Portalul care te protejează
de falsuri

Speculații și protest cu tentă electorală la tema indemnizațiilor pentru copii

20 ianuarie 2019 1586
Articole
Protestatarele au negat că ar fi reprezentante a Partidului Democrat, chiar dacă acțiunea a fost condusă de o membră a Organizației teritoriale Chișinău a Tineretului Democrat (TD).

La 18 ianuarie 2019 la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au protestat câteva persoane, revoltate că Maia Sandu ar fi blocat în anul 2015 un proiect de lege care prevedea majorarea alocațiilor pentru unele categorii de copii. Protestatarele au negat că ar fi reprezentante a Partidului Democrat, chiar dacă acțiunea a fost condusă de o membră a Organizației teritoriale Chișinău a Tineretului Democrat (TD).

La 18 ianuarie 2019, în grupul de pe Facebook „Știri de Top” a fost publicat un material video însoțit de mesajul ”Penibil! Tinerele mame, insultate de ortacii Maiei Sandu, în cel mai josnic mod”. În video se vede cum un grup de tinere și tineri, cu pancarte în mâini, au venit la sediul PAS ca s-o întrebe pe Maia Sandu de ce acum patru ani, când era ministră a Educației, ar fi blocat o inițiativă legislativă care presupunea majorarea alocațiilor pentru creșterea copiilor. Protestul a fost mediatizat intens de instituțiile media afiliate Partidului Democrat. Astfel, Publika TV titra că „Mai multe femei au fost jignite de membrii PAS, după ce au venit să ceară explicații cu privire la blocarea măririi alocațiilor (FOTO)”, iar postul TV Canal 3 -  „Mamele, supărate pe Maia Sandu”. În aceste reportaje s-a menționat că la protest au venit câteva zeci de mame, însă în video se vede că sunt vreo 15 tinere, unele având și copii. Despre acest protest au scris și site-urile Telegraph.md, Hotnews.md care, de asemenea, publică materiale în care este promovată guvernarea și sunt criticate partidele de opoziție. O tânără în haină de culoare albastră, care conducea acest grup de femei, se indigna: „Doamna Maia în 2015 a avut ocazia să semneze pentru majorarea alocațiilor, îndemnizațiilor pentru copii. Dumneaei a avut pixul în mână și nu a semnat pentru mame și copii. De ce?”. Mihai Popșoi, vicepreședintele PAS, le-a întrebat pe tinerele protestatare câte din ele sunt reprezentante ale PDM, iar ea a răspuns: „Pe noi nu ne interesează membrii Partidului Democrat, noi vrem să știm de ce doamna Maia Sandu nu a semnat?”. Ea a mai spus că se numește Irina Grejdieru și este „o simplă studentă”.

Irina Grejdieru este activistă PDM

În realitate, tânără care conducea grupul de femei face parte din echipa democraților. Potrivit site-ului Tdm.md, Irina Grejdieru este membră a Organizației Teritoriale Chișinău a Tineretului Democrat, iar în rețelele sociale ea promovează activ acest partid. În rețeaua socială Vkontakte ea a afișat fotografii în care este îmbrăcată cu un tricou pe care scrie „Monica Babuc”, iar în rețeaua socială Instagram are în arhivă o fotografie cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și cu premierul Pavel Filip. În Facebook, Irina Grejdieru și-a securizat contul, astfel profilul ei nu poate fi văzut de persoane străine. Reportera Stopfals.md a contactat-o pe I. Grejdieru pe contul său din Instagram pentru a discuta despre implicarea sa în acest protest, însă ea nu a oferit deocamdată vreun răspuns.

 

Irina Grejdieru împreună cu democrații Vladimir Plahotniuc ș Pavel Filip. Sursa: Instagram.

Subiect cu caracter electoral?

Subiectul alocațiilor pentru copii, care a constituit motivul protestului condus de activista PDM Irina Grejdieru, a devenit actual după ce o altă democrată, Ruxanda Glavan, fosta ministră a Sănătății, a publicat pe contul său din Facebook un mesaj, în care o acuză pe lidera PAS, Maia Sandu, de faptul că atunci când era ministră a Educației ar fi refuzat să avizeze un proiect de lege care prevedea majorarea alocațiilor pentru unele categorii de minori. „Acei copii care la momentul respectiv nu beneficiau de niciun suport din partea statului urmau să primească un sprijin financiar garantat. Vorbim de bani pentru copilașii abandonați! Cât ține de indemnizațiile unice la nașterea copilului, noi am vrut să schimbăm nedreptatea. Am vrut să legăm valoarea indemnizației de costul monetar și de cheltuielile reale ale familiilor. Dar nu a fost să fie atunci, acum știți din cauza cui” – a scris Ruxanda Glavan, care acum este candidata PDM pe lista națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

În replică, Sergiu Litvinenco, membru al Biroul Permanent Național PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare, a declarat pentru portalul Stopfals.md că PDM manipulează cu acest subiect în scop electoral: „Doamna Sandu era ministra Educației și nu avea treabă cu asistența socială. Proiectele de legi se contraseamnează obligatoriu de Premier, Ministrul Justiției, Ministerul Finanțelor dacă ține de alocări de bani, dar și de ministrul care are obligația de punere în aplicare a acestei legi. În documentul pe care l-a făcut public R. Glavan, ea amintește de o scrisoare a Cancelariei de Stat, în care se spune că în anexă este răspunsul Ministerului Educației pe acest subiect. În mod normal, ea trebuia să publice și răspunsul, ca să vedem dacă, într-adevăr, Maia Sandu s-a opus semnării proiectui și din ce motive. Dacă ar da acest răspuns, am afla”. El a spus că aceste acțiuni fac parte dintr-o campanie de denigrare a liderei PAS, iar scopul este a atrage către PDM simpatiile electoratului din categoriile social-vulnerabile.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

20 ianuarie 2019 1586

Relevant

Comments 0