Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Șase ani cu UE - doar pierderi pentru Moldova

23 septembrie 2020 2959
Articole
Colaj: Stopfals.md

La începutul lunii august 2020, portalul cu politică editorială pro-Kremlin Ehomd.info a publicat un articol în care relatează tendențios despre Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/în engleză DCFTA). Portalul critică Acordul de Asociere, aducând elogii Rusiei, și afirmă că în cei șase ani de implementare a Acordului „țara noastră a avut doar de pierdut” și că „nu a fost observat niciun progres”. În realitate, datorită Acordului de Asociere, țara noastră beneficiază de regimul fără vize cu UE, iar în prezent, aproape 70% din exporturile moldovenești se îndreaptă către piața UE, comparativ cu 53% cât erau în anul 2014. Exporturile moldovenești spre UE au crescut cu 3,5 miliarde USD, iar comerțul cu UE a devenit mai echilibrat, fapt ce a adus locuri de muncă, investiții și venituri la buget.

Afirmații fără substrat factologic

La 3 august 2020, Ehomd.info a publicat articolul „Что получила Молдова за 6 лет ассоциации с Евросоюзом?”, (în traducere: „Ce a primit Moldova în 6 ani de  asociere cu Uniunea Europeană?”). Articolul a fost preluat de Fondsk.ru, Alfanews.md, Pravdoryb.info. Dacă Ehomd.info se întreabă „ce a primit R. Moldova în cei șase ani de Asociere”, Fondsk.ru a mai adăugat câteva note tendențioase, afirmând în titlu că „Шесть лет с ЕС – только убытки для Молдовы” (în traducere „Șase ani cu UE - doar pierderi pentru Moldova”). Iar în intertitlu portalul scrie că: „Реальные перспективы для экономики Молдовы не на западе, а на востоке” (în traducere: „Perspective reale pentru economia Moldovei nu sunt în Vest, ci în Est”).

Acordul de Asociere criticat, iar Rusia elogiată

Fără a specifica sursa informațiilor și fără trimitere la date statistice, în articolul anonim se fac mai multe afirmații false despre Acordul de Asociere. Astfel, în text se afirmă că țara noastră nu a avut niciun beneficiu: „Dacă vă gândiți bine, în anii precedenți, Moldova nu a primit nimic în rezultatul Acordului de Asociere cu UE”, sau: „astfel, R. Moldova a devenit un importator de produse semifabricate ieftine, care au fost inițial poziționate ca produse pentru țările sărace din lumea a treia, dar nu pentru Europa”.

În contrast, autorul aduce elogii Rusiei, pe care o numește o piață uriașă cu resurse energetice ieftine, afirmând că „...mulți producători moldoveni și, prin urmare, economia în ansamblu, au simțit deja latura negativă a Acordului de Asociere, astăzi, după ce au pierdut legături comerciale importante cu Rusia”. În articolul publicat de Fondsk.ru se amintește și o declarație a lui Igor Dodon despre importanța pieței Federației Ruse: „Beneficii economice reale există în piața din est, care nu poate fi comparată cu cea europeană: o piață uriașă, resurse energetice ieftine și locuri de muncă pentru moldoveni”.

Statistica bate propaganda

Statisticile contrazic afirmațiile manipulatoare din acest articol. Astfel, în „Raportul Alternativ: 5 ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova (2014-2019) – Progrese, Constrângeri și Priorități”, realizat de experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), se spune că „UE a devenit principalul partener economic al țării. Aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piața UE, iar importurile reprezintă aproape 50%. Impactul net al exporturilor în UE este estimat la peste 367 de milioane de euro, contribuind la crearea a peste 15.000 de locuri de muncă și ajutând la creșterea cu 5% a veniturilor la Buget și cu 320 de milioane de euro a investiţiilor în sectorul privat”.

Contactat de Stopfals.md, Adrian Lupușor, directorul Executiv al Expert-Grup, co-autor al raportului, susține că informațiile din articol sunt greu de crezut, întrucât lipsesc cifre și date oficiale care ar confirma afirmațiile relatate. Expertul a făcut și estimări, conducându-se de statistica oficială. „Conform datelor BNS pentru perioada septembrie 2014 până în august 2020, exporturile de bunuri ale RM spre UE au crescut cu circa 3.5 miliarde USD față de aceeși perioadă de până la semnarea Acordului de Asociere. „Aceasta implică locuri de muncă, creștere economică, venituri la buget și venituri pentru populație. În același timp, importurile au crescut mai lent decât exporturile: cu 1.9 miliarde USD. Prin urmare, comerțul RM cu UE a devenit mai echilibrat. Deficitul comercial s-a redus cu 1.6 miliarde USD, deci RM a devenit mai competitivă pe piața UE. Totodată, deficitul comercial cu CSI a crescut cu 480 milioane USD, iar cu restul țărilor cu 195 milioane USD. Deci, Moldova și-a echilibrat comerțul doar cu UE, ceea ce este un rezultat evident al DCFTA”. Expertul mai susține că cel mai mult au beneficiat de Acordul de Asociere exportatorii de produse agroalimentare: cereale, semințe de floarea-soarelui, struguri, porumb, orz, zahăr, miere. Au crescut și exporturile de industriale, în special sectorul automotivelor (producerea componentelor auto) și al textilelor.

