Portalul care te protejează
de falsuri

STOP FALS! Unii jurnalişti ruşi au anunţat „războiul” în Transnistria

9 decembrie 2015 137
Articole

Potrivit afirmaţiilor ziarului din Federaţia Rusă „Nezavisimaia gazeta”, într-un articol publicat pe 30 noiembrie 2015, „Ucraina provoacă război în Transnistria pentru a apăra Odesa”. Întrucât în Republica Moldova în prezent nu are cine lua decizii, menţionează autoarea articolului Svetlana Gamova, iniţiativa va aparţine Kievului. „La putere în Ucraina există un partid al războiului, care va încerca, dacă nu va reuşi în Est, să-şi ia revanşa în Vest, de aceea nu este exclus ca diferendul transnistrean să fie reanimat”, a explicat pentru „Nezavisimaia gazeta” directorul ştiinţific al Forumului germano-rus Alexandr Rar.

Pretinsul expert german susţine, potrivit aceleiaşi surse, că Kievul ar fi dezamăgit de răcirea relaţiilor cu ţările din Occident, iar acest lucru ar putea duce la faptul că anumite partide de la Chişinău şi Kiev să dorească să aplice forţa în Transnistria. „Ca avanpost al Rusiei, noi vom rezista până la capăt”, declară Oleg Bleakov, co-preşedintele Comisiei Unificate de Control, din partea Tiraspolului, mai informează „Nezavisimaia gazeta”.

Anume acest pasaj, cu declaraţiile lui Alexandr Rar şi Oleg Beleakov, a fost preluat de portalurile Dni.ru şi Mirpmr.ru (acest site a denumit articolul „Kievul vrea sânge”).

De unde au dedus jurnaliştii ruşi că la Kiev „se pregăteşte” un război la Nistru, ba mai mult, că acest plan deja este pus în aplicare? „Lovitură decisivă în Transnistria”, aşa cum o numeşte „Nezavisimaia gazeta”, ar fi fost anunţată de Iuri Butusov, redactorul portalului ucrainean Censor.net.ua. Doar că declaraţiile lui Butusov, preluate din articolul „Ce să facă Ucraina, când Putin s-a împotmolit în Siria?”, au fost denaturate. Astfel se susţine că Butusov ar fi cerut „lichidarea bazei militare ruseşti din Transnistria”, pasaj care nu se regăseşte în articolul lui Butusov, iar alte afirmaţii au fost interpretate pentru a lăsa să se înţeleagă că se pregăteşte o intervenţie militară.

O sperietoare pentru mobilizarea publicului intern

Ofiţerul de presă al Ministerului Apărării de la Kiev Valentin Buracenko a declarat pentru Asociaţia Presei