Portalul care te protejează de falsuri

Falsuri și speculații despre „panglica Sfântul Gheorghe” cu invocarea Papei de la Roma și a lui Ștefan cel Mare  

13 aprilie 2022 2037
Articole
Colaj

Modificările la Codul Contravențional, adoptate recent de Parlament, prin care se interzice răspândirea atributelor ce simbolizează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, cum sunt literele „Z”, „V”, dar și a așa-numiteipanglici Sfântul Gheorghe” sunt interpretate speculativ de site-ul Kp.md. Într-un articol publicat pe 8 aprilie, acest site cu politică editorială pro-Kremlin critică intenția autorităților moldovenești de a interzice aceste simboluri și afirmă în titlu că autoritățile „au scuipat în sufletul locuitorilor țării”, iar în subtitlu – că sunt nimicite „lucrurile sfinte”.

Articolul „Voi plăti amenda și voi purta panglica Sfântul Gheorghe în ciuda autorităților: În loc să rezolve problemele actuale ale Moldovei, la noi au decis să scuipe în sufletul locuitorilor țării” este ilustrat cu o poză cu Papa de la Roma cu o „panglică Sf. Gheorghe” la piept. Astfel, este indus mesajul că însuși Suveranul Pontif aprobă purtarea acestui semn, iar în legenda la fotografie site-ul Kp.md comentează: „În Moldova Papa de la Roma Francisc ar fi amendat cu 900 de lei sau ar fi trimis la muncă în folosul comunității”.

Captură foto

Papa de la Roma a acceptat panglica fără să-i cunoască semnificația ideologică

Site-ul Kp.md manipulează opinia publică când încearcă să sugereze că Papa Francisc ar aproba semnificația panglicii. Fotografia publicată de site una reală, făcută în anul 2016, când deputatul comunist din Rusia Pavel Dorohin i-a înmânat Suveranului Pontif această panglică. Însă Papa a acceptat-o atunci fără să-i cunoască semnificația, a explicat ulterior purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi: „Lucruri de genul acesta se întâmplă destul de des în timpul audiențelor cu Papa, iar anticiparea intențiilor este aproape imposibilă”. Și publicația catolică ucraineană catholicnews.org.ua precizează că normele de etichetă îi cer Papei să accepte cadourile simbolice pe care le primește în timpul audiențelor, mai ales dacă acestea sunt oferite de persoane oficiale.

FALS: va fi interzisă sărbătoarea de 9 mai

În textul publicat de Kp.md se mai menționează că autoritățile ar intenționa să interzică marcarea zilei 9 mai, numită în Rusia „Ziua Victoriei”, iar în Republica Moldova -  „Ziua Comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial”. Acesta este un fals. De fapt, amendamentul propus de deputatul PAS Lilian Carp se referă doar la interzicerea simbolurilor care se asociază cu intervenția militară rusă în Ucraina. Deputatul a concretizat că aceste modificări nu au nimic cu marcarea zilei de 9 mai, iar așa-numita „panglică Sfântul Gheorghe” nu are nicio legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. „Panglica este un simbol creat artificial în anul 2005 și nu are nimic cu războiul mondial. Simbolul victoriei din 1945 pentru URSS a fost drapelul roșu, nicidecum această panglică. Această panglică în prezent se asociază că războiul împotriva Ucrainei”, a declarat Lilian Carp. 

În următoarele zile, site-ul Kp.md a continuat să critice inițiativa legislativă. Într-un articol publicat pe 9 aprilie a fost publicată declarația „Comitetului executiv al Uniunii ofițerilor din Republica Moldova”, în care se afirmă că „astăzi, panglica Sf. Gheorghe unește milioane de antifasciști din întreaga lume”. Reamintim că aceeași semnificație este atribuită „panglicii Sf. Gheorghe” de propaganda oficială a Kremlinului și de sursele media de stat din Federația Rusă.

