Portalul care te protejează
de falsuri

Fostul politician Iurie Roșca, promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin: justifică războiul din Ucraina și îl prezintă pe Putin ca pe un salvator

15 martie 2022 2935
Articole, Gândește critic!
Colaj

Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei este salutat de Iurie Roșca, fost președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului și fost viceprim-ministru. El aprobă acțiunile lui Vladimir Putin și îl prezintă ca pe un salvator al lumii. Portalul Stopfals.md a monitorizat postările lui Roșca pe rețelele sociale începând cu 24 februarie 2022, atunci când armata rusă a invadat Ucraina, și a constatat că fostul politician promovează narativele pro-Kremlin și justifică agresiunea militară rusească. Iată principalele mesaje promovate de Iurie Roșca.

Mesaj 1: „Războiul din Ucraina este necesar pentru salvarea omenirii”

Un narativ promovat intens de Iurie Roșca în video-urile sale, pe care le diseminează pe rețelele sociale, este faptul că războiul din Ucraina este „o armă” care va duce la instalarea unei noi orânduiri mondiale și va pune capăt „globalismului satanist”.  Într-un video publicat la 8 martie, Roșca justifică războiul: „Rugați-vă nu pentru încetarea acestui război, ci pentru continuarea acestui război și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”.

Înregistrarea video a fost intens mediatizată, iar la 10 martie 2022 Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus blocarea portalurilor controlate de Roșca – flux.md, iurierosca.md și rosca.md – pentru conținut online care promovează informații ce incită la ură și război. Tot pe 10 martie Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în care examinează declarațiile fostului politician. Informația a fost confirmată pentru portalul Stopfals.md de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a PG. 

După acest anunț, Iurie Roșca a postat video-uri în care comentează că „riscă să fie închis și chiar ucis”. Aceste mesaje sunt transmise în trei limbi: română, rusă și franceză. 

Captură foto: Facebook.com

Mesaj 2: Putin lăudat, iar acțiunile lui privite ca un semn divin

La 24 februarie, în ziua când Rusia a atacat mai multe regiuni ale Ucrainei, Iurie Roșca a publicat un discurs video în care l-a lăudat pe Putin și a întrezărit chiar un semn divin în agresiunea rusească. „Sper că ce se întâmplă în Ucraina este nu doar îngăduit de Dumnezeu ca un rău pentru păcatele noastre, ci este chiar manifestarea brațului lui Dumnezeu în istorie. Este intervenția divină în cursul istoriei”, a subliniat el.

Mesaj 3: Rusia văzută ca o salvare a omenirii, iar agresorul prezentat ca erou

Fostul politician vede Rusia ca o izbăvire. „Odată cu acest război, Rusia are toate șansele să devină un pol civilizațional atractiv pentru toate popoarele care râvnesc să scape de sub jugul plutocrației atlantiste a globaliștilor care ne-au redus la condiția de sclavi”, a declarat Iurie Roșca în alt video, publicat în prima zi a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Roșca consideră războiul ca „un semn de resetare religioasă a lumii”.

Același mesaj l-a transmis și în înregistrarea, postată la 28 februarie pe pagina sa de Facebook și pe canalul de Telegram. Odată cu intervenția militară a Rusiei în Ucraina, se va produce nu doar o reașezare geopolitică a lumii, dar și o reașezare civilizațională, crede Roșca.

La o săptămână distanță, într-un alt video postat la 8 martie curent, Roșca prezintă un viitor sumbru al omenirii dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina.

În discursurile sale, Roșca nici nu pune la îndoială că Rusia va obține victorie în războiul contra Ucrainei și o prezintă ca pe un fapt împlinit. Potrivit lui, odată cu „victoria rușilor”, va fi instalat un nou echilibru la nivel internațional: „Rușii vor obține o victorie totală și definitivă asupra regimului de la Kiev”, a subliniat Roșca într-un video de pe 26 februarie. „Victoria rușilor în Ucraina este una iminentă și se va produce foarte repede”, a repetat el într-un video publicat peste două zile.

Mesaj 4: „Rusia își apără propriii cetățeni și teritoriile din Ucraina”

În video-urile sale, Iurie Roșca promovează mesajul că, de fapt, Rusia vrea să-și reîntoarcă teritoriile și aprobă teoria că în populația ucraineană este de fapt de etnie rusă. El afirmă că „rușii trag în ruși”, sugerând că ucrainenii nu ar avea propria identitate, califică Ucraina drept un stat artificial creat în urma anexării unor teritorii, menționând că „Ucraina va dispărea sau se va subția teritorial considerabil și vom deveni vecini cu Federația Rusă”.

Mesaj 5: „Ucraina, folosită de NATO împotriva Rusiei”

Un alt mesaj promovat de Iurie Roșca este că Ucraina ar fi încurajată de NATO să se manifeste împotriva Rusiei. „Regimul de la Kiev a fost finanțat, înarmat și asmuțit împotriva Rusiei în permanență de către americani și ceilalți aliați ai americanilor din cadrul blocului NATO”, afirmă el într-un video publicat la 26 februarie.

