Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Compania GREEN CARD sporeşte şansele de a câştiga „cartea verde” oferită de SUA

30 septembrie 2022 2112
Articole
Imagine simbol

Pe reţelele sociale este promovată informaţia potrivit căreia cetăţenii Republicii Moldova pot câştiga la loteria vizelor aşa numitele cărţi verzi – green card. Acest act reprezintă, de fapt, un fel de card de identitate unde este indicat că persoana respectivă beneficiază de reşedinţă permanentă în SUA. Prin intermediul unui anunţ utilizatorii reţelelor sociale sunt încurajaţi să participe la loterie cu o condiţie: să ofere datele personale şi datele bancare. Anunţul este unul fraudulos, iar Ambasada SUA de la Chişinău îndeamnă utilizatorii de Internet să se informeze doar de pe paginile web oficiale ale instituţiilor din SUA.

Pe pagina sa de Facebook, GREEN CARD se poziționează în calitate de „reprezentanță a companiei americane «USAImmigration» în Moldova” care oferă suport în cadrul proceselor imigraționale. Și pe această pagină, și pe site-ul Usagreencard.md compania propune înregistrare pentru a participa la loteria vizelor pe site-ul Usagreencard.com, totodată solicitând datele din buletin, precum și informații referitoare la cardul bancar. La fel, compania gestionează câteva pagini pe rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, Вконтакте, Одноклассники, unde sunt promovate serviciile respective. 

Compania nu este înregistrată oficial, la adresa indicată se află un restaurant

Firma indică două adrese – la Chişinău şi în SUA. Sediul său de la Chişinău s-ar afla pe str. Cuza Vodă 49/1. În realitate la adresa respectivă este situat restaurantul Andy's Pizza.

La adresa oferită pentru „biroul din SUA” este înregistrată o cu totul altă companie – un serviciu de livrare a mărfurilor şi trimiterilor poştale.

Am decis să verificăm dacă în registrul de stat sunt trecute companii cu aşa o denumire. Pe site-ul Agenţiei Servicii Publice nu există astfel de companii.

„Fără noi nu puteţi câştiga”

Pe site e indicat că această companiei americană nu este afiliată Guvernului SUA

Compania recunoaşte că participarea în cadrul Programului Diversity Immigrant Visa Lottery este gratuită, nefiind necesară achitarea unor servicii adiţionale, şansele de selectare fiind egale pe site-ul oficial al SUA www.state.gov.

Am sunat la numărul 076002111 indicat pe pagina de Facebook. Ne-a răspuns o dominişoară care s-a prezentat ca „angajată a Usagreencard”. Am întrebat ce fel de servicii prestează compania. Domnişoara a început să ne convingă de faptul că beneficiind de asistenţa consultanţilor avem şanse mai mari să obţinem cartea verde, doar că urmează să achităm pentru aceasta. Suma plăţilor variază, începând de la 35 dolari şi ajungând la peste o sută pentru perfectarea cererii. „Suntem intermediari, dar facem înregistrări pe site-ul oficial deja de cca 18 ani, anume de atâţia ani suntem pe piaţă”, ne-a spus operatoarea. În caz de selectare, cei de la companie mai promit pregătirea solicitantului pentru interviul de la ambasadă şi „achitarea tuturor cheltuielilor în afară de cele ce ţin de bilet”. Deşi pe unul din site-urile companiei - greencard.md este scris că selectarea este aleatorie, iar probabilitatea selectării nu este influenţată nici de cunoaşterea limbii engleze, nici de profesie, fiind relevant doar norocul, fata cu care am discutat la telefon ne-a declarat că aplicarea personală, fără asistenţa companiei, reduce şansele de selectare.

Ambasada SUA : GREEN CARD – nişte escroci

Ambasada SUA în Moldova a anunţat că GREEN CARD este operat de nişte escroci, iar unica sursă reală de informaţie pentru Loteria Vizelor sunt site-urile care se termină în „.gov”.

Ambasada SUA recomandă completarea personală a cererii de aplicare şi îndeamnă cetăţenii să nu transmită nimănui datele personale, precizând că pentru înregistrare nu este percepută vreo taxă.

Vizele de imigrare în SUA sunt perfectate pentru cetăţeni şi locuitori ai Moldovei la Ambasada SUA de la Chişinău. 

Elena Celac

Stopfals.md

30 septembrie 2022 2112

Relevant

Comments 0