Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinurile COVID-19 provoacă avorturi spontane

2 martie 2022 776
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Site-ul Flux.md continuă să publice speculații și dezinformări despre noul coronavirus și vaccinarea anti-COVID-19. Recent a publicat un articol în care afirmă că „vaccinurile anti-COVID provoacă avorturi spontane”. Aceste afirmații nu corespund adevărului și nu sunt susținute de dovezi științifice.

Textul „Vaccinurile Covid au provocat 416.186 de avorturi spontane în SUA” a fost preluat de Flux.md de pe site-ul Invictuswebmedia.com, care îl citează pe Steve Kirsch, un cunoscut promotor al dezinformării despre vaccinurile COVID-19. Pseudo-exportul face trimitere la platforma VAERS (Sistemul de raportare a evenimentelor adverse la vaccin în SUA), menționând că vaccinul anti-COVID provoacă avorturi și afectează fertilitatea, doar în anul 2021 ar fi fost raportate peste trei mii de pierderi spontane de sarcină în SUA. Reamintim că informațiile de pe VAERS nu sunt verificate și nici confirmate, pe această platformă oricine poate scrie despre orice presupuse efectele adverse care apar după vaccinare. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), datele din sistemul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la o reacție adversă sau o boală, deoarece informațiile pot fi incomplete, neverificate, inexacte, accidentale sau neconfirmate. 

Autoritățile sanitare internaționale: „Vaccinurile nu au legătură cu avorturile spontane”

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, „în prezent, nu există dovezi că vaccinarea COVID-19 provoacă probleme în timpul sarcinii”. În februarie 2022, CDC a publicat noi date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la gravide, ele arată că serurile utilizate în Statele Unite (Moderna, Pfizer/BioNTech și Jansen) sunt sigure pentru sarcină. De asemenea, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie a confirmat că datele din mai multe țări, care vizează zeci de mii de femei însărcinate, arată că vaccinurile Covid-19 nu cauzează un risc mai mare de avort spontan. Anul trecut Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, împreună cu alte organizații din domeniul sănătății, au încurajat vaccinarea gravidelor împotriva COVID-19.

Medicii dezmint

Afirmațiile că vaccinurile anti-COVID-19 ar provoca avorturi sunt dezmințite și de specialiștii din Republica Moldova. Medicul obstetrician ginecolog Maxim Calaraș care activează la un spital privat din capitală, a declarat pentru portalul Stopfals.md că în experiența sa nu au fost cazuri când femeile însărcinate vaccinate împotriva COVID-19 să fi avut avorturi spontane sau nașteri premature survenite în rezultatul imunizării. Olga Cernețchi, șefa Departamentului Obstetrică și Ginecologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, afirmă că nu pot fi trase concluzii pripite despre efectele vaccinării asupra aparatului reproducător, deoarece perioada de când a început vaccinarea este prea mică: „Organizația Mondială a Sănătății recomandă cu încredere ca femeile gravide să se vaccineze împotriva COVD-19 cu vaccinurile autorizate. Vaccinul anti-COVID nu este contraindicat nici pentru mamă, nici pentru făt. Vaccinarea este importantă pentru a nu ne expune complicațiilor în cazul în care ne vom îmbolnăvi. Anumite studii publicate în special în SUA demonstrează că boala COVID-19 provoacă mai multe complicații ale sarcinii, nașteri premature până la 30% de cazuri, retenția de creștere a fătului până la 10% cazuri, se pot întâmpla și avorturi spontane. Femeile vaccinate sunt mai puțin expuse acestor complicații decât cele neimunizate”.

Informații despre vaccinarea împotriva COVID-19, fertilitatea, sarcina și alăptarea pot fi găsite și pe platforma Vaccinare-covid.gov.ro, sursa oficială de informare despre vaccinul COVID-19 din România.

Cine este Steve Kirsch?

Steven Kirsch, cel care a afirmat că serurile anti-COVID provoacă avorturi spontane și afectează fertilitatea, este un antreprenor american și un promotor al dezinformării despre vaccinurile împotriva COVID, unul dintre fondatorii grupului anti-vaccin „Vaccine Safety Research Foundation” (Fundația de cercetare pentru siguranța vaccinurilor). Acest grup a distribuit diferite falsuri despre decese care ar fi fost cauzate de vaccinuri.

Speculațiile despre „avorturile spontane provocate de vaccinul anti-COVID” au fost dezmințite anterior și de redacțiile de verificare a faptelor din lume. Astfel, jurnaliștii de la portalul Politifact.com au concluzionat că nu există dovezi că vaccinurile ar fi provocat „sute de avorturi spontane”, iar cele mai multe afirmații ale anti-vacciniștilor s-au bazat pe denaturarea și interpretarea greșită a unor date în scop de dezinformare. Jurnaliștii de la Usatoday.com de asemnenea au relatat că asemenea afirmații nu au o bază factologică. Afirmațiile lui Steve Kirsch au fost demontate inclusiv de redacția britanică Reuters.com.

Site-ul Flux.md care distribuie aceste și alte falsuri în Moldova este o platformă anti-vaccin gestionată de fostul politician Iurie Roșca.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

2 martie 2022 776

Relevant

Comments 0