Portalul care te protejează
de falsuri

Mihai Ghimpu distribuie pe Facebook poze false cu Maia Sandu

22 august 2019 3050
Articole
colaj

Președintele de onoare al Partidului Liberal, fost președinte interimar al Republicii Moldova și șef al Legislativului, Mihai Ghimpu a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine cu premierul Maia Sandu, având în piept așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe. Poza este trucată. Nu este pentru prima dată când Mihai Ghimpu distribuie imagini trucate cu Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Mihai Ghimpu a publicat un comentariu critic la adresa Maiei Sandu, în care vorbește despre politizarea instituțiilor, iar în poza care însoțește comentariul apare Maia Sandu cu o panglică a Sf. Gheorghe în piept.

Ghimpu distribuie o poză photoshopată de un „troll” PDM

Este vorba de o poză falsă, photoshopată, care inițial a fost publicată de un „troll al PDM”, a comentat pentru Stopfals.md Cristina Bujor, Consilieră principală de Stat a Prim-ministrului. Ea a precizat că poza a fost făcută la 9 mai 2019: „Veneam de la o manifestație și în preajma sediului PAS  o persoană a rugat-o pe Maia Sandu să facă un selfie. Apoi persoana respectivă a pus poza pe Facebook, deja photoshopată, în care Maia Sandu apare cu panglica. Ulterior am aflat că persoana respectivă era un troll al PDM”. „Este o poză falsă și îmi pare rău că Mihai Ghimpu distribuie poze false”, a mai declarat Cristina Bujor.

Momentul din poza trucată nu a fost filmat. Cel puțin nu de instituțiile mass-media. Însă imaginile video de la evenimentele publice din ziua de 9 mai 2019 confirmă că poza respectivă putea fi făcută atunci – Maia Sandu avea exact aceleași haine – un trenci albastru și aceeași eșarfă la gât, care apar și în poză. Nicio instituție media nu a publicat pe 9 mai 2019 poze în care Maia Sandu ar fi apărut cu această panglică.

Ghimpu recidivează

De menționat că nu este prima dată când Mihai Ghimpu distribuie poze trucate. Astfel, pe 20 iulie 2019, portalurile Timpul.md și Telegraph.md au publicat o poză trucată, din care reieșea că la inaugurarea bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, premierul Maia Sandu și-ar fi ținut discursul pe fundalul drapelului Federației Ruse. Această poză falsă de asemenea a fost distribuită de Președintele de onoare al Partidului Liberal, însoțită de un comentariu critic. În realitate, Maia Sandu a vorbit pe fundalul tricolorului și a bannerului oficial al festivității de inaugurare. Ulterior, Mihai Ghimpu a schimbat poza respectivă.

Mihai Ghimpu nu a răspuns la telefon pentru a comenta dacă a plasat intenționat sau nu o poză falsă pe pagina sa de Facebook.

Cornel Ciobanu, Stopfals.md

22 august 2019 3050

Relevant

Comments 0