Portalul care te protejează
de falsuri

Speculații pe seama serviciilor prestate de „Poșta Moldovei”

31 octombrie 2023 1004
Articole, Gândește critic!
Colaj

Recent, jurnalistul Sputnik Moldova Andrei Petric afirma în cadrul unui interviu cu Vasile Bolea, candidatul pentru funcția de primar al Chișinăului din partea Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, că Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” folosește resursele administrative pentru a transporta materiale electorale ale partidului de guvernământ. Atât Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cât și „Poșta Moldovei” au prezentat dovezi că serviciile de transport au fost oferite în baza unui contract, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a identificat vreo abatere în această privință.

Epopeea „resurselor administrative” utilizate de „Poșta Moldovei”

„Astăzi, a apărut o informație interesantă pe rețelele de socializare - fotografii cu microbuze ale „Poștei Moldovei”, întreprindere de stat, pline vârf cu materiale electorale ale PAS, pe care le transportă prin țară. Cum așa, o întreprindere de stat, care funcționează din banii plătitorilor de impozite, utilizează deschis resursele administrative?” (în original: «Появилась интересная информация, опять же, вот, сегодня, в соцсетях, фотографии как микроавтобусы «Пошта Молдовей», государственного предприятия, доверху забитые агитационной литературой партии ПАС, развозят это всё, собственно говоря, по стране. Вот как это так, государственное предприятие, на деньги налогоплательщиков существует, и вот так вот использует в открытую административные ресурсы?»), l-a întrebat Andrei Petric pe Vasile Bolea, care a publicat această parte a interviului pe pagina sa de Facebook pe 15 octombrie.

Înainte de asta, chiar Vasile Bolea declara într-un briefing, la 9 octombrie, că PAS ar utiliza resursele administrative prin faptul că materialele electorale ale acestei formațiuni politice erau distribuite prin „Poșta Moldovei” și anunța că va depune o contestație la CEC.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), condus de candidatul pentru funcția de primar al mun. Chișinău Ion Ceban, a depus o contestație la CEC cu aceste acuzații încă din data de 5 octombrie. MAN a solicitat să se verifice dacă PAS are vreun contract cu „Poșta Moldovei” și dacă tarifele prevăzute în contract corespund celor stabilite pentru prestarea acestor servicii.

„Poșta Moldovei”: „Livrăm contra plată”

Ca răspuns la aceste acuzații, PAS a declarat că materialele electorale au fost transportate de automobilele „Poșta Moldovei” în bază de contract. A reacționat și întreprinderea de stat, menționând că prestează, în bază de contract, inclusiv astfel de servicii: „Serviciile noastre comerciale sunt accesibile pentru toate organizațiile și agenții economici care au nevoie de cei mai buni curieri din țară. Livrăm contra plată, inclusiv materiale electorale”, nota „Poșta Moldovei” la 5 octombrie.

La momentul actual, administratoare interimară a Î.S. „Poșta Moldovei” este doamna Violeta Cojocaru. Ea deține această funcție din iulie 2023, după ce fostul administrator interimar Roman Cojuhari a fost numit în funcția de director al Agenției Proprietății Publice (APP). R. Cojuhari a administrat „Poșta Moldovei” din septembrie 2021, fiind și președintele fracțiunii PAS din Consiliul municipal Chișinău.

CEC a respins contestația lui Ceban

Comisia Electorală Centrală a examinat contestația depusă de MAN și la 17 octombrie a stabilit că nu există vreo abatere legată de transportarea materialelor electorale, deoarece acest serviciu a fost prestat în baza unui contract. „Din conținutul contractului nr. 4671/6/2023 din 2 octombrie 2023, încheiat între Î.S. „Poșta Moldovei”, în calitate de prestator, și PAS, în calitate de beneficiar, primul se obligă să asigure recepționarea de la adresa indicată de către beneficiar, precum și prelucrarea, transportarea și livrarea trimiterilor la adresele prevăzute în Anexa nr. 3, contra unei plăți stabilite conform tarifelor în vigoare și indicate în Anexa nr. 1 a contractului. În Anexa nr. 3 din contractul nr. 4671/6/2023 din 2 octombrie 2023 sunt date adresele oficiilor teritoriale ale PAS.

Drept urmare, pretinsa acțiune de utilizare a resursei administrative, în cazul de față a serviciilor Î.S. „Poșta Moldovei”, nu poate fi reținută, întrucât serviciile de transportare a ziarului către oficiile teritoriale ale PAS sunt realizate în baza contractului nr. 4671/6/2023 din 2 octombrie 2023. Subsidiar, art. 70 alin. (6) din Codul electoral nr. 325/2022 stabilește că autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții de egalitate pentru toți concurenții electorali”, se arată în hotărârea Comisiei Electorale Centrale.

Acuzațiile anterioare la adresa „Poștei Moldovei”

De-a lungul anilor, unii reprezentanți ai conducerii Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” au fost acuzați că ar face partizanat politic. Bunăoară, în ianuarie 2021, directorul Centrului de Poștă Bălți, Vasile Guțu, a declarat că șefii oficiilor teritoriale ale „Poștei Moldovei” ar fi primit indicații de la administratorul general interimar de atunci, Vitalie Zaharia, să facă agitație electorală, în campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în favoarea candidatului „independent”, susținut de PSRM, Igor Dodon, fostul șef de partid al lui Vasile Bolea. Atunci Vitalie Zaharia a respins acuzațiile lansate la adresa sa, calificându-le drept „false și defăimătoare”.

În iulie 2019, directorul de atunci al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și-a dat demisia, după ce, în luna iunie a aceluiași an, prim-ministrа Maia Sandu a cerut să fie iniţiat procesul de eliberare din funcție a lui Nastas. Maia Sandu declara atunci că în ultimii ani această întreprindere de stat a fost în centrul unor scandaluri legate de „cazuri grave de ilegalităţi”. Şeful „Poştei Moldovei” a mai fost acuzat că îndeplinea indicaţiile conducerii Partidului Democrat. Într-o reacție publicată pe Facebook, Nastas a respins acuzațiile de partizanat politic: Personal sunt apolitic, nu sunt și nu am fost membru al unui partid și mă țin departe de politică, au început să apară diverse așa-numite „știri” denigratoare îndreptate spre ponegrirea imaginii întreprinderii și imaginii mele, cu scopul de a exercita presiuni asupra mea și cu scopul de a-mi depune demisia”.

Mariana Colun,

Stopfals.md

31 octombrie 2023 1004

Relevant

Comments 0