Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2024
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 121
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 262
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 186
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 315
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 587
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 727
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO

13 martie 2019 121
Articole
Colaj

Portalul Fondului de Cultură Strategică din Rusia Fondsk.ru a publicat pe 6 martie o știre cu titlul „NATO se ia de tinerii din Moldova”, potrivit căreia „NATO nu-și pierde speranța că moldovenii vor începe să iubească acest bloc”. Portalul face referire la un proiect de educație, realizat în comun de Centrul de Informare și Documentare NATO (CID NATO) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Reprezentanții acestor organizații neagă că prin activitățile lor ar face propagandă în favoarea NATO, argumentând că rolul lor în acest proiect este de a informa cât mai multă lume despre cooperarea NATO și Republica Moldova.

Materialul a fost preluat de câteva instituții de presă de la Chișinău, printre care Bloknot-moldova.md și Point.md care titrează că „NATO intenționează să facă propagandă printre tinerii din Republica Moldova”: „Alianța Nord-atlantică se ia în modul serios de tânăra generație din Moldova, lansând proiecte mari de propagandă printre tinerii și tinerele republicii noastre”.

În ambele texte nu sunt inserate opiniile reprezentanților organizațiilor vizate, ci doar sunt prezentate unele activități din acest proiect.

Exert IPRE: „Nu ne propunem să atentăm la statutul de neutralitate al Republicii Moldova”

Reprezentanții celor două organizații infirmă însă afirmațiile din aceste articole. Proiectul „Tineri pentru NATO - 70 de ani de pace și securitate în Europa” are drept scop creșterea nivelului de informare în rândul tinerilor cu privire la rolul global al NATO, dar și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova în diverse domenii, a comunicat pentru Stopfals.md expertul asociat al IPRE, Mihai Mogîldea, coordonatorul proiectului. „Dată fiind existența în spațiul public a unor informații eronate legate de impactul colaborării dintre NATO și Republica Moldova asupra statutului de neutralitate ale țării noastre, proiectul își propune să asigure o platformă de discuții și dezbateri factologice și pertinente cu privire la dialogul dintre cele două părți, bazate pe angajamentele reale asumate de Republica Moldova și NATO. Pe această cale, ne propunem să contracarăm interpretările greșite cu privire la obiectivele cooperării dintre NATO și Republica Moldova, să analizăm miza parteneriatului dintre cele două structuri dintr-o perspectivă regională, dar și oportunitățile pentru consolidarea statutului actual al acestui parteneriat. Sub nicio formă nu ne propunem să atentăm la statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a mai explicat Mihai Mogîldea.

Și activitățile CID NATO se vor axa pe informare, dar nu pe propagandă, așa cum este specificat în text. „Prin aceste activități, noi nu promovăm aderarea la NATO, ci parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO care nu contravine cu statutul de neutralitate, căci neutralitatea nu înseamnă izolare și lipsă de implicare în acțiuni ce contribuie la asigurarea păcii și securității în regiune”, se menționează într-un comentariu al CID NATO pentru portalul Stopfals.md.

Narativul anti-NATO în presa pro-rusă

Fondsk.ru este portalul Fondului de Cultură Strategică din Rusia în care sunt publicate materiale de analiză inclusiv anti-NATO și UE, fiind promovat rolul pozitiv al Rusiei în reglementarea problemelor internaționale.

Portalul Bloknot-moldova.md se prezintă ca parte a holdingului media rusesc „Rus media-grupp”. Fondatorul rețelei, Oleg Paholkov, menționează în mesajul de prezentare că scopul este „apărarea lumii ruse”.

Point.md este un proiect al companiei moldovenești Simpals, creat în anul 2006. Publică știri în limba rusă, de obicei preluate din alte surse.

Dragoș Drăgan

Stopfals.md

 

 

13 martie 2019 121

Relevant

Comments 0