Portalul care te protejează
de falsuri

Presa a distribuit eronat o presupusă listă a candidaților la funcția de șef al Servicului Vamal. Un asemenea concurs nici nu a fost anunțat

20 august 2019 1007
Articole
Colaj

Mai multe instituții de presă au scris la începutul săptămânii că au fost înregistrați deja peste 30 de candidați la funcția de șef al Serviciului Vamal. În realitate, concursul pentru această funcție nici măcar nu a fost anunțat, în prezent fiind lansate doar consultări publice privind Regulamentul de desfăşurare a acestui concurs.

Portalul Unimedia.info a publicat o știre, potrivit căreia peste 30 de candidați s-ar fi înscris deja la concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal. Știrea a fost preluată, fără a fi verificată, de mai multe portaluri, iar presupusa listă de candidați a fost distribuită intens pe rețelele de socializare.

Listă veche de un an

De fapt, concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal nici nu a fost anunțat, a explicat pentru Stopfals.md o reprezentantă a Ministerului Finanțelor, instituție căreia i se subordonează Serviciul Vamal. „Lista care a apărut în presă este de fapt de la un concurs anunțat în iunie 2018”, a explicat sursa, menționând că „mass-media ar trebui să respecte regulile profesionale și să verifice informația”.

Într-adevăr, o listă similară celei publicate zilele trecute de unele instituții de presă există pe site-ul oficial al Serviciul Vamal, dar ea se referă la un concurs mai vechi, din anul 2018.

Directorul Unimedia.info, Cristian Jardan a explicat că a fost vorba de o eroare neintenționată: „Cineva ne-a trimis linkul și nu am fost atenți la data publicării comunicatului”. Ulterior, știrea a fost retrasă, însă informația eronată a fost preluată între timp de alte câteva portaluri, cum ar fi Point.md (a retras deja articolul) sau News.abra.md.

Amintim că fostul director al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, numit în această funcție de Guvernul Filip, a demisionat la 27 iunie. Deocamdată nu a fost anunțat un concurs pentru funcția respectivă. Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice, până la 23 august, doar proiectul unui regulament pentru concursul la funcția de director al Serviciului Vamal.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

20 august 2019 1007

Relevant

Comments 0