Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: R. Moldova, „în topul” țărilor cu cele mai multe catastrofe aeriene

25 martie 2019 1831
Articole
Colaj

Mai multe portaluri de știri din Republica Moldova au scris miercuri, 20 martie, că Republica Moldova este în topul țărilor cu cele mai multe accidente aeriene produse în 2018. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (AAC) neagă aceste informații, calificându-le drept manipulatorii.

Moldova, într-un top „teribil”

„Moldova a intrat în top 5 al țărilor cu cele mai multe catastrofe aviatice”, a titrat la 20 martie Kp.md. Potrivit sursei, care citează Fontanka.ru, „ratingul teribil este condus de Rusia” cu 42 de accidente aviatice înregistrate în 2018, urmată de Ucraina – 8 și Moldova – o catastrofă aeriană soldată cu 8 persoane decedate (de fapt, potrivit presei ruse, este vorba de 12 persoane decedate).

Și Point.md, făcând referire la aceeași sursă, scrie că „Moldova este printre primele trei țări după numărul de persoane decedate în catastrofe aviatice”.

Fontanka.ru a scris despre numărul accidentelor aviatice în 2018, făcând referire la raportul Comitetului Aeronautic Interstatal (CAI), care se referă doar la statele CSI. Presa care a preluat informațiile din acest raport nu specifică acest lucru, astfel încât din titlurile apărute în mass-media din Republica Moldova se creează impresia că este vorba de un top mai extins.

În plus, nu este specificat despre ce fel de accident aviatic este vorba, lăsând să se înțeleagă că ar fi unul produs în Republica Moldova. Raportul CAI se referă la prăbușirea unui elicopter al unei companii moldovenești în Afganistan, soldat cu decesul a doi cetățeni ucraineni și zece afgani (pagina 73 din raport). Despre acest accident a relatat și Autoritatea Aeronautică Civilă.

 

AAC: Titlurile din presă sunt manipulatorii

Autoritatea Aeronautică Civilă califică titlurile apărute în presa din Republica Moldova ca fiind manipulatorii, se arată într-un comentariu oferit pentru Stopfals.md de purtătoarea de cuvânt a instituției, Irina Gâscă. AAC califică titlurile din presă ca fiind manipulatorii, pe motiv că nu reflectă situația reală. În același timp, menționăm că raportul se referă doar la țările CSI, în timp ce în aceste știri se impune ideea că Republica Moldova ar fi una din țările cu cele mai multe catastrofe aeriene”.

De asemenea, Irina Gâscă a precizat că în anul 2018, pe teritoriul Republicii Moldova nu a avut loc niciun accident aviatic. Totodată, potrivit sursei, Comitetul Aeronautic Interstatal nu a colaborat cu AAC la elaborarea raportului său.

Potrivit unor statistici realizate de Fundația pentru Siguranța Zborurilor, în anul 2018, în lume, au fost înregistrate 18 accidente ale avioanelor civile, în care au fost înregistrate 561 de victime.

Fontanka.ru  este o publicație on-line generalistă cu sediul în Sankt-Petersburg, fondată în anul 1999.

În calitate de fondatoare a Kp.md este prezentată „Komsomolskaia Pravda” din Rusia. Kp.md este un portal generalist, dar care pune accent pe materiale din categoria „senzațional” și lumea showbizzului. 

Point.md este un proiect al companiei Simpals, creat în anul 2006. Publică știri în limba rusă, de obicei preluate din alte surse.

 

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

25 martie 2019 1831

Relevant

Comments 0