Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

„Misterul” candidaților la locale care nu au obținut nici un vot

22 octombrie 2019 290
Articole, Râs cu plâns
Colaj

Mai multe instituții de presă au publicat un șir de „curiozități electorale” care țin de rezultatele preliminare ale alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, printre acestea fiind și câteva cazuri de candidați la funcția de primar care nu au obținut nici un vot. Redacțiile respective nu au verificat însă informația. Dacă o verificau, ar fi descoperit că respectivii candidați s-au retras, sau au fost excluși din cursa electorală înainte de ziua alegerilor.

„Curiozități electorale” neverificate

Publika.md a publicat știrea „Culmea încrederii: nici ei nu s-au votat. Localitățile unde unii candidați au înregistrat 0 voturi”, în care se referă la trei candidați la funcția de primar la alegerile din 20 octombrie 2019. Știrea a fost republicată de portalul Telegraph.md care menționează și numele candidatului Partidului Șor din orașul Drochia. Și Pro TV a scris că unii candidați „s-au ales cu zero voturi”. Știri similare au publicat și alte portaluri: Politics.md, Stiri.md, Diez.md.

Informațiile au fost preluate de pe aplicația Comisiei Electorale Centrale cu rezultatele preliminare ale alegerilor. De fapt, candidații respectivi s-au retras sau au fost scoși din cursa electorală înainte de ziua alegerilor, deja după tipărirea buletinelor de vot. Astfel că în dreptul numelui lor în buletine a fost aplicată ștampila „retras”.

Candidați retrași

Spre exemplu, candidata Alexandra Oleineac din orașul Costești, raionul Râșcani, a fost retrasă în urma deciziei instanței de judecată. Aliona Pelin, președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Costești, a precizat pentru portalul Stopfals.md că fosta candidată a încălcat procedura de înregistrare. „Procesul-verbal privind desemnarea candidaturii a fost datat cu 25 august, dar trebuia adoptat după data de 6 septembrie. Candidatura sa a figurat în buletinele de vot, dar cu ștampila „retras” în dreptul numelui său ”, a explicat reprezentanta CEC Costești.

La fel s-a întâmplat și în cazul candidatului Virgil Moloșag din satul Singureni, raionul Râșcani. El a fost exclus din cursa electorală în baza unei decizii a instanței de judecată. Virgil Moloșag a admis un conflict de interese în perioada mandatului trecut, fiind implicat atât el, cât și feciorul său în concursul public de dare în arendă unui teren din localitate. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că fostul ales local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul ANI a fost contestat în instanța de judecată, însă Virgil Moloșag a pierdut procesul. „El a figurat inițial în buletin, dar instanța de judecată a decis retragerea sa. Atunci când am primit buletinele de vot, am aplicat ștampila „retras” în dreptul numelui său”, ne-a declarat președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Singureni, Raisa Martîniuc.

Dacă acești candidați au fost excluși din cursa electorală, Igor Moltov, fostul candidat pentru funcția de primar al orașului Drochia, s-a răzgândit. „Dl Moltov și-a retras candidatura. Numele său a figurat în buletinele de vot, dar cu ștampila „retras”, a declarat secretara CECE Drochia, Viorica Boghean.

 

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

22 octombrie 2019 290

Relevant

Comments 0