Portalul care te protejează
de falsuri

RÂS CU PLÂNS „Incendiul de proporţii” în restaurantul „La Taifas” s-a produs din cauza... greşelilor de proporţii ale jurnaliştilor

31 martie 2018 2689
Articole
Câteva titluri care au anunțat că arde restaurantul „La Taifas” din Chișinău.

 

În dimineața zilei de 31 martie curent, câteva portaluri au publicat știri că arde restaurantul „La Taifas” din Chișinău. Publika.md a titrat: Incendiu de amploare în capitală! Arde un restaurant”, iar Sputnik.md anunța: Incendiu în centrul Capitalei, flăcări în clădirea în care se află un vestit restaurant”. În realitate, pompierii au fost chemați nu la restaurantul „La Taifas”, ci la un local situat în imediata apropiere - pub-ul „Eric the Red” unde a ars grăsimea din hota de la bucătărie.

 

Publika.md a transmis că persoanele aflate în restaurant au fost evacuate: A fost panică la un restaurant din centrul Capitalei. Toţi clienţii şi angajaţii au fost evacuaţi după ce un incendiu a izbucnit, în această dimineaţă, în bucătăria localului. La faţa locului au intervenit două autospeciale. Pompierii au reuşit să localizeze focul în 15 minute şi, potrivit lor, nimeni nu a avut de suferit”.

 

Sputnik.md a menționat că restaurantul este în flăcări: Celebrul restaurant La Taifas, care este situat chiar în centrul Capitalei, este cuprins de flăcări – asta au anunțat mass-media din Chișinău în prima jumătate a zilei de sâmbătă. Potrivit estimărilor făcute de oamenii legii, incendiul este de proporții. Pentru a stinge flăcările, au intervenit două autospeciale. Incendiu a izbucnit mai întâi în bucătăria restaurantului, după care s-a propagat în toate clădirea. Poliția nu a anunțat dacă sunt sau nu sunt victime. Cel mai probabil, nimeni nu a avut de suferit”.

 

Atât titlul cât și imaginile inserate de Sputnik.md indică asupra unui incendiu de mari proporții, unde pompierii se luptă cu flăcările, ceea ce, de fapt, este o dezinformare.

 

Informaţia a fost preluată și de portalurile Telegraph.md, Unica.md, Point.md etc., însă nimeni nu a contactat proprietarul restaurantului pentru afla detalii despre incendiu. Abia după ce proprietarul însuși a telefonat câteva din redacții, acestea au completat știrile care dezinformau.

 

Proprietarul restaurantului: „Noi nu trăim în Mozambic. Jurnaliștii puteau să-mi ceară opinia”

Nicolae Chiroșca, proprietarul restaurantului „La Taifas” a precizat pentru portalul Stopfals.md că pompierii au fost chemați la pub-ul aflat alături de restaurant, dar nu de ei. ”Lângă restaurantul nostru este un pub și acolo, afară, de lângă ventilator ieșea fum. Dar nu a fost foc, a fost doar fum, probabil de la un scurtcircuit. La puțin timp însă am văzut în presă că restaurantul nostru arde. Nimeni nu ne-a contactat să concretizeze. Au scris informații neverificate. Noi nu trăim în Mozambic, puteau veni aici să vadă sau măcar să ne telefoneze. Scrie cineva ceva pe un gard, și ei repetă. Dar este așa sau nu este așa? Nu au procedat corect”, se indignează proprietarul restaurantului. Imediat după ce a văzut informațiile mediatizate, un angajat al restaurantului a publicat imagini video din interiorul clădirii pentru a arăta că locul este intact și că acolo nu a fost nici un incendiu.

 

Pompierii au fost chemați la pub-ul „Eric the Red” care se află la aceeași adresa cu restaurantul

Administratoarea pub-ului „Eric the Red” care se află la aceeași adresă cu restaurantul „La Taifas”, ne-a confirmat că pompierii au fost chemați de un angajat al acestui pub, însă nu a fost nimic grav, iar pub-ul nu a fost închis.

 

Că nu a fost nimic grav, a confirmat și Liliana Pușcașu, şefa Serviciului de presă la Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă. Ea a specificat pentru Stopfals.md că, de fapt, nu a fost un incendiu, ci s-a aprins grăsimea din hota de la bucătărie, iar încăperile clădirii nu au fost afectate.

 

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

31 martie 2018 2689

Relevant

Comments 1

D
Da da 4 ani în urmă

Sap si daca arde ? Ati stins caldura in casa si repejor veniti si va incalziti la restaurant