Portalul care te protejează
de falsuri

George Soros, ținta campaniilor de dezinformare orchestrate de media pro-Kremlin

4 februarie 2020 924
Articole
Colaj

Instituțiile mass-media afiliate Kremlinului publică cu regularitate articole care îl au ca țintă directă pe miliardarul american de origine maghiară, George Soros (89 de ani), fondatorul Rețelei Filantropice Open Society Foundations (Fundațiile Societății Deschise). În știri false și speculații fără dovezi, George Soros este acuzat că ar destabiliza democrațiile mai multor state, ar distruge mișcările naționaliste, ar fi fost nazist în timpul celui de-al doilea război  mondial, ar controla guvernele și ar finanța forțele protestatare în mai multe țări etc. Expertul român Nicolae Țibrigan spune că mesajele propagandistice sunt diseminate atât în statele occidentale cu democrații consolidate, cât și în țări cu democrații șubrede, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, au o încărcătură emoțională diferită și sunt adaptate la situația,  miturile politice și fobiile din țările respective.

Mesaj propagandistic transfrontalier: „Revoluțiile de culoare” sunt provocate de George Soros

Narativele anti-Soros transmise de media pro-rusă au mesajul comun că destabilizarea social-politică și „revoluțiile de culoare” din multe țări sunt provocate și organizate de către George Soros care vrea astfel să instaleze guverne pe care să le poată controla. Este cazul mai multor țări, inclusiv al Georgiei, Ucrainei, Republicii Cehe, Venezuelei, Bulgariei, Armeniei și Slovaciei. G. Soros este acuzat cu regularitate de o gamă largă de „păcate”: destabilizarea Europei, atacarea bisericilor și a valorilor tradiționale, sponsorizarea filmului „Joker” ca un tutorial pentru „revoluțiile de culoare” etc.

În ultimii ani, pe portalul Euvsdisinfo.eu, proiectul Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, au fost dezmințite circa 110 articole din mass-media pro-Kremlin, în care George Soros este prezentat ca o persoană malefică și acuzat fără a prezenta argumente concludente.

Un caz special este cel al Ungariei, țara de origine a lui G. Soros. Cu doi ani în urmă, premierul maghiar, Viktor Orban l-a acuzat pe George Soros de imixtiune în campania electorală din Ungaria. Orban a cerut adoptarea de către Parlament a unui pachet de legi și amendamente constituționale cu titlul „Stop Soros”, care incriminează organizații ale societății civile că ar promova migrația ilegală. Din cauza climatului politic și legislativ represiv din Ungaria, Fundația Open Society din Budapesta s-a mutat sediul la Berlin, Germania.

Sputnik.md și Flux.md, mesaje trase la indigo

Nicolae Țibrigan, expert în cadrul Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) din România, explică că ”pentru strategii Kremlinului, național-populismul (în sensul urii față de imigranți, euroscepticismului, discriminării minorităților etnice și/sau sexuale, a așa-numitului suveranism etc.) este foarte bun, mai ales că acesta a devenit un instrument util în subminarea sistemelor democratice occidentale. Iată de ce rețeaua de educație Open Society University Network, înființată de G. Soros și care își propune să promoveze societatea deschisă și să combată naționalismul, a devenit ținta dezinformărilor”.

Recent, portalul Sputnik.md a publicat un articol în care se menționează că George Soros „finanțează o rețea de educație, intitulată Open Society University Network – OSUN – care va promova societatea deschisă și va combate naționalismul”. Autorul materialului comentează că această inițiativă a lui Soros este problematică deoarece „în lipsa unui sentiment naționalist, nu mai putem vorbi de națiuni, ci doar de indivizi. Iar, în acest caz, țara va pieri nu din lipsă de programe, ci de oameni. O școală care nu își învață elevii că aparțin unui neam le taie copiilor tocmai rădăcina”.

Portalul Flux.md de asemenea a publicat două articole care transmit același mesaj, și anume că George Soros intenționează să lichideze naționalismul în mai multe state. „George Soros a devenit un maestru în materie de soft power și îi place să se prezinte ca un om al păcii, un distrugător al celor care fac războaie și al naţionalismelor. Un fel de Robin Hood miliardar care vine să ajute, peste tot în lume, pe cei slabi și lipsiţi de mijloace, zdrobiţi de tirania „societăţilor închise”, se spune în analiza publicată pe Flux.md.

Un alt articol publicat recent de portalul Flux.md diseminează narativul că George Soros ar interveni în democrația mai multor state, inclusiv în România. Textul este preluat de pe portalul românesc Activenews.ro și induce ideea că protestele care au avut loc în România împotriva fostei guvernări conduse de Partidul Social Democrat (PSD) ar fi fost dirijate din umbră de către partidele de dreapta care ar fi, de fapt, proiecte ale lui Soros. Confruntările isterice și neobosite din Romania sunt rezultatul aplicării unui proiect politic sorosist? Toate ideile agresive ale grupării Iohannis-#Rezist -PNL- USR par mai degrabă o aplicare a viziunii sorosiste despre democrație, alegeri, stat de drept și combatere a oricărei forme de patriotism, catalogat rapid ca premisă pentru o dictatură naționalistă”.

De altfel, pe site-ul Sputnik.md sunt peste 100 de articole, „dedicate” lui George Soros, în care acesta este vizat direct în context negativ.

 
Colaj; Sursa foto: Sputnik.md

 Colaj

 Expert: „Imaginea negativă a lui Soros, produsă în laboratoarele strategice ale Kremlinului”

În opinia lui Nicolae Țibrigan, imaginea negativă a lui George Soros a fost minuțios pregătită și produsă în laboratoarele strategice ale Kremlinului. „În 2014-2015, contextul politic internațional a dictat o ofensivă din partea aparatului propagandistic al Rusiei împotriva statelor occidentale solidare cu guvernul din Kiev după anexarea Crimeii și încercările de a destabiliza regiunile estice ale Ucrainei. Iar narațiunea anti-Soros a fost pe larg utilizată în scop propagandistic în Ucraina și Rusia, dar și în statele occidentale cu democrații consolidate, inclusiv în SUA, unde Soros este blamat în continuare de aripa conservatoare a Partidului Republican. Treptat, discursul s-a mai estompat, deși George Soros rămâne pe post de „țap ispășitor” pentru toate problemele cu care se confruntă societățile europene. În multe cazuri, aceste dezinformări sunt de-a dreptul ridicole, Soros fiind pus la egalitate cu rău-făcătorii din poveștile despre aventurile lui Batman, Sherlock Holmes și James Bond”, spune N. Țibrigan.

România la fel a trecut printr-o „avalanșă” de narațiuni anti-Soros („George Soros urmărește să distrugă România”), în special în anii 2016-2018, dezinformările fiind promovate inclusiv de către politicienii români și sursele mediatice controlate de aceștia. În opinia lui Nicolae Țibrigan, aceeași „rețetă” este testată în alte țări cu democrație șubredă. „De exemplu, la nivelul statelor Parteneriatului Estic, semnatare ale Acordului de Asociere cu UE (R. Moldova, Ucraina, Georgia) care vor să se desprindă de „lumea rusă” prin reforme democratice și parcurs european. Cred că acum tactica de dezinformare este reactualizată și adaptată la situația din R. Moldova, cu accente de antisemitism. Aceste narațiuni pot avea diferite încărcături emoționale, în corelație cu intensitatea miturilor politice și a fobiilor din societatea moldovenească”, a concluzionat expertul.

Lilia Zaharia

Stopfals.md 

4 februarie 2020 924

Relevant

Comments 0