Portalul care te protejează
de falsuri

Site-uri de știri false blocate, dar accesibile

10 aprilie 2020 1595
Articole, COVID-19
Stopfals.md

La trei săptămâni de când Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a emis indicații executorii către furnizorii de rețele și servicii de acces la Internet, prin care s-a cerut blocarea site-urile care publică știri false în perioada stării de urgență, în mediul online continuă să fie distribuite dezinformări de pe unele site-uri din lista prezentată de SIS. Operatorii de internet afirmă că s-au conformat indicațiilor SIS și au blocat site-urile, însă experții în domeniul tehnologiilor informaționale spun că sistemul de blocare este vulnerabil.

La 20 martie și la 24 martie, SIS a emis comunicate în care anunță că 54 de site-uri care publică știri false vor fi blocate în perioada stării de urgență.

ANRCETI: Toate cele 54 de site-uri au fost blocate

Responsabilă de executarea acestor indicații este Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). Autoritatea urma să anunțe furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice să sisteze accesul spre acele site-uri și să monitorizeze executarea indicațiilor. Contactat telefonic, șeful Serviciului Administrativ, Comunicare și Relații Externe de la ANRCETI, Dumitru Rusu, a dat asigurări că  toți operatorii de Internet s-au conformat deciziei. „Conform informației prezentate de operatorii de Internet și din răspunsul primit de la furnizori, toate cele 54 de site-uri au fost blocate. Furnizori au fost mai mulți, dar ele sunt blocate de la sursă, ele nu trebuie să lucreze. Zilele precedente chiar cineva din colegi a verificat și ele nu se deschid la noi. Noi le-am verificat de la provider-ul nostru. Dacă o să mai vină solicitare să blocăm și alte site-uri, noi vom bloca, dar la moment, noi am îndeplinit cerința”, a precizat Dumitru Rusu.

Am solicitat informații și de la cei mai mari operatori de Internet din R. Moldova

S.A. Moldtelecom a explicat printr-o scrisoare oficială că specialiștii companiei „au sistat accesul utilizatorilor de Internet în rețeaua S.A. Moldtelecom la site-urile de știri false, utilizând mecanisme ce țin de blocarea site-urilor prin filtrarea răspunsurilor Domain Name System (DNS)”. Și companiile Moldcell și Orange ne-au răspuns că au blocat accesul propriilor utilizatori spre cele 54 de site-uri.

10 site-uri din lista SIS sunt active

Portalul Stopfals.md a verificat dacă pot fi accesate cele 54 de site-uri de pe calculatoare conectate la diferiți furnizori de Internet din Republica Moldova. Astfel, la data de 9 aprilie, mai mulți operatori au blocat accesul la unele site-uri din lista publicată de SIS, însă 10 site-uri de știri false erau active. Este vorba de: Actual-news.site, Add-news-ro.info, Pamflete.com, Burebista2012.blogspot.com, Edu-news.website, Esti-informat.site, News-Romania24h.info, News-front.info, Planetaghetto.wordpress.com, 0fuckstiri0.wordpress.com

 

Metoda de blocare – vulnerabilă

La întrebarea de ce site-urile se deschid, chiar dacă furnizorul de Internet a anunțat blocarea  acestora, experții în domeniul tehnologiilor informaționale, care au solicitat anonimatul, au declarat pentru Stopfals.md că metoda de blocare aplicată de unii operatori de Internet este vulnerabilă, deoarece permite blocarea site-urilor numai în cazul utilizării serverelor DNS furnizate de operatorii de Internet. În celelalte cazuri, site-urile pot fi accesate, iar conținutul lor - distribuit.

Analiza tehnică a datelor arată că cele 54 de site-uri au fost găzduite de diferite hosting-uri de peste hotare, iar unele site-uri de știri false au nume diferit, însă aceeași adresă IP și conținut identic.

La 27 martie, portalul Stopfals.md a solicitat SIS-ului să ne spună de ce unele site-uri blocate pot fi accesate în continuare și dacă sunt monitorizate și alte resurse web care publică informații false, în afară de cele incluse în listele anterioare? Până la momentul publicării acestui articol, nu am primit un răspuns, iar reprezentanta relații cu presa de la SIS ne-a anunțat că vor reveni ulterior, deoarece persoana responsabilă este în regim de autoizolare.

Site-uri blocate în Moldova, dar accesibile peste hotare

Totodată, blocarea site-urilor de către operatorii de Internet din R. Moldova nu este valabilă și în străinătate. Cu alte cuvinte, aceste site-uri pot fi accesate peste hotare, iar cititorii din diaspora semnalează cazuri când știri false care induc panică sunt distribuite în special în rețelele sociale, chiar dacă în R. Moldova unele din aceste site-uri au fost blocate. „Da, aceste site-uri pot fi accesate peste hotare. Nu avem nici posibilitate, nici drepturi ca să blocăm acolo. Diaspora este în țara în care este, iar acolo este altă legislație, și este altă țară care are grijă de asta”, confirmă Dumitru Rusu de la ANRCETI.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

10 aprilie 2020 1595

Relevant

Comments 1

K
Kappa 4 ani în urmă

Folosesc DNS-ul furnizat de NextDNS șipot accesa aceste site-uri. SIS-ul ar trebui să contacteze companiile de hosting și să solicite terminarea serviciilor date, dar acest lucru nu se va întâmpla deoarece acolo sunt doar incompetenți.