Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți cetățenii din România

19 august 2023 894
Articole, Gândește critic!
Colaj

Zilele trecute, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condus de George Simion, a organizat un protest în fața Ministerului Sănătății de la București, criticând Strategia Naţională de Vaccinare pe motiv că, prin acest document, s-ar impune vaccinarea obligatorie în România. Este o dezinformare, or, în documentul aflat acum în dezbatere publică, nu este menționată obligativitatea vaccinării. Falsul propagat de AUR și de alți antivaxeri, precum senatoarea Diana Șoșoacă, a fost dezmințit și de ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila.

La 17 august curent, AUR a organizat un protest în fața Ministerului Sănătății de la București, unde circa 300 de membri și simpatizanți ai acestui partid au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila. Reprezentații AUR au declarat că Strategia Națională de Vaccinare „nu este altceva decât un plan metodic pentru a impune obligativitatea vaccinării” şi au solicitat ministrului să retragă imediat acest document. Protestatarii au strigat și au purtat pancarte cu mesajele: „Vaccinare egal intoxicare”, „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”.

La proteste a participat și liderul AUR, George Simion, care a declarat într-un live pe Facebook că „noi nu vrem dictatură medicală și vrem ca fiecare să decidă pentru vaccinare”. „Fiecare e responsabil pentru el, pentru familia lui și pentru copii lui. Asta este motivul pentru care suntem în stradă”, a mai spus Simion.

În realitare, în Strategia Națională de Vaccinare, care se află acum în dezbateri publice, nu există nicio prevedere care să indice obligativitatea imunizării. Strategia stabilește principiile și accesul la vaccinare. Mai mult, în acest document se menționează că „vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație”.

Săptămâna trecută, și senatoarea Diana Șoșoacă (ex-AUR) a solicitat demiterea ministrului Sănătății. La 5 august curent, ea a publicat un live pe Facebook, în care afirmă, indignată, că „vaccinarea obligatorie se întoarce”.

Ministrul Sănătății al României, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă care a avut loc joi, 17 august 2023, că vaccinarea nu va fi obligatorie pentru cetățenii români: „În mod evident, nici noi ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii de sănătate publică care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării. Ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă că noi, ca profesionişti în domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinarea”, a precizat oficialul. El a mai explicat că Ministerul Sănătății nu promovează în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării și „se face un cal de bătaie dintr-o falsă problemă”. „Este absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false”, a adăugat ministrul Sănătății. Potrivit unui comunicat de presă plasat pe pagina de Facebook a ministerului, niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!”

Menționăm că România are o rată foarte mică a vaccinării populației. Potrivit platformei Statistica.com, la începutul anului curent, România se afla pe penultimul loc în Europa printre statele cu cel mai mic număr de doze de vaccin antiCovid, Bulgaria fiind pe ultima poziție.

Rata mică a imunizării este cauzată și de inducerea artificială a unor frici și falsuri de către anti-vaxxerii care promovează diferite teorii ale conspirației. În timpul pandemiei, atât George Simion, cât și Diana Iovanovici-Șoșoacă au transmis periodic mesaje antivaccin. Astfel, George Simion a promovat teorii ale conspirației tot despre așa-zisa lege a vaccinării obligatorii, fals dezmințit de portalul de verificare a faptelor Factual.ro. Iar Diana Șoșoacă a dat în judecată Guvernul României, „în numele bisericii”, pentru interzicerea pelerinajelor în timpul pandemiei. În aceeași perioadă, ea a fost amendată pentru că nu a purtat mască medicală în plenul Parlamentului României.

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

19 august 2023 894

Relevant

Comments 0