Este exclusă posibilitatea unor importuri de produse de proastă calitate

În ce privește afirmația din articol că R. Moldova importă produse semifabricate de calitate îndoielnică, Adrian Lupușor susține că: „În primul rând, Moldova importă din UE preponderent produse industriale, iar ponderea celor agroalimentare este una destul de mică (circa 12%). Marea majoritate, sunt importuri industriale, folosite pentru producere și generare de valoare adăugată și exporturi (carburanți, produse automotive, materiale textile și altă materie primă pentru industria ușoară). În același timp, importurile de agroalimentare sunt destul de diversificate, prezentând o gamă largă de produse mai scumpe și mai ieftine. Consumatorul are libertatea să aleagă. Este important să menționăm că standardele UE privind calitatea și siguranța produselor alimentare sunt cele mai ridicate din lume, fapt ce exclude posibilitatea unor pretinse importuri masive de produse de proastă calitate”, concluzionează expertul.

Iulian Rusu, director executiv adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care analizează importanța DCFTA, menționează într-un video publicat cu ocazia celor șase ani de implementare, că Acordul de Asociere nu limitează relațiile comerciale dintre RM și alte state și oferă oportunități pentru extinderea relațiilor comerciale. „În prezent, datorită acestui Acord, aproape 70% din exporturile moldovenești se îndreaptă către piața UE, comparativ cu 53% în 2014. Doar în 2019, exporturile de produse agricole către piața UE au însumat 592 milioane dolari, ceea ce reprezintă în jur de 49% din totalul exporturilor agricole ale Republica Moldova”, spune Iulian Rusu.

Sursa: www.ipre.md

Veaceslav Negruța: „Din cauza acțiunilor militare între Rusia și Ucraina, exporturile spre Rusia au fost riscante”

Portalul Stopfals.md a vorbit la acest subiect și cu Veaceslav Negruța, expert economic la Transparency International-Moldova. El spune că articolul publicat de Ehomd.info conține mai multe dezinformări și este scris în stilul propagandei pro-Kremlin. Acordul de Asociere și Acordul de liber schimb au oferit noi posibilități de creștere, iar cazuri de închidere a afacerilor din cauza acestor acorduri nu au fost raportate. „În primul rând, volumul total de export a crescut în toți acești șase ani. Datorită unei deschideri de noi aoportunități pentru exportatorii din R. Moldova, urmare a Acordului de liber schimb cu UE, exportul a crescut mult mai evident spre UE. Ritmurile de creștere anuală au fost chiar și peste 50 la sută. Pe de altă parte, din cauza embargourilor impuse de Rusia, dar și a barierelor de transport pe căi tradiționale prin Ucraina din cauza acțiunilor militare între Rusia și Ucraina, exporturile spre Rusia au devenit riscante, dar alternativa era evidentă – UE”, a concluzionat expertul. Printre beneficiile directe ale Acordului este și regimul fără vize cu UE, lansat la 28 aprilie 2014.

Acordul de Asociere dintre RM și UE  a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia, și implementat provizoriu din 1 septembrie 2014. Acordul a fost ratificat de Parlamentul R. Moldova la 2 iulie 2014 și de Parlamentul European la 13 noiembrie 2014. 

Portaluri cu proprietari anonimi

Portalul Ehomd.info se autoidentifică ca „agenție de știri cu cele mai actuale informații din Moldova”. Potrivit instrumentului online de verificare a locației platformelor online, Whois.com, acest portal a fost creat în februarie 2019 și înregistrat în Panama de către compania URL Solutions, Inc. La rubrica „Contacte” de pe site nu este menționat nici un număr de telefon sau informații despre echipa redacțională, fiind plasat doar o adresă de email.

Captură foto: www.whois.com

Fondsk.ru se descrie ca „o platformă online unică” pentru analize, comentarii și discuții despre problemele economiei mondiale, securității globale, istoriei, culturii și studiilor regionale. Potrivit Whois.com, portalul a fost creat la 20.12.2005 și înregistrat de un registrator din Rusia pe un server al firmei Cloudflare, Inc. Nici pe acest site nu este indicat vreun număr de telefon sau informații despre echipa redacțională.

Captură foto: www.whois.com

Aceste portaluri, la fel ca și Alfanews.md și Pravdoryb.info publică preponderent articole cu caracter propagandistic, fiind de orientare editorială pro-Kremlin.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

23 septembrie 2020 2959

Relevant

Comments 0