzia urmează a fi invalidat

De la instituțiile media din Moldova informațiile au fost preluate și de unele resurse rusești. „Alegerile desfășurate în Găgăuzia urmează a fi invalidate. În cadrul lor au fost constatate mai multe încălcări, care deja au fost documentate și prezentate autorităților electorale locale”. Așa au prezentat declarațiile premierului moldovean portalurile „Военное обозрение” (topwar.ru) și Forpost.Севастополь.ru.

Ilan Șor: Recean a declarat că rezultatele scrutinului urmează a fi anulate

Nu s-a abţinut de la comentarii la această temă nici liderul partidului „Şor”, condamnat la 15 ani în cadrul dosarului privind „furtul miliardului”. El a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit lui Recean, rezultatele alegerilor din Găgăuzia urmează a fi anulate. „Răspunsul îl găsim în declaraţia aşa-numitului prim-ministru al Moldovei Dorin Recean. Rezultatele scrutinului din Găgăuzia urmează a fi anulate, încearcă să ne convingă Recean. Îmi vine să-l întreb personal: „Dorine, erai drogat când ai făcut declaraţia? Şi cum rămâne cu toţi linge-blide ai voştri? Fumaţi şi inhalaţi aceleaşi chestii sau, totuşi, diferite? Să anulezi voinţa exprimată de popor, de zecile de mii de persoane care au susţinut-o pe Evghenia Guţul, desemnată în calitate de candidată din partea partidului „Şor”, încredinţându-i viaţa şi viitorul? Bună „democraţie” aţi mai edificat şi continuaţi să edificaţi!”, a scris Ilan Șor.

El a mai declarat că PAS-ului aflat la guvernare nu-i pasă de democraţie şi de voinţa poporului.

Dorin Recean a spus că urmează să aşteptăm decizia instanţei de judecată

Dorin Recean a participat pe 15 mai la emisiunea „În Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău. Într-adevăr, el a comentat rezultatele preliminare ale alegerilor la funcția de bașcan al Găgăuziei, referindu-se la încălcările înregistrate de poliție. Însă șeful Cabinetului de Miniștri nu a făcut niciun apel la anularea rezultatelor acestui scrutin. „Aceste alegeri trebuie, în primul rând, validate, pentru că au fost constatate foarte multe încălcări, care au fost bine documentate și prezentate autorităților electorale locale. Și în baza acestora trebuie să vedem decizia finală”, a spus Recean (7:40).

În cadrul emisiunii, Recean a mai repetat că decizia rămâne la latitudinea Curții de Apel. „Curtea de Apel Comrat trebuie să decidă în ce măsură aceste fraude au afectat scorul electoral”, a declarat Recean (17:55).

Moderatoarea Lorena Bogza a spus că sunt voci care afirmă că aceste alegeri ar putea să nu fie validate și l-a întrebat pe Dorin Recean dacă există acest risc. Prim-ministrul a răspuns că deocamdată nu putem afirma dacă vor fi validate sau nu, chemând să fie evitate speculațiile la acest subiect. „Trebuie să ne asigurăm că legislația Republicii Moldova este aplicată și eu n-am să mă apuc acum să speculez: vor fi validate, nu vor fi validate. Autoritățile au documentat încălcările, le-au prezentat Comisiei Electorale din Găgăuzia, vor fi prezentate și Curții de Apel din Găgăuzia și, respectiv, trebuie să vedem care va fi decizia. Dar cei care au încălcat legea vor fi pedepsiți”, a spus Dorin Recean. (18:25-19:11)

Astfel că premierul Dorin Recean nu s-a expus despre eventuala decizie referitoare la scrutinul din Găgăuzia. El a declarat în repetate rânduri că decizia urmează să fie luată de instanța din Găgăuzia. Mass-media a reflectat eronat cuvintele prim-ministrului, prezentându-le totalmente invers.

„Suntem ceea ce citim”

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că mass-media a reflectat eronat cele spuse de Dorin Recean. El a prezentat citatele reale cu cuvintele premierului şi a venit cu îndemnul să contribuim cu toții la o societate informată corect.

„Răsfoind revista presei de dimineață, am constatat în primul rând… că atribuirea unor citate s-a făcut fără verificarea sursei primare. Suntem ceea ce citim. Din considerente etice nu voi nominaliza redacțiile respective, dar vin cu îndemnul să contribuim cu toții la o societate informată corect”, a scris Daniel Vodă pe rețelele sociale. La fel, el a chemat cetăţenii să fie atenți la sursele de informare.

Elena Celak,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

17 mai 2023 1016

Relevant

Comments 0