Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

15 iulie 2020 184
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 80
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 75
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 691
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1921
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 176
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 108
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 537
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 657
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
15 iunie 2020 3651
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
3 iunie 2020 1135
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1969
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 409
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 707
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 290
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 639
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1366
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2379
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates

”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ

5 februarie 2019 1298
Articole
Colaj foto

La 4 februarie curent, pe portalul Vedomosti.md a fost publicată o știre în care se afirmă că Moldova a acceptat primii doi refugiați din Bangladesh, deoarece Italia ar fi refuzat să-i primească. Ulterior, această informație a fost preluată și de alte portaluri care au dedus că țara noastră primește migranții respinși de Uniunea Europeană. Avocatul poporului pentru drepturile copilului din Republica Moldova spune că cei doi tineri au fost găsiți la frontiera cu România și că ei, de fapt, erau în tranzit. Experții menționează că acest caz este unul obișnuit de trecere ilegală a frontierei, doar că unele instituții media încearcă să reanimeze narativul despre invazia migranților, mesaj promovat intens în preajma alegerilor prezidențiale din anul 2016.

Știrea „Молдова приняла первых беженцев из Бангладеш, от которых отказалась Италия” (în traducere: „Moldova a acceptat primii refugiați din Bangladesh, pe care Italia i-a refuzat) a fost publicată de Vedomosti.md, la scurt timp după ce Lilia Caciuc, șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția copilului, a raportat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău din 4 februarie 2019, despre plasarea la Centrul de Asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane a doi minori, care au fost găsiți la hotarul țării noastre cu România: „S-a stabilit că acești doi minori vin din Bangladesh, au fost plasați la centrul de urgență, urmează să stabilim statutul lor. Vom avea astăzi o întrevedere cu Avocatul pentru drepturile copilului și vom încerca să găsim o soluție pentru că la moment Chișinăul nu are un centru unde ar putea să-i plaseze… Intuiția îmi spune că ei sunt doar primele persoane care vin, ar putea să urmeze și alți migranți, de aceea ar trebui să găsim un mecanism pentru soluționarea acestor probleme”. 

Știrea a fost preluată rapid și de alte surse media cum ar fi: Point.md, Kp.md, Bloknot-moldova.md, Btv.md, Enews.md, toate făcând trimitere la Vedomosti.md. Unele site-uri au menționat că ”Moldova primește migranții refuzați de Uniunea Europeană”.

În finalul articolului se mai spune: „Ar fi tare bine dacă intuiția funcționarei de la primăria Chișinău s-ar înșela. Dar, se vede că Lilia Caciuc știe un pic mai multe decât noi, cetățenii obișnuiți. În ciuda cotei stabilite pentru acceptarea migranților, Italia, care este membră a Uniunii Europene, nu a acceptat încă niciunul”. Autoarea textului lansează și o speculație: „Va fi oare redirecționat fluxul migranților din Italia în Moldova, care nu este nici măcar membru al UE și nici măcar nu dispune de resursele necesare pentru aceasta?”

Avocatul copilului: Nu este o ”invazie” a migranților

Contactată de Stopfals.md, Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a declarat că cei doi minori originari din Bangladesh au fost reținuți la frontiera Republicii Moldova cu România și că până în prezent, autoritățile de la noi nu au informații suficiente despre scopul călătoriei lor, însă din discuția cu acești copii, s-a aflat că ei ar fi fost în trecere: „Statutul lor încă nu a fost stabilit, sunt plasați într-un centru pe o perioadă scurtă, maxim 40 de zile, conform legislației. Biroul de migrație și azil urmează să stabilească statutul lor, dar vă asigur că nici nu poate fi vorba despre o ”invazie” a migranților. Copiii au fost descoperiți la hotarul cu România, ei nu au venit cu scopul de azil în Republica Moldova, ci erau în tranzit. Moldova nu este țară atractivă  pentru refugiați de a cere azil”.

Expertul în politică externă, Dionis Cenușa a precizat pentru portalul Stopfals.md că informația despre ”invazia” migranților chipurile respinși de UE este eronată, iar aceste mesaje sunt distribuite cu rea intenție și nu au nicio argumentare juridică. ”Moldova implementează un acord de readmisie cu UE, datorită căruia beneficiază de regimul liberalizat de vize. Potrivit acestui acord, Moldova este obligată să accepte înapoi doar persoanele care ajung ilegal pe teritoriul UE prin teritoriul moldovenesc”, a specificat Dionis Cenușa.

La rândul său, expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Rosian Vasiloi, este de părerea că, în prag de alegeri, se operează cu același narativ al migranților, care e de fapt o sperietoare pentru o parte a populației: „Nu suntem noi atractivi pentru migranți, așa cum se speculează. Avem doar câțiva solicitanți care cer azil sau statut de refugiat, dar nu e vorba de un fenomen. Problema e că se încearcă să se reanimeze istoria celor 30 de mii de sirieni”. Rosian Vasiloi este indignat că autoritățile nu comunică mai multe informații despre acest caz, astfel alimentând isteria promovată de unele instituții media.

Rodica Malic

Stopfals.md

5 februarie 2019 1298

Relevant

Comments 1

A
Auzeac Serghei un an în urmă

Buna ziua, stimate Rodica! Spune-ti, ca aceasta informatie-este falsa.Doar atunci, care sunt obligatiile Republicii Moldova in fata Uniunii Europene, care a fost semnata Asociatia cu UE in anul 2014?