Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Washingtonul a folosit laboratorul de la Mariupol pentru a lupta cu Rusia şi poporul ei

22 februarie 2024 1099
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Într-un reportaj al postului rusesc de televiziune RT (anterior denumit Russia Today) s-a anunţat că Ministerul Apărării din Rusia „a deconspirat, la Mariupol, o schemă de proporţii prin care companii europene şi americane cu renume încercau să facă teste pe slavii din Rusia şi CSI” și că Washingtonul folosea laboratoarele „pentru a lupta cu Rusia și poporul ei”. În calitate de dovezi, în reportaj sunt demonstrate logo-urile unor companii cunoscute de pe cutiile care ar fi fost descoperite în incinta Spitalului nr. 7 din Mariupol. Totuși, codurile de pe cutii sugerează niște studii clinice efectuate peste tot în lume, nu doar în țările unde locuiesc popoarele slave. Este vorba despre cercetarea preparatelor destinate persoanelor cu artrită reumatoidă, aceste studii fiind publice.

RT: Ministerul Apărării a deconspirat „planul Occidentului de creare a laboratoarelor biologice”

Postul de televiziune RT a difuzat un reportaj în care se afirmă că Ministerul Apărării din Rusia a deconspirat „planul periculos al Occidentului susținut de SUA care prevede crearea laboratoarelor biologice” (în original: «опасный план Запада при поддержке США по созданию биологических лабораторий»). „Occidentul, după care și Washingtonul, au folosit regimul de la Kiev în calitate de instrument în lupta cu Rusia și poporul ei prin intermediul laboratoarelor și a unor planuri meschine cu scopul de a-și atinge doar propriile interese, ignorând interesele altora” (în original: «Запад, а затем и Вашингтон, использовали киевский режим как инструмент в своих руках для борьбы с Россией и ее народом посредством лабораторий и злых планов с целью достижения только своих интересов, игнорируя интересы других»), se spune în video.

În calitate de dovezi, în spot apare o cutie cu inscripția „SB4-G31-RA și Samsung Bioepis, Ltd”.

La fel, în reportaj este demonstrată o cutie cu inscripţia „Galapagos NV, Protocol: GLPG0634-CL-204”. O persoană în halat alb şi cu faţa blurată afirmă că studiile clinice erau efectuate ilegal. De altfel, numele şi funcţia vorbitorului nu sunt afișate.

„Orice cercetare de acest gen presupune transmiterea materialului biologic, inclusiv a celui care conţine informaţii sensibile, de exemplu, date genetice, anumite polimorfisme genetice, către terțe persoane care ar putea folosi aceste informații în cu totul alte scopuri” (în original: «Любые подобные исследования подразумевают отправку биологического материала, в том числе, которые содержат чувствительно значимую информацию, например генетические данные, определенные генетические полиморфизмы третьим лицам, которые могут использовать эту информацию в совершенно разных целях»), a declarat vorbitorul.

Făcând referire la canalul de Telegram al lui Mohammad Kassab, reporter RT, site-urile ZOV Мариуполь şi bezformata au scris că rezultatele testelor din cadrul studiilor clinice efectuate la Mariupol erau expediate în Europa împreună cu medicamentele care „inhibă practic total funcţionarea sistemului imunitar, precum şi stimulează creşterea rapidă a celulelor canceroase” (în original: «почти полностью подавляющими работу иммунной системы, а также стимулирующими быстрый рост раковых клеток»).

Reportajul video a fost distribuit de canalele de Telegram Gagauznews — Новости Гагаузии, Молдавский пистон, dar şi de unele pagini de Facebook (aici, aici, aici, aici). La fel, videoul a fost distribuit și pe TikTok.

În laboratoare au loc testele clinice ale preparatelor

În realitate, codurile și logo-urile de pe cutii sugerează efectuarea testelor clinice asupra preparatelor.

Galapagos NV (unul din logo-urile de pe cutii) este o companie biotehnologică din Belgia care elaborează și plasează pe piață preparate micromoleculare sintetice. Șase dintre medicamentele dezvoltate de Galapagos sunt supuse testelor clinice. Printre acestea sunt și preparate pentru tratarea unor maladii precum osteoartrita genunchiului (gonartroza) și fibroza pulmonară. Printre cele 18 țări unde au fost efectuate studii clinice se numără și Federația Rusă.

Acronimele SB4-G31-RA şi Samsung Bioepis, Ltd indică numărul şi tipul cercetărilor științifice efectuate oficial în diferite ţări. Toată informaţia este reflectată în Registrul UE pentru studii clinice. În baza codului, registrul generează informaţiile cu privire la studiul clinic efectuat.

