Portalul care te protejează
de falsuri

Primarii și teoriile conspirației despre COVID-19  

24 martie 2021 923
Râs cu plâns, Gândește critic!, COVID-19
Imagine simbol
Modernhealthcare.com

Deși numărul persoanelor infectate de noul coronavirus crește de la o zi la alta, la fel și numărul deceselor cauzate de acest virus, unii primari cred în diferite teorii ale conspirației despre pandemie, pe care le și promovează în comunitățile pe care le conduc.

 

Primarul din Sadâc: Infecția există, dar ea este falsificată”

Recent, primăria comunei Sadâc din raionul Cantemir a procurat un autoturism nou, în valoare de circa 300 de mii de lei. Întrebat dacă automobilul era prioritar în contextul pandemiei din țară și a bugetelor austere, primarul Ilie Porumbescu a răspuns că pandemia a fost creată intenționat. Reproducem dialogul dintre jurnalistă și primar:

- Ilie Porumbescu: Banii pentru automobil au fost luați din buget, raionul ne-a mai ajutat. Și ce dacă este pandemie, noi nu trebuie să lucrăm, nu trebuie să activăm? Trebuie să ne uităm la Bill Gates care pune restricții sau ce să facem?

- Reporteră: În ce sens să vă uitați la Bill Gates?

- Ilie Porumbescu: De unde vin restricțiile, de unde vine comanda...

- Reporteră: Adică nu credeți în coronavirus?

- Ilie Porumbescu: Cred, dar pe jumătate...

- Reporteră: Credeți că nu există infecția?

- Ilie Porumbescu: Există, dar ea este intenționată, falsificată.

- Reporteră: Pandemia este falsificată?

- Ilie Porumbescu: D-apoi cum, este noutate pentru dumneavoastră sau pentru mine? La nivel mondial ea este introdusă în condiții, în aer...

- Reporteră: Domnule primar, totuși sunteți ales local, trebuie să fiți un exemplu pentru comunitate și să distribuiți conspirații.

- Ilie Porumbescu: Ce vreți, să strig în gura mare că virusul e real și să le spun oamenilor că trebuie să vă vaccinați?

Primara din Bălășești: „Pandemia asta cineva a născocit-o... ”

Este sceptică în privința infecției și Elena Neaga, primara comunei Bălășești din raionul Sângerei. În luna februarie, ea a organizat o clacă la cimitir, iar mai mulți locuitori au fost implicați în lucrări de amenajare. Elena Neaga, care este medic de profesie, le-a declarat jurnaliștilor de la portalul Știri.md că nu pandemia a fost regizată. „Nu văd care este problema, ceea că fac ordine e o problemă? Pandemia asta cineva a născocit-o și hai să stăm cu râsuri și gunoaie prin cimitire...”, a spus primara de Bălășești. Contactată de Stopfals.md, Elena Neaga a refuzat să vorbească, motivând că este la volan. Ulterior nu a mai răspuns la apelurile telefonice, dar nici la mesajul transmis.

Primarul din Țareuca este împotriva vaccinării

Și primarul comunei Țareuca din raionul Rezina, Ghenadie Gaidibaidi, suspectează că pandemia ar fi fost creată artificial, deși nu neagă că virusul există. Chiar dacă el însuți a fost infectat, primarul se pronunță împotriva vaccinării. „Eu am trecut prin chestia asta, am bolit, m-am tratat acasă. Cred că părinții s-au străduit să-mi formeze imunitatea. Ce se vorbește astăzi despre imunizare? Doar că te vaccinezi și nu ai probleme. Despre exerciții fizice sau despre un mod mai sănătos spiritual nu se vorbește. Vaccinarea nu este o soluție, pentru că ceea ce ni se administrează nouă nu este bun. Virusul e modificat, noi ne vaccinăm cu ceva ce nu mai există”, spune alesul local. Apropo, în satul Țăhnăuți din această comună a fost instituit cod roșu de infectare de COVID-19.

Primarul din Gura Galbenei, fost preot: „Vreți să-i pun masca cu de-a sila fiecăruia?”

