Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Sute de tancuri traversează Moldova

15 aprilie 2023 1781
Articole, ALERTE

La 12 aprilie 2023, în cadrul emisiunii „Să vorbim despre tine” de la postul de televiziune Nașul TV din România, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a venim cu un apel către cetățeni ca să fie atenți deoarece "sute de tancuri traversează Moldova, iar NATO are intenția să atace" în preajma sau în timpul sărbătorilor pascale. Declarațiile politicienei sunt false, infirmate de autoritățile moldovenești.

 „Atenție! Nu știu dacă știți, astăzi, sute de tancuri au traversat Moldova pe la Iași și s-au dus pe la vama Albița (...). Tancurile se îndreaptă spre Transnistria și Găgăuzia. Atenție! Rugați-vă la Dumnezeu ca în noaptea de Paște să o avem în pace, și în următoarele zile tot în pace. Nu cumva aceste forțe iraționale, pline de ură și doritoare de război, să  provoace Rusia, exact în noaptea de Paște...”. Acest fragment din emisiune a fost distribuit și în rețelele sociale, acumulând peste 3200 de distribuiri și peste 730 de comentarii.

Mesajul cu tancurile este distribuit separat și în alte rețele sociale.

 

Falsuri despre tancuri reluate periodic

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, dezminte afirmațiile senatoarei. „Oamenii noștri sunt deja imuni la dezinformare. Autoritățile au dezmințit în mai multe rânduri falsuri despre presupuse traversări ale frontierei cu tehnică militară. Republica Moldova nu este traversată de tancuri. Orice astfel de noutăți sunt anunțate prompt și din timp de către responsabilii Ministerului Apărării” - a declarat Daniel Vodă pentru portalul Stopfals.md.

Cine e Șoșoacă?

Diana Iovanovici-Șoșoacă este juristă de profesie, senatoare în legislatura 2020-2024, afiliată partidului S.O.S. România. Ea este o conspiraționistă care a distribuit o mulțime dr mesaje anti-vaccin în perioada pandemică. Potrivit portalului Factual.ro, Diana Șoșoacă a dat în judecată guvernul „în numele bisericii", pentru interzicerea pelerinajelor  în timpul pandemiei. În aceeași perioadă, a fost amendată pentru că nu a purtat mască în plenul Parlamentului.

Ea mai este cunoscută pentru mesajele sale anti-europene, anti-NATO și pro-ruse. În 2021 a fost exclusă din partidul AUR din motive de indisciplină.

Șoșoacă a fost protagonista unui scandal internațional, după ce a sechestrat-o pe jurnalista italiană Lucia Goracci care încerca să-i ia un interviu.

Pagina sa de Facebook a fost supusă unui avertismet privind propaganda rusă, în primăvara anului 2022, după începutul războiului din Ucraina. A fost invitată de onoare la Ambasada Rusiei, de Ziua națională a Rusiei.

La sfârșitul lunii martie curent, Ucraina a anunțat că inițiază sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă ca persoană care „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. Reacția Kievului a venit după ce ea a depus un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, care a scris într-o postare în rețelele sociale că gestul senatoarei e „un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus”.

Post tv sancționat pentru declarații false ale Șoșoacăi

Postul de televiziune Nașul TV este o platformă unde senatoarea transmite și alte falsuri. În luna februarie curent, Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul Naşul TV cu 5.000 de roni pentru că în aceași emisiune, „Să vorbim despre tine” Diana Şoşoacă a spus că „60.000 de oameni au fost omorâţi în spitale şi că vaccinaţii acum mor pe capete."

Stopfals.md

15 aprilie 2023 1781

Relevant

Comments 0