Este vorba de studii clinice în grupe paralele pentru a evalua inclusiv eficienţa şi siguranţa în cazul pacienţilor cu artrită reumatoidă de gravitate medie şi severă. Artrita reumatoidă este o boală autoimună care poate afecta diferite organe, inclusiv plămânii, provocând artrită reumatoidă – boală pulmonară interstițială (AR-BPI).

Pe o altă cutie demonstrată în video apare denumirea entităţii AstraZeneca AB şi numărul protocolului: D4300C00001.

AstraZeneca a desfăşurat studii clinice cu scopul de a evalua eficienţa a două regimuri de administrare a preparatelor. Vârsta minimă a persoanelor eligibile pentru a fi implicate este de 18 ani, acest lucru fiind indicat în toate rapoartele despre coduri şi companii, prezentate în reportajul video.

La cercetări au participat nu doar popoarele slave

Studiile clinice au fost desfăşurate nu doar în raport cu popoarele slave, așa cum se afirmă în reportajul video. Persoanele care au participat sunt locuitori ai diferitor continente. Prezentăm mai jos un fragment din raportul despre unul dintre tipurile de studii clinice:

Cu referire la cercetarea companiei AstraZeneca, menţionată în reportaj, vom preciza că, potrivit raportului, scopul studiului clinic a fost evaluarea eficienţei a două regimuri de dozare a preparatului „Fostamatinib” la pacienţii cu artrită reumatoidă (AR). Iar mostrele de ADN erau colectate şi păstrate pentru viitoarele cercetări exploratorii ale genelor/variații genetice care pot influența răspunsul (adică absorbţia, distribuţia, metabolizarea şi excreţia, siguranţa, tolerabilitatea şi eficacitatea) la preparate. Studiul clinic al companiei AstraZeneca a fost desfăşurat în peste 15 ţări, cel mai mare număr de pacienţi implicaţi fiind din SUA.

Protocoalele, aprobate de comitetul de etică

Protocoalele studiilor clinice au fost examinate şi aprobate de Comitetul Independent de Etică (IEC) sau Comitetul de Supraveghere Instituțională (IRB) pentru fiecare centru de studii.

Comitetul Independent de Etică este format din profesionişti medicali şi non-medicali având misiunea să asigure protecția drepturilor, siguranței și bunăstării subiecților implicați în studiile clinice, fiind garanția acestei protecții, în special prin analiza, aprobarea/avizarea protocolului, candidaturilor cercetătorilor, centrelor de cercetare, precum și a materialelor și metodelor care urmează a fi utilizate pentru a obține și a documenta acordul informat al subiecților.

Potrivit raportului, natura și scopul studiilor clinice au fost explicate pe deplin fiecărui subiect care, în formă scrisă, şi-au oferit în prealabil acordul pentru efectuarea oricăror proceduri ce țin de studiul clinic. Actele prin care a fost oferit acordul pentru au fost examinate și avizate de IEC sau IRB înainte de utilizare.

Narațiune pro-Kremlin

Falsurile despre laboratoarele biologice sunt plăsmuite de posturile de televiziune rusești pe parcursul a câtorva ani. În ianuarie 2024, pe TikTok a apărut un video care anunţa că NATO ar urma să instaleze un laborator biochimic în perimetrul bazei militare de la Băcioi, pe care o construiește în prezent Ministerul Apărării. Stopfals.md a demontat acest fals.

În vara lui 2023, posturile ruseşti de televiziune declarau că în R. Moldova şi România au fost descoperite laboratoare biologice implicate în „experimente asupra naţiunii”. La fel, mediile pro-Kremlin scriau despre laboratoarele secrete din Ucraina, unde „SUA și guvernul lui Zelenski făceau experimente periculoase, cu germeni folosiți în război”. Aceste falsuri au fost .

Anterior, în perioada de răspândire a infecţiei de COVID-19, mediile pro-Kremlin, la fel, au promovat scenarii potrivit cărora americanii „dezvoltă și finanțează laboratoare secrete de arme biologice” în țări, precum Georgia, Ucraina și Moldova. Dezminţirea o găsiţi pe Stopfals.md.

Postul de televiziune RT, care a lansat falsul despre „laboratoarele pentru a lupta cu Rusia şi poporul ei”, este finanţat de autorităţile Federației Ruse. Postul a fost fondat în 2005, iniţial având denumirea de Russia Today. La 2 martie 2022, Consiliul UE a introdus măsuri restrictive adiţionale ca răspuns la agresiunea Rusiei faţă de Ucraina. Prin aceste măsuri, UE a sistat imediat emisia agenţiei de ştiri Sputnik şi a reţelei de televiziune RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Germany, RT France şi RT Spanish) până va fi oprită agresiunea faţă de Ucraina, iar Federaţia Rusă şi instituţiile media asociate cu aceasta vor înceta activităţile de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

22 februarie 2024 1099

Relevant

Comments 0