Mesaj 6: „Federația Rusă nu va suferi din cauza sancțiunilor”

Iurie Roșca comentează și sancțiunile impuse de Vest Federației Ruse care, potrivit lui, vor scoate Rusia de sub dominație occidentală. „Sancțiunile sunt foarte bune pentru Rusia, pentru că toate aceste lovituri vor împinge Rusia de sub controlul rețelelor occidentale – rețelelor financiar-bancare, rețelelor din lanțuri economice etc.”, a spus Roșca într-un video publicat la 24 februarie.

Mesaj 7: Războiul din Ucraina, prezentat ca „o salvare” de la „asasinarea” populației prin intermediul vaccinurilor anti-Covid

Un alt narativ promovat intens de Iurie Roșca este că războiul din Ucraina „a pus capăt” luptei împotriva pandemiei de Covid-19, care a trecut pe plan secund, vaccinarea fiind calificată de el ca „asasinare prin injecție”. „Poate dă Dumnezeu să se pună capăt odată cu acest război al agendei 21, depopulării, asasinării prin injecție și tuturor planurilor sataniste”, a declarat Roșca într-un video postat pe 24 februarie.

Potrivit lui, războiul scoate în evidență „onoarea și vitejia” și este privit ca un antidot pentru „societățile demasculinizate”.

Falsul că există o conspirație internațională de exterminare a populației planetei prin vaccinare este continuată și în înregistrarea video publicată pe 28 februarie. Potrivit lui Roșca, numărul victimelor pe care le face războiul din Ucraina printre militari și civili, chiar dacă se va ridica la câteva zeci de mii, oricum „este infim pe lângă numărul de decese după vaccinarea împotriva COVID-19”.

Într-un alt video, din 8 martie, Roșca a reiterat mesajul că războiul din Ucraina a dat peste cap planul celor care doreau „depopularea globului prin vaccinare”.

Iurie Roșca în atenția verificatorilor de fapte

Diferite teorii ale conspirației și falsuri despre COVID-19 au fost propagate de Iurie Roșca încă de la începutul pandemiei. Astfel, el spunea că măștile de protecție ar provoca hipoxie la copii, afirmație dezmințită de portalul Stopfals.md. Tot în timpul pandemiei, pe pagina sa de Facebook, Roșca distribuia zeci de postări care alimentau teorii ale conspirației despre tehnologia 5G și despre „vaccinarea forțată”, ipoteze dezmințite de Stopfals.md.  

Fostul politician Iurie Roșca este cunoscut și prin propagarea discursurilor de ură împotriva minorităților sexuale. Portalul de fact-checking din Georgia Mythdetector.ge a publicat o analiză în care a dezmințit alegațiile lui Iurie Roșca care critica regimul liberalizat de vize, afirmând că este o condiție impusă de Europa ca Georgia să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Alte falsuri ale lui Iurie Roșca au fost îndreptate împotriva filantropilor George Soros, Bill Gates, dar și contra NATO, UE, SUA – falsuri dezmințite de verificatorii de fapte de la portalul european Euvsdisinfo.eu.

Cine este Iurie Roșca?

Iurie Roșca este jurnalist de profesie. La sfârșitul anilor 80, și-a început cariera de politician pe listele Grupului de inițiativă al Mișcării Democrație din Republica Moldova, transformat în anul 1989 în Frontul Popular Creștin Democrat. Ulterior a fost ales în fruntea formațiunii, redenumită zece ani mai târziu Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD). Pe listele acestui partid, Roșca a fost ales deputat în Parlament între anii 1994 și 2009. A deținut două mandate de vicepreședinte al Parlamentului între 1998 și 2001 și în perioada 2005-2009. După ce a chemat oamenii în stradă la proteste împotriva comuniștilor și a lui Voronin în mod special, în aprilie 2005, Iurie Roșca și formațiunea condusă de acesta a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de Președinte al Republicii Moldova, gest criticat de o bună parte din electoratul PPCD. În iunie - septembrie 2009 a fost viceprim-ministru, în Guvernul Greceanîi.

Colaj

Legătura lui Iurie Roșca cu Alexandr Dughin

În ultimii ani, Iurie Roșca se poziționează drept adept al „ideologiei eurasianiste”, promovată de filosoful și politologul rus Alexandr Dughin. Teoria pe care o promovează acesta este că Occidentul este răul absolut, iar Rusia poate aduce o protecție popoarelor din Balcani, atrăgându-le în sfera „eurasianismului”. Iurie Roșca, de asemenea, promovează activ ideile și teoriile lui Dughin, fiind un susținător înflăcărat al politicilor externe autoritare și anti-occidentale ale Rusiei putiniste. Atât Dughin, cât și Roșca promovează politicile și narativele Kremlinului, participând la diverse evenimente comune.

Mariana Colun,

Stopfals.md

15 martie 2022 2935

Relevant

Comments 0