Portalul care te protejează
de falsuri

Pandemia de coronavirus în Moldova: ajutoare din Vest, laude pentru Est

27 octombrie 2020 2010
Multimedia
Stopfals.md

Infecția de COVID-19 a adâncit luptele geopolitice, iar unele portaluri, în mare parte cu politică editorială pro-Kremlin, utilizează această pandemie pentru a elogia Federația Rusă și alte „state prietene”, cum ar fi Turcia sau China. În schimb, Uniunea Europeană și alți parteneri strategici ai Republicii Moldova sunt prezentați de aceste surse mediatice în lumină negativă, iar ajutoarele oferite de aceștia pentru lupta cu pandemia sunt trecute cu vederea.

Pandemia, ca pretext de propagandă și promovare politică

De la începutul pandemiei, site-urile pro-Kremlin au distribuit intens dezinformări că R. Moldova a fost abandonată în fața pandemiei de partenerii strategici din Vest, în schimb Rusia și China ne ajută. Aceste afirmații nu corespund adevărului și sunt prezentate speculativ. În timpul pandemiei, atât UE și țările membre, SUA și alți parteneri de dezvoltare au oferit donații generoase Republicii Moldova pentru prevenirea și combaterea infecției de COVID-19. Portalul Stopfals.md a analizat informațiile din datele deschise privind ajutoarele transmise țării noastre de la începutul pandemiei până la 11 octombrie 2020. Cifrele vorbesc de la sine.

Astfel, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, actualizate la data de 11 octombrie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19 Uniunea Europeană a oferit țării noastre asistență medicală de peste 25.000.000 de lei, ajutorul constând în echipamente de protecție. Cu donații generoase au venit și țările membre UE: România, Germania, Franța, Polonia, Bulgaria, Lituania, Ungaria, Malta. În total, doar asistența directă, oferită de UE și țările membre UE depășește 98.800.000 de lei. Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății, și Marea Britanie a donat echipamente de protecție în valoare de peste 34.000 de lei, iar Statele Unite ale Americii au donat dispozitive medicale Spitalului din Taraclia în valoare de circa 230.000 de lei.

2,2 milioane de dolari din partea SUA

În martie 2020, Guvernul SUA a alocat, prin intermediul USAID, 1,2 milioane de dolari SUA pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova. Aceste fonduri au fost direcționate către reprezentanțele din Moldova ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF. Iar în mai, Guvernul SUA, prin intermediul USAID, a alocat adițional, un milion de dolari. Astfel, până în prezent, USAID a acordat aproape 2,2 milioane de dolari SUA pentru medicina urgentă din Moldova, în lupta cu COVID-19. În ultimii 25 de ani, Statele Unite au investit peste 1 miliard de dolari în Moldova, inclusiv aproape 42 de milioane de dolari - în sistemul de asistență medicală, axat pe sănătatea mamei și copilului, combaterea tuberculozei, cât și prevenirea și controlul asupra bolilor infecțioase.

Donații de la 18 instituții și organizații internaționale

Conform aceleiași informații publicate pe site-ul ministerului Sănătății, R. Moldova a obținut asistență pentru lupta cu COVID-19 și de la 18 organizații și instituții internaționale. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a donat dispozitive medicale, zeci de mii de echipamente de protecție și sute de mii de medicamente, consumabile și accesorii. Bunăoară, Spitalului Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco” din Chișinău i-au fost donate aparate de oxigenoterapie și concentrator de oxigen în valoare de 5.000.000 de lei. Numai asistența medicală de la OMS, oferită inclusiv cu suportul Uniunii Europene, depășește 19.800.000 de lei. Totodată, țara noastră a beneficiat de ajutor și de la organizații internaționale cu renume, cum sunt Banca Mondială, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, UN Women și altele. Asistența totală oferită de cele 18 instituții și organizații internaționale depășește 45.500.000 de lei, constând din echipamente de protecție, medicamente, dispozitive medicale etc., care au ajuns în spitalele și centrele medicale din țară.

Kituri și teste de la ruși în valoare de 1.450.000 de lei

Datele Ministerului Sănătății arată că, în contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul Federației Ruse a oferit țării noastre, în luna mai 2020, un ajutor în valoare de circa 1.450.000 de lei. Asistența constă în kituri de detecție ARN SARS-Cov-2019 și teste pentru depistarea COVID-19 (PCR), acestea fiind oferite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Totodată, R. Moldova a beneficiat și de ajutoare oferite de guvernele Chinei, Azerbaijanului, Turciei și Statului Qatar, în valoare totală de peste 19.000.000 de lei.

Stopfals.md

27 octombrie 2020 2010

Relevant

Comments 0