Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: vaccinarea este un „eșec spectaculos”

18 februarie 2022 537
Articole, COVID-19
Colaj

Un articol publicat de Flux.md la 9 februarie 2022 anunță că vaccinarea anti-COVID-19 la nivel global este un „eșec spectaculos” și lansează mai multe afirmații despre vaccinuri și pandemie. Articolul face trimitere (fără link activ) la o analiză a unui doctor american, Joseph Mercola. Mai jos verificăm principalele afirmații din articol împreună cu medicul-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, Veaceslav Guțu.

Afirmație falsă 1: „Ratele infecțiilor cresc mai rapid în rândul celor complet vaccinați decât în cohortele de persoane nevaccinate din toate grupele de vârstă”.

Veaceslav Guțu: „Acesta este, desigur, un fals. Conform datelor statistice oficiale, noi înregistrăm zilnic în jur de 70% din cazurile pozitive la SARS-COV-2 anume în rândul persoanelor nevaccinate”.

Precizare Stopfals.md: Ultimele date ale Ministerului Sănătății, care cuprind săptămâna 7-13 februarie 2022, arată că 75% din cazurile de infectare noi înregistrate sunt la persoane nevaccinate.

 

Afirmație falsă 2: „Vaccinurile nu reduc în niciun fel ratele de infectare, spitalizările sau decesele cauzate de COVID-19”.

Veaceslav Guțu: „Conform datelor statistice cu privire la eficacitatea vaccinurilor, observăm că vaccinurile sunt eficiente în jur de 90% împotriva spitalizărilor și deceselor cauzate de COVID-19. De asemenea, 90% din decesele care se întâmplă în țara noastră în rândul cazurilor de COVID-19 se întâlnesc la persoane nevaccinate”.

Precizare Stopfals.md: Ultimele date publicate de Ministerul Sănătății, la 13 februarie 2022, confirmă că din cele 6583 de persoane decedate de COVID-19 de la începutul campaniei de imunizare, doar 6,97% erau vaccinate.

Afirmație falsă 3: „Vaccinurile sunt adevărate „incubatoare” pentru tulpini mutante”.

Veaceslav Guțu: „Toate virusurile au capacitatea de mutație, inclusiv virusul SARS-COV-2. De la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 8 mii de mutații ale virusului SARS-COV-2, ceea ce înseamnă că virusul a mutat și până la apariția vaccinului, iar asta ne demonstrează că vaccinurile nu sunt incubatoare și nu au rolul de a efectua mutații”.

Precizare StopFals.md: Detalii despre mutațiile virusului și modul de clasificare a noilor variante găsiți pe portalul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care este o agenție a Uniunii Europene.

Afirmație falsă 4: La persoanele sub 30 de ani, riscul de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19 este „efectiv zero”.

Veaceslav Guțu: „Conform datelor statistice oficiale la nivel global și la nivel național, noi avem înregistrate cazuri de deces în rândul atât al copiilor, cât și al persoanelor tinere, persoane decedate de complicațiile virusului SARS-COV-2, ceea ce demonstrează faptul că virusul SARS-COV-2 poate fi fatal și pentru persoanele sub vârsta de 30 de ani, pentru care vaccinarea este destul de importantă”.

Precizare Stopfals.md: Aceleași date sintetizate ale Ministerului Sănătății arată că 1,8% din totalul de 10 962 de persoane decedate de COVID aveau până la 39 de ani.

În text se mai spune că „indiferent de câte doze de vaccin a primit o persoană, aceasta se infectează și transmite mai departe”. Expertul de la ANSP confirmă că persoanele vaccinate pot fi pozitive la COVID-19, dar ele, fiind imunizate, vor fi protejate de dezvoltarea unor complicații, de spitalizare și de deces, desigur. Până la momentul de față, conform recomandărilor OMS, trei doze de vaccin sunt suficiente pentru ca organismul să lupte cu infecția COVID-19”. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) confirmă că în special în cazul variantei Omicron a virusului, o persoană infectată poate infecta pe alții chiar și dacă nu prezintă simptome, dar accentuează că vaccinarea continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva cazurilor grave și a spitalizării.

Falsuri răspândite de un anti-vaccinist

Afirmațiile false de mai sus au fost preluate și traduse în limba română dintr-o analiză a doctorului și omului de afaceri american dr. Josph Mercola. Acesta este cunoscut în SUA ca o persoană care răspândește dezinformări despre vaccinare. Anul trecut organizația non-profit britanico-americană Centrul pentru combaterea urii digitale a realizat un studiu care îl plasează pe Mercola pe primul loc într-o listă de 12 persoane responsabile pentru distribuirea a 65% din toate mesajele anti-vaccin pe rețelele sociale. De asemenea, în 2017, Comisia Federală pentru Comerț a Statelor Unite a constatat că Mercola a făcut afirmații false și nesusținute de știință în publicitatea pentru sisteme de bronzat, pe care le vindeau companiile sale. În consecință, el a plătit rambursări clienților în valoare de 2,59 milioane de dolari.

Viorica Zaharia

 Stopfals.md

18 februarie 2022 537

Relevant

Comments 0