Portalul care te protejează de falsuri

Metamorfoze: Igor Dodon critică în 2022 ceea ce saluta în 2017

21 septembrie 2022 2266
Articole, Gândește critic!

Fostul șef al statului Igor Dodon a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că, în timp ce Maia Sandu ar „face planuri” cu secretarul general al NATO, „Armata națională face exerciții militare în comun cu soldați NATO (americani și români) pe teritoriul Republicii Moldova”. Afirmațiile lui Dodon sunt speculative și denotă inconsecvență în declarații. Or, exercițiile militare „Scutul de foc” au loc anual, din 2015, inclusiv în perioada guvernării Partidului Socialiștilor. În 2017, însuși Igor Dodon, în calitatea sa de comandant suprem al Forțelor Armate, a apreciat rolul acestui exercițiu pentru modernizarea armatei.

„În timp ce Maia Sandu se întreține în avion și face planuri cu secretarul general NATO, Armata națională face exerciții militare în comun cu soldați NATO (ai României și SUA) pe teritoriul Republicii Moldova. Vectorul puterii PAS de la Chișinău este clar – aderarea la interesele acestei structuri militare. Dar ce facem cu neutralitatea stipulată în Constituție și ce facem cu voința poporului, care vrea pace, și nu riscuri de război din cauza ambițiilor Maiei Sandu și ale stăpânilor ei de peste ocean?”, a scris Igor Dodon pe pagina sa Facebook.

Afirmațiile lui Dodon sunt speculative și lasă loc de interpretări. Probabil el s-a referit la imaginea publicată de șefa statului Maia Sandu pe canalul său de Instagram, unde ea apare în același avion, alături de președinții Estoniei, Alar Karis, al Poloniei, Andrzej Duda, și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Oficialii se îndreptau spre New York, la Adunarea Generală a ONU, după ce au participat luni, 19 septembrie, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Nu este clar la ce se referă Dodon când spune despre „planuri cu secretarul general NATO”, iar afirmațiile sale despre „riscuri de de război din cauza ambițiilor Maiei Sandu și ale stăpânilor ei de peste ocean” nu au niciun suport factologic și repetă narativele propagandei Kremlinului.

Igor Dodon speculează și în ce privește participarea militarilor moldoveni, alături de cei români și americani, la exerciții militare. Probabil, fostul șef al statului se referă la exercițiul „Scutul de Foc 2022” care se desfășoară în Republica Moldova în perioada 12-23 septembrie curent.

Într-un răspuns oficial, oferit portalului Stopfals.md, Serviciul de presă al Ministerului Apărării a confirmat că la exercițiul „Scutul de foc” participă militari români și americani, însă acest fapt nu contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova: „Armata Națională desfășoară exercițiul respectiv începând cu 2015, inclusiv cu participarea militarilor din statele partenere. Doi ani la rând [2020-2021], exercițiul nu a fost organizat din cauza pandemiei COVID-19. Armata Națională are o istorie bogată de activități comune de instruire atât cu România, cât și cu Garda Națională a Carolinei de Nord. Exercițiile au fost organizate atât în Republica Moldova, cât și în SUA și România”.

Aceleași exerciții, altă abordare

Prin afirmațiile sale recente, Igor Dodon demonstrează duble standarde. În anul 2017, când la fel au avut loc exercițiile „Scutul de Foc” (18-22 septembrie 2017, cu participarea a circa 300 de ofiţeri şi subofiţeri din subunităţile de artilerie din Armata Naţională şi a peste 20 de militari români), Igor Dodon, în calitatea sa de atunci de comandant suprem al Forțelor Armate, a apreciat faptul că „ostașii moldoveni demonstrează un nivel înalt de pregătire” și a subliniat că Republica Moldova „are nevoie de modernizarea armatei, de reforme și de implementarea unor standarde care să corespundă cerințelor actuale”.

Armata Națională a participat și la ediția din anul 2019 a exercițiului cu pricina, când Ministerul Apărării era condus de socialistul Pavel Voicu, fost consilier prezidențial. Pentru Armata Naţională este „o onoare să fie gazda exerciţiului, al cărui obiectiv este testarea interoperabilităţii militarilor din toate genurile de arme, instruirea efectivului militar în contextul profesionalizării instituţiei de apărare şi pregătirea pentru participare în operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus atunci Voicu. Ministrul socialist a mai adăugat că „obiectivul Armatei Naţionale este să participe cu un număr cât mai mare de militari la operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii, obiectiv care poate fi realizat doar prin instruiri comune cu partenerii”.

„Scutul de Foc 2019” s-a desfăşutrat în perioada 16-20 septembrie 2019, cu participarea a peste o mie de reprezentanţi ai structurilor din cadrul sistemului naţional de apărare din Republica Moldova şi a militarilor din România şi Statele Unite ale Americii.

Țîrdea și Odnostalko amplifică falsurile

În contextul războiului din Ucraina, exercițiul militar „Scutul de Foc” a devenit subiect al mai multor dezinformări și speculații pe rețelele sociale. Unii comentează că tehnica militară de pe drumurile naționale ar fi echipamente NATO cu care s-ar dori destabilizarea situației din Republica Moldova, iar în autonomia găgăuză se răspândesc falsuri că tehnica este folosită pentru suprimarea „protestelor din regiune”. În același timp, site-uri din Rusia scriu că „Chișinăul pregătește un masacru în Găgăuzia”. Aceste falsuri au fost amplificate și de distribuirea unor imagini video preluate de pe un canal de Telegram anonim de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco. Aceste falsuri au fost dezmințite de portalul Stopfals.md.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a publicat un comunicat în care a informat că unitățile de tehnică militară din imaginile difuzate pe canalele de TikTok și Telegram se deplasează de la locația de dislocare permanentă spre centrele de instruire ale Armatei Naționale unde participă la exercițiul „Scutul de foc 2022”. În ce privește imaginile cu coloane de tehnică militară ale Armatei SUA, Ministerul Apărării precizează că acestea sunt imagini video vechi, din 2016, când a avut loc exercițiul moldo-american „Dragon Pioneer”, și nicidecum nu sunt imagini actuale.

Ilie Gulca,

Stopfals.md

 

21 septembrie 2022 2266

Relevant

Comments 0