Este cod galben de infecție cu noul coronavirus și în localitatea Gura Galbenei din raionul Cimișlia. Nici în această localitate nu se încurajează purtatul măștilor. O confirmă Lidia Vicol, șefa Centrului de sănătate publică. Din spusele ei,  primarul, care a fost și preot, este sceptic în privința pandemiei, fapt care îngreunează activitatea medicilor, fiindcă oamenii iau exemplu de la funcționarii publici. „Autoritățile publice nu prea informează populația. Numai noi îi atenționăm, însă oamenii nu ascultă... Nu se amendează, pe la magazine se intră fără măști. La biserică tot se duc fără măști. Cu preotul nu ai ce vorbi, el nu crede în asta”, afirmă șefa centrului de sănătate.

La rândul său, Constantin Munteanu, primarul localității, neagă aceste informații și spune că el îi încurajează pe oameni să respecte regulile sanitare: „Eu știu că sunt oameni care caută motive să aducă pâră împotriva altor cetățeni. Se poartă măști, am pus paznicii să facă observație la fiecare cetățean. Dumneavoastră doriți ca eu să fiu jandarm, să-i pun masca cu de-a sila fiecăruia?”. Primarul afirmă că este detașat de la activitatea bisericească și nu știe dacă la biserică se poartă sau nu măști de protecție.

Președinta CALM: „Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate. Nu avem dreptul să spunem că virusul nu există”

Tatiana Badan, primara comunei Selemet din raionul Cimișlia și președinta Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM), este convinsă că atât autoritățile publice centrale, cât și cele locale trebuie să fie responsabile în acțiunile lor, deoarece sunt un exemplu pentru cetățeni. „COVID-ul există și nu este o glumă. Cea mai mare responsabilitate cade, de fapt, pe umerii administrațiilor locale”, spune primara. Tatiana Badan consideră că scepticismul unor aleși locali referitor la pandemie este alimentat atât de lipsa de informații despre această infecție, cât și de insuficiența mijloacelor financiare pentru a lupta cu infecția și consecințele acesteia. În același timp, ea atenționează că promovarea teoriilor conspirației nu face altceva decât să bulverseze societatea. „Vreau să vă zic că infecția de COVID-19 a afectat foarte mult și familia mea, prietenii și rudele. Este o tragedie, iar fiecare cetățean, fie el primar sau om de rând, toată societatea trebuie să înțeleagă că virusul există și e foarte periculos, mai ales aceste tulpini noi. Este important ca noi, cei din autoritățile publice locale, să dăm dovadă de responsabilitate. Noi reprezentăm interesele cetățenilor și nu avem dreptul să spunem că virusul nu există. Noi trebuie să ajutăm comunitate, să aducem nu numai informații, dar și metode de protecție. Este regretabil când cineva de la o funcție așa înaltă afirmă că virusul nu există. Cifrele alarmante de infectați dovedesc că virusul există și face ravagii în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova”, conchide Tatiana Badan.

Speculații amplificate de teama omului față de ceea ce este nou

Absența unei gândiri critice poate predispune oameni să creadă în diferite teorii ale conspirației, devenind victime ale știrilor false și ale manipulării, spune Ștefan Popov, medic psihoterapeut și fondatorul Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie din Chișinău. În ce privește teoriile conspirației despre COVID-19 și vaccinurile împotriva acestui virus, este vorba și de faptul că este ceva nou, necunoscut, iar asta amplifică speculațiile. „Totul pornește de la setea omului de a înțelege ce se întâmplă. Dacă la început este puțină informație despre un anumit fenomen social, omul începe să-și creeze propria teorie, de multe ori bazată pe coincidențe și pe o simpla fantezie, aparent logică, sau preia teoriile altora. De regulă, oamenii au frică sau rezistență față de tot ce este nou și cunoscut insuficient, oamenii au frică de consecințele necunoscute ale vaccinului, nu înțeleg ce le spun savanții și, corespunzător, nu au încredere”, conchide medicul.

 

Diana Balan

Lilia Zaharia

 

Materialul este realizat în contextul Academy of Citizen Journalism implementat de ASIST. Programul este realizat cu suportul financiar al U.S. Embassy Moldova.

 

 

24 martie 2021 923

Relevant

Comments 0