Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Autoritățile din Chișinău nu sunt interesate de integrarea găgăuzilor în societatea moldovenească

19 septembrie 2023 1126
Articole, Gândește critic!
Colaj

Autoritățile Republicii Moldova nu încurajează locuitorii UTA Gagauz-Yeri să studieze limba română, a declarat Alexandr Diulgher, deputat al Adunării Populare din Comrat, în cadrul unei emisiuni a Companiei publice „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT). Această afirmație nu corespunde realității. În autonomia găgăuză funcționează Programul național privind învățarea gratuită a limbii române. De asemenea, există un liceu cu predare în limba română, care este finanțat inclusiv de autoritățile din Chișinău.

Alexandr Diulgher: „Niciun fel de programe în 30 de ani”

Potrivit declarațiilor lui Alexandr Diulgher, deputat al Adunării Populare din Comrat, timp de 30 de ani, autoritățile Republicii Moldova nu au implementat niciun program de studiere a limbii române în UTA Gagauz-Yeri „Statul nu este interesat ca noi să ne integrăm în societatea moldovenească, să studiem limba de stat. N-au fost niciun fel de programe timp de 30 de ani, le creăm deja noi singuri. Să luăm chiar postul GRT, care este obligat ca 25% din conținut să fie în limba moldovenească. Încercăm să finanțăm toate acestea din bugetul nostru – nu se oferă nimic din bugetul de stat. Deși ar fi putut și ei să ajute, să aloce câteva milioane de lei pentru ca noi să putem (crea) un conținut calitativ în limba moldovenească, de stat…”, a declarat  Alexandr Diulgher. (În original: «Государство не заинтересовано, чтобы мы интегрировались в молдавское общество, в изучение государственного языка. Никаких программ за 30 лет не было, и мы уже сами создаем. Допустим, и по GRT тоже. Они же обязаны 25% вещать на молдавском языке. Мы со своего же бюджета пытаемся, финансируем это все, из государственного бюджета ничего не дается. Хотя, они могли бы тоже помочь, выделить пару миллионов леев на то, чтобы мы могли качественный контент на молдавском, государственном языке…».)

Sursa: GRT

În Găgăuzia funcționează Programul privind învățarea limbii române

Anul acesta, în Republica Moldova a fost lansat Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Programul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 115/2023.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova este inițiatorul organizării și desfășurării cursurilor de studiere a limbii române. Scopul strategic al programului respectiv este de a oferi oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a-și dezvolta, de la cea mai fragedă vârstă și pe tot parcursul vieții, competențe lingvistice necesare pentru a-și valorifica potențialul intelectual atât în domenii de interes personal, profesional, cât și social, în vederea adaptării cât mai facile la imperativele timpului, în special la cele ce țin de dezvoltarea durabilă.

Astfel, între 5 și 26 mai 2023, a fost organizată înregistrarea la cursurile de studiere a limbii române de nivelul A1/A2. În UTA Gagauz-Yeri, s-au înregistrat 1535 de doritori, iar în toată țara – circa 6500 de persoane.

Pentru desfășurarea cursurilor, în cele trei raioane din Găgăuzia s-au deschis 22 de centre, care se află în instituții de învățământ. Studiile sunt asigurate de 19 profesori de limba română, cu experiență în acest domeniu, care au fost instruiți în baza metodologiei educației lingvistice a adulților. Cursurile au început pe 3 iulie.

Prin intermediul Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, până la sfârșitul anului 2025, circa șase mii de cadre didactice și de conducere din Republica Moldova vor fi instruite în vederea cunoașterii limbii române. Totodată, se preconizează că și alte 13 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv refugiați adulți din Ucraina, vor studia limba română. De asemenea, aproximativ patru mii de elevi și studenți, inclusiv copii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.

În același timp, programul prevede acțiuni concrete pentru extinderea mediului lingvistic de comunicare în limba română prin intermediul activităților extrașcolare (tabere educaționale, concursuri, ateliere, simpozioane didactice), dar și elaborarea unor programe speciale care permit îmbunătățirea competențelor lingvistice ale angajaților.

O școală cu predare în limba română – sprijinul Chișinăului și ignorare din partea Comratului

La Comrat funcționează Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, cu predare în limba română. În anul 2019, această instituție de învățământ s-a confruntat cu o insuficiență de locuri, întrucât numărul doritorilor de a învăța în limba română este în creștere. Pentru a soluționa această problemă, în octombrie 2019, Guvernul Maiei Sandu a aprobat o hotărâre privind alocarea a 770 de mii de euro dintr-un grant al Guvernului României pentru construcția unui bloc nou.

Conform proiectului, alte 5,7 milioane de lei urmau să fie alocate din bugetul UTA Gagauz-Yeri drept contribuție locală. La 15 mai 2020, Adunarea Populară a Găgăuziei a examinat problema privind alocarea a șase milioane de lei pentru acoperirea contribuției în cadrul proiectului de reconstrucție a Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, însă această chestiune nu a acumulat numărul necesar de voturi. (min. 48:57 – 1:45:12)  Unii deputați au considerat că bugetul autonomiei e și așa „foarte sărac” din cauza pandemiei de COVID-19 și au propus să adreseze guvernului o solicitare de fonduri. Ministerul Educației al Republicii Moldova a alocat suma necesară, în locul autorităților găgăuze.

În prezent, construcția unui nou bloc al liceului se apropie de sfârșit. România intenționează să susțină și în continuare sistemul educațional din stânga Prutului. Acest lucru a fost confirmat de către ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, care a vizitat liceul la 1 septembrie curent.

În luna septembrie a acestui an, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, România a transmis bibliotecii liceului opere de valoare pentru completarea fondului de carte românească.

Elena Celak,

Stopfals.md

 

 

 
19 septembrie 2023 1126

Relevant

Comments 0