Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Maia Sandu a primit 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru a lichida şcolile

22 martie 2023 4008
Articole, Gândește critic!

Maia Sandu a închis 119 şcoli, 4 universităţi şi 17 centre de cercetări ştiințifice, beneficiind pentru asta de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. Declarația îi aparține deputatului socialist Bogdan Ţârdea, însă ea nu corespunde realităţii. Cele 40 de milioane de dolari au fost alocate Republicii Moldova pentru reformarea sistemului de educaţie, iar şcolile sunt închise pe parcursul ultimilor 20 de ani din cauza numărului redus de elevi.

Declaraţia lui Ţîrdea în Găgăuzia: „Maia Sandu a închis şcoli, universităţi şi centre de cercetări ştiințifice”

Pe 12 martie, la evenimentul de lansare a campaniei electorale a candidatului la funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei Grigore Uzun care este susținut de Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că Maia Sandu închide şcoli și universităţi. „Noi am avertizat că va veni Maia Sandu care a închis 200 de școli, mai exact 119, dacă ne referim doar la cele închise de ea. Am spus că va închide școli. Așa și s-a întâmplat. Totuși, nu-mi puteam imagina că va închide și 4 universităţi şi 17 centre de cercetări ştiințifice. Astăzi la guvernare se află numai hoți și bandiți”, a spus acesta.

Falsuri vechi

Despre faptul că „Maia Sandu a beneficiat de 40 de milioane de dolari pentru a lichida școlile”, Țîrdea scria încă în mai 2021, în timpul campaniei electorale pentru alegerile anticipate în Parlamentul RM. Informația respectivă a fost preluată ulterior de unele medii, în special, de cele afiliate Partidului Socialiștilor. „Date oficiale: Maia Sandu a închis 119 școli, iar aproape 6 mii de profesori au rămas ȘOMERI” a titrat atunci site-ul postului de televiziune Primul în Moldova cu referire la declaraţia lui Ţîrdea: „Conform datelor Ministerului Educației, în 2012 – 2015 au fost lichidate 119 școli. Conform biroului de statistică, numărul total de instituții în 2009 a fost de 1667, iar în 2015, adică la plecarea doamnei Sandu din funcție, a fost de 1446. Adică, în doar trei ani, am obținut minus 221 de școli, licee, colegii și universități”. Aceste date s-ar conţine într-un răspuns oferit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la o interpelare făcută de deputatul PSRM. În acelaşi articol sunt prezentate declaraţiile lui Ţîrdea despre cele 40 de milioane de care Maia Sandu ar fi beneficiat din partea Băncii Mondiale: „Fiind ministru și paralel angajată la Banca Mondială, Sandu a contractat de la această instituție financiară internațională un credit de 40 de milioane de dolari pentru a lichida și reorganiza sute de școli primare, gimnazii, licee dar și internate”. Reamintim că postul de televiziune Primul în Moldova a fost controlat anterior de persoane afiliate PSRM şi lui Igor Dodon, iar în prezent este controlat de Ilan Şor.

De altfel, mesajul că „Maia Sandu închide şcolile” este utilizat de către socialişti la mai multe campanii electorale. În anul 2020, în perioada scrutinului prezidențial, candidatul Igor Dodon declara despre închiderea a 200 de şcoli (portalul Stopfals.md a dezmințit această dezinformare) şi avertiza alegătorii că dacă Maia Sandu va deveni Preşedinte, ea „va continua să închidă şcoli”. 

Acum la narativul despre închiderea şcolilor şi universităţilor recurge activ şi oligarhul fugar Ilan Şor. 

Şcolile sunt închise din cauza numărului insuficient de elevi, prin decizia autorităţilor locale

Ne-am adresat la Ministerul Educaţiei pentru a afla câte şcoli au fost închise în anii 2012-2015 şi dacă informaţia respectivă a fost solicitătă de deputatul Bogdan Ţîrdea. Reprezentanţii instituţiei ne-au comunicat că în perioada respectivă, într-adevăr, au fost închise 119 şcoli. Totuşi, în mai 2021, la interpelarea acestui deputat, Ministerul a răspuns, că instituţiile de învăţământ sunt închise prin decizia autorităţilor locale: „autorităţile administrației publice locale de nivelul doi aprobă decizii privind optimizarea şi dezvoltarea reţelei instituțiilor de învățământ din teritoriul administrat, în baza indicatorilor de eficacitate, eficienţă şi performanță”. Atunci Ministerul i-a expediat lui Ţîrdea un raport în care era indicată autoritatea care a aprobat decizia privind închiderea fiecărei şcoli. În majoritatea cazurilor, au fost decizii ale consiliilor raionale, și nu indicaţii sau ordine din partea Maiei Sandu care a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei din iulie 2012 până în iulie 2015. Cu toate că dispune de aceste date, Ţîrdea oricum insistă că şcolile au fost închise personal de Maia Sandu.

În total, în perioada 2012-2021, în Republica Moldova au fost închise 178 de instituții de învățământ, iar în anul trecut alte 13 școli, a comunicat pentru Radio Moldova Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general. Potrivit lui, deciziile de a închide aceste instituții de învățământ au fost luate de către autoritățile locale din raioanele Rezina, Drochia, Hâncești, Basarabeasca, Florești precum și din alte raioane.

Tendința de închidere a școlilor se poate observa pe parcursul ultimilor 20 de ani, iar datele Biroului Naţional de Statistică demonstrează corelaţia dintre acest proces şi reducerea numărului de elevi (vezi graficele). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

Concepţia privind optimizarea şcolilor, semnată de Igor Dodon

În anul 2007, Ministerul Economiei (pe atunci ministru era Igor Dodon) a prezentat „Concepţia optimizării numărului angajaţilor din sectorul bugetar” care prevedea inclusiv optimizarea şcolilor (adică reducerea numărului acestora). Iar în 2008, Igor Dodon, tot în calitate de ministru al Economiei, şi vice-premierul de atunci Zinaida Greceanîi au semnat un  Plan de acţiuni privind implementarea Concepţiei, plan care prevedea optimizarea şcolilor. Astfel, doi fruntaşi ai Partidului Socialiştilor s-au aflat printre cei care au lansat, de fapt, optimizarea şcolilor.

40 de milioane de dolari au fost alocate de Banca Mondială pentru reformarea educaţiei, nu pentru lichidarea şcolilor

În 2014, Republica Moldova a beneficiat de un credit de la Banca Mondială pentru modernizarea școlilor în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, prevăzut pentru perioada aprilie 2013 – aprilie 2022. Banii nu au fost destinaţi pentru Maia Sandu. Creditul a fost oferit pentru următoarele scopuri: sporirea calităţii actului educaţional, dezvoltarea şi modernizarea sistemului de învățământ general, modernizarea curriculei în conformitate cu cerinţele actuale, adaptarea spaţiilor educaţionale la condiţiile necesare, instruirea profesională continuă a profesorilor în conformitate cu standardele internaţionale. Din mijloacele aceluiaşi proiect, în anul 2021, au fost achiziţionate 10 mii de laptopuri pentru instituţiile educaţionale din ţară în perioada studiilor la distanţă. În  acest document sunt prezentate date cu privire la repartizarea laptopurilor în fiecare raion/municipiu.

Universităţile au fost reorganizate

În 2022, în R. Moldova au fost reorganizate 7 universităţi în baza Hotărârii Cabinetului de Miniştri. Reorganizarea prevede comasarea universităților prin absorbția unor instituții mai mici, fuziunea institutelor de cercetare cu universități — cu păstrarea separată a finanțării pentru domeniul cercetare, precum și direcționarea cheltuielilor publice din învățământul superior și cercetare spre creșterea salariilor cadrelor universitare și a cercetătorilor.

Scopul reorganizării rezidă în crearea unor universități mari, consolidate și competitive, cu o infrastructură modernă dezvoltată, care ar corespunde tendințelor mondiale. De altfel, necesitatea reformei instituțiilor de învățământ superior din țară este pusă în discuție încă din anul 2015. 

Elena Celak,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

22 martie 2023 4008

Relevant

Comments 0