Portalul care te protejează
de falsuri

Regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană NU va fi suspendat

3 octombrie 2021 832
Articole
Colaj: Stopfals.md

În presa națională și cea internațională au fost publicate informații că unele state din Balcanii de Vest și din Parteneriatul Estic, între care Georgia, Ucraina și Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza cererilor de azil nefondate și a șederilor ilegale ale cetățenilor acestor țări în statele membre UE. Sursa primară a acestor informații este portalul EUobserver.com care afirmă că Germania, Italia și Belgia ar discuta intens declanșarea mecanismului de suspendare a regimului liberalizat de vize, făcând trimitere la un presupus document intern. Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier, aflat zilele trecute într-o vizită la Chișinău, a spus că aceasta este o știre falsă. Comisia Europeană a precizat pentru portalul Stopfals.md că țările care au fost monitorizate continuă să îndeplinească cerințele de liberalizare a vizelor și au făcut progrese în abordarea recomandărilor precedente.

Pe 29 septembrie, publicația EUobserver.com, platformă online cu sediul la Brussels (Belgia) care relatează despre politicile UE, a publicat articolul „Germany leads objections to Balkan/Eastern visa-free travel” (în traducere: „Germania înaintează obiecții împotriva călătoriilor fără vize din Balcani/Est”). În textul semnat de Nikolaj Nielsen se spune că „șederile ilegale în UE și cererile de azil nefondate din unele state din Balcanii de Vest, plus Moldova, Georgia și Ucraina, declanșează discuții privind suspendarea regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană”. Germania se arată nemulțumită de regimul vizelor, considerat mult prea liberal, se mai afirmă în articolul însoțit de o captură foto, despre care autorul spune că este „un document intern al UE”, datat cu 27 septembrie 2021, în care delegația germană a UE declară că „În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres [...], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”. Contactat de portalul Stopfals.md, reporterul Nikolaj Nielsen a confirmat autenticitatea documentului.

Articolul publicat de EUobserver.com a fost preluat de portalul Anticorupție.md care a titrat: „DOC // Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE. Germania, Italia și Belgia discută despre declanșarea mecanismului de suspendare a vizelor”. Cu trimitere la sursa primară, în text se afirmă că „Germania, Italia și Belgia se declară îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE” pentru unele țări, inclusiv R. Moldova. Nu a fost prezentată o confirmare oficială a instituțiilor europene sau o reacție a autorităților de la Chișinău la aceste afirmații.

De pe Anticorupție.md articolul a fost preluat în scurt timp de mai multe site-uri și de unele posturi de televiziune: Primul.md, Ntv.md, Stiri.md, Btv.md, A-tv.md, Telegraph.md, Actualitati.md, Evenimentul.md și altele.

De menționat că în aceeași zi, după ce președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeir a dezmințit informațiile că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE, calificându-le ca „fake news”, portalul Anticoruptie.md a actualizat textul cu această declarație. Site-urile Telegraph.md, Stiri.md și Btv.md au publicat știri noi cu declarația președintelui Germaniei. Însă celelalte resurse media care au preluat articolul nu au revenit cu actualizări și nici nu au făcut știri separate cu dezmințirea lui Frank-Walter Steinmeir.

Președintele Germaniei: „Este vorba pur și simplu de fake news”

Aflat pe 29 septembrie într-o vizită oficială la Chișinău, Președintele Republicii Federale Germania Frank-Walter Steinmeier a negat aceste informații: „La Berlin și la Ministerul Federal de Interne m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată că Guvernul german și-ar propune așa ceva să-și schimbe poziția față de liberalizarea regimului de vize, este vorba pur și simplu de fake news”.

În rapoartele oficiale ale Comisiei Europene nu se pune problema suspendării regimului liberalizat de vize pentru Moldova

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a declarat pentru portalul Stopfals.md că Republica Moldova este evaluată periodic referitor la gradul de realizare a angajamentelor față de UE, iar în ultimul raport de evaluare, publicat în luna august curent, nu este menționat vreun potențial risc de suspendare a regimului liberalizat de vize. „În acest raport Comisia Europeană nu propune suspendarea regimului de vize pentru Republica Moldova sau pentru oricare alt stat care beneficiază de acest regim. Mai mult decât atât, Comisia constată progresul înregistrat de autoritățile Republicii Moldova în gestionarea subiectului aplicanților de azil din R. Moldova în statele membre UE. În ceea ce privește Germania, menționăm că încă din 2017 R. Moldova este în dialog cu autoritățile germane la subiectul aplicanților de azil. Autoritățile moldovenești vor continua să întreprindă eforturile necesare pentru implementarea recomandărilor formulate în raportul CE”, a menționat D. Vodă.

În al patrulea raport privind Mecanismul de suspendare a exceptării de la obligativitatea vizelor, publicat de Comisia Europeană la 4 august 2021, sunt analizate progresele în acest domeniu ale unor state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) și din Parteneriatul Estic (Georgia, Ucraina și Moldova). Referitor la Moldova, în raport se menționează că țara „continuă să îndeplinească criteriile de referință privind liberalizarea vizelor. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, precum și în domeniul fraudei financiare, al combaterii spălării banilor, al prevenirii și combaterii corupției și a criminalității organizate”.

Același lucru l-a reiterat și Comisia Europeană într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md: „Poziția Comisiei Europene este foarte clar menționată în raportul pe care l-am publicat la 4 august (a se vedea liberalizarea vizelor). Raportul concluzionează că toate țările în cauză continuă să îndeplinească cerințele de liberalizare a vizelor și au făcut progrese în abordarea recomandărilor de anul trecut. În același timp, în raport se evidențiază domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare din partea fiecărei țări. De asemenea, în raport mai este precizat că circulația fără vize continuă să aducă beneficii economice, sociale și culturale pozitive statelor membre ale UE și țărilor partenere. Dincolo de aceasta, nu suntem capabili să comentăm pozițiile statelor membre în timpul discuțiilor la nivel tehnic din Consiliu”.

Amintim că Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic al UE care a obținut în anul 2014 regimul liberalizat de vize. Conform datelor MAEIE, în decursul celor șapte ani, 2.376.731 de cetăţeni moldoveni au beneficiat de dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, călătorind în UE de 9.121.544 de ori.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

3 octombrie 2021 832

Relevant

Comments 0