Declarație halucinantă a lui Voronin: „Ștefan cel Mare folosea panglica Sf. Gheorghe”

Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor la fel au criticat inițiativa legislativă, iar fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat că și domnitorul Ștefan cel Mare ar fi „folosit” panglica Sf. Gheorghe, declarație care i-a amuzat chiar și pe colegii lui de partid. „Ei (guvernanții - n.red.) nici nu sunt cărturari, nici nu-i ajunge minte să se uite la Ștefan cel Mare, că Ștefan cel Mare se folosea de această lentă. Să se uite la eroii din povești, din fabule, din istorie…”.

Și fostul președinte socialist Igor Dodon și-a manifestat nemulțumirea. La o zi de la aprobarea în două lecturi a amendamentelor la Codul Contravențional, el a scris pe pagina sa de Facebook că va sfida interdicția și va purta de 9 mai această panglică. La 12 aprilie, deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au contestat la Curtea Constituțională amendamentele la Codul Contravențional care interzic însemnele invaziei ruse în Ucraina „Z”, „V” și „panglica Sf. Gheorghe”.

Ce prevăd amendamentele la Codul Contravențional?

Codul Contravențional a fost completat cu un articol – „Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crimă de război și crimă împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”. Astfel, „se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”. Pentru încălcarea acestor prevederi, persoanele fizice riscă o amendă de la 90 la 180 de unități convenționale (4500-9000 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.  Pentru persoanele cu funcții publice sunt prevăzute amenzi mai mari - de la 180 la 360 de unități convenționale (9.000-18.000 de lei), iar pentru persoane juridice - de la 360 la 600 de unități convenționale (18.000-30.000 de lei).

Care este semnificația „Panglicii Sfântul Gheorghe”?

„Panglica Sf. Gheorghe”, într-o formă apropiată celei de astăzi, a apărut cu peste un secol și jumătate după moartea domnitorului Ștefan cel Mare și cu aproape 200 de ani înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai exact, este vorba de a doua jumătate a secolului XVIII. În Imperiul Țarist, panglica bicoloră negru-galben, ulterior negru-oranj, era atașată Ordinului Sfântului Gheorghe, instituit de Împărăteasa Ekaterina II și acordat ofițerilor armatei imperiale pentru merite deosebite pe câmpul de luptă. După revoluția bolșevică din 1917, ordinul a fost anulat. Panglicile bicolore au reapărut pe scară largă abia în anul 2005, fiind ulterior promovate de Rusia ca un simbol al victoriei în „Marele război pentru apărarea Patriei”, cum este denumit al Doilea Război Mondial în Rusia și în alte câteva țări din fosta URSS. Din anul 2014, „panglica Sf. Gheorghe” a devenit și un simbol al republicilor separatiste din estul Ucrainei.

Separațiști pro-ruși la un protest în Donețk la 7 aprilie 2014. Sursa: Andrew Butko

Simbol interzis sau înlocuit în mai multe țări

Din cauza mesajului duplicitar pe care îl poartă și a asocierii cu evenimente istorice contradictorii, „panglica Sf. Gheorghe” a fost interzisă sau înlocuită cu alte simboluri în mai multe foste republici sovietice. În 2017, parlamentul ucrainean a aprobat o lege prin care a  introdus amenzi și posibile pedepse cu închisoarea pentru persoanele care apar în public purtând această panglică bicoloră, considerată un simbol al agresiunii ruse. „Panglica Sf. Gheorghe” a fost interzisă în Georgia, Lituania și Letonia, iar deputații parlamentului lituanian propun echivalarea acesteia și a simbolului Z al agresiunii ruse în Ucraina cu simbolurile naziste, o inițiativă legislativă similară a fost înregistrată și în Estonia. În alte țări, cum ar fi Kârgâzstan, Uzbekistan sau Kazahstan, dar și în Belarus această panglică nu este utilizată pe larg, fiind înlocuită cu simboluri naționale, de regulă, în culorile drapelelor naționale.

 

Dana Dragan,

Stopfals.md

13 aprilie 2022 2037

Relevant

Comments 0