Portalul care te protejează
de falsuri

SIS a cerut blocarea unui site ucrainean care ar fi publicat informații false despre aprovizionarea cu gaz a R. Moldova

24 octombrie 2021 432
Articole
Sursa foto: SIS.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat furnizorilor de rețea și servicii electronice din Moldova  să blocheze site-ul ucrainean, Censor.net, motivând că acest portal a publicat o dezinformare în care se menționează că Ucraina ar oferi gaz Republicii Moldova, în schimbul clasării de către procurori moldoveni a dosarului de răpire a fostului judecător ucrainean Nicolai Ceauș. Pe lângă blocare, SIS solicită instituțiilor media care au preluat această informație să o șteargă de pe platformele lor.  

La 23 octombrie SIS a anunțat că site-ul Censor.net a publicat pe 22 octombrie o știre în care ar fi dezinformat despre presupusele condiții de acordare a gazelor naturale Republicii Moldova de către Ucraina. În comunicatul de presă al instituției este inserat și un extras din conținutul articolului despre care se spune că este fals: „Acordarea gazului pentru Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală a Republicii Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceaus”.

În același comunicat, SIS mai anunță că articolul publicat de Censor.net a fost preluat și distribuit în R. Moldova de către agenția de presă „Komsomolskaya Pravda” (www.kp.md). „În context, Serviciul solicită resurselor on-line care au distribuit/preluat informațiile vizate, eliminarea acestora”, anunță instituția.

Totodată, SIS a emis un ordin semnat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, în care site-ul ucrainean a fost introdus în lista surselor cu conținut online ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență instituită în R. Moldova. „Prezentul ordin se transmite furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele cu conținut online incluse la punctul 1”, scrie în documentul semnat pe 23 octombrie.

Censor.net este un portal de știri din Ucraina, fondat în 2004 de jurnalistul Iurii Butusov, fost consilier al ministrului Apărării din țara vecină, care în câteva interviuri a vorbit despre dosarul fostului magistrat, Nicolai Ceauș.

SIS va monitoriza, pe parcursul stării de urgență, conținutul online din R. Moldova

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 30 de zile, în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Potrivit prim-ministrei, Natalia Gavrilița, necesitatea de a institui starea de urgență a fost cauzată de faptul că în octombrie, R. Moldova a primit doar 67% din necesarul de gaze pentru această lună.

Potrivit dispoziției adoptate vineri 22 octombrie de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), SIS i s-a oferit dreptul să solicite blocarea sit-urilor care promovează falsuri. Astfel, SIS va aproba prin ordin și va face publică lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională în condițiile de stării de urgență aprobate de către Parlament. „Furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în temeiul ordinului Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova, au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conținut online incluse în ordinul menționat”, se spune în dispoziție.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

24 octombrie 2021 432

Relevant

Comments 0