Portalul care te protejează de falsuri

FALS: „Regimul Maia Sandu” cedează României rețelele energetice strategice

27 decembrie 2023 1714
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Canalul de Telegram „Молдавская политика” a scris că Republica Moldova cedează României infrastructura energetică strategică, în urma unui memorandum semnat între autoritățile celor două state privind implementarea proiectelor de conectare a rețelelor de gaze și electricitate. Această afirmație este falsă. Memorandumul cu pricina prevede interconectarea energetică dintre Republica Moldova și România pentru asigurarea cu resurse energetice, și nu cedarea unor obiective sau rețele.

Pe 7 decembrie, canalul de Telegram „Молдавская политика” a publicat o postare cu titlul „Режим Майи Санду сдает Румынии стратегически важные сети энергетики?” (în traducere: „Regimul Maia Sandu cedează României rețelele energetice strategice?”). Postarea a acumulat circa 1200 de vizualizări și a apărut în contextul anunțului semnării la Chișinău, pe 12 decembrie 2023, de către ministrul Energiei Republicii Moldova, Victor Parlicov, și omologul său român, Sebastian Burduja, a Memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.  

Memorandumul urmărește conectarea R. Moldova la rețelele din România

Documentul prevede, în principal, construcția liniei electrice aeriene Suceava-Bălți, a unei linii electrice aeriene de interconexiune dintre Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune a rețelei Huși-Cioara. De asemenea, este prevăzută posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului. Acordul presupune deopotrivă dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni.

Serviciul de presă al Ministerului Energiei al Republicii Moldova a respins afirmația că Republica Moldova urmărește, prin semnarea Memorandumului, cedarea infrastructurii energetice strategice României și a calificat-o drept „speculație”. „Memorandumul prevede cooperarea dintre Republica Moldova și România pentru construcția noii infrastructuri, care să ne conecteze la piața europeană și să asigure securitatea energetică a țării”, a declarat sursa citată pentru Stopfals.md.

Mai mult, expertul în energetică Sergiu Tofilat a argumentat pentru Stopfals.md necesitatea semnării unui asemenea memorandum dintre Chișinău și București prin faptul că Republica Moldova nu are resurse energetice suficiente. „În această situație, este extrem de important pentru securitatea națională să avem de unde importa, să avem de unde alege. Să nu depindem de o singură sursă, cum a fost în ultimii 30 de ani, de la independență încoace”, a spus el. „În acest caz, obiectivul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine, care dispun de resurse energetice”.

Sergiu Tofilat a subliniat că necesitatea interconectării infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova se regăsește în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2010, aprobată în 2000. „Obiectivul nostru este să construim gazoducte și rețele electrice și să ne interconectăm cu România, pentru a avea posibilitatea să importăm resurse energetice atât din Est, cât și din Vest”, a spus expertul. „Cu toate acestea, guvernările anterioare au sabotat proiectele de interconectare pentru a depinde în continuare de gazele rusești. Și aceste postări de pe Telegram joacă exact pe agenda Moscovei”, a adăugat Sergiu Tofilat. 

R. Moldova este vulnerabilă în fața regiunii transnistrene

În prezent, Republica Moldova este dependentă de electricitatea furnizată de Centrala Termoelectrică Moldovenească, controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Mai exact, teritoriul aflat sub jurisdicția autorităților de la Chișinău dispune de o singură linie de import de electricitate din România, care trece prin Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres, sau Centrala termoelectrică de la Cuciurgan): Isaccea – Vulcănești – Chișinău. Pe 15 și 23 noiembrie 2022, în urma bombardamentelor rusești în regiunea Odesa, această linie a ieșit din funcțiune. Ca rezultat, Republica Moldova a rămas în întuneric.

Republica Moldova plătește pentru electricitatea furnizată de Centrala de la Cuciurgan aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună. Moldgres nu plătește Moldovagaz pentru combustibilul consumat. Schema funcționează în felul următor: Moldgres plătește companiei Tiraspoltransgaz Pridnestrovie pentru gaze, iar aceasta din urmă transferă banii într-un cont special deschis în așa-numita Bancă Centrală a Transnistriei. Ulterior, cu acești bani este finanțat deficitul bugetar al regiunii secesioniste.

Potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, datoria pentru consumul de gaze al Тiraspoltransgaz față de Moldovagaz constituia, la mijlocul lunii august 2023, aproximativ 10 miliarde de dolari.

Pentru a scăpa de dependența energetică față de regimul separatist transnistrean, Chișinăul a început construcția unei linii de înaltă tensiune directe Vulcănești-Chișinău, care va scoate din circuit Moldgres. Conform proiectului, construcția trebuie finalizată în 2025.

 

Ilie Gulca,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
27 decembrie 2023 1714

Relevant

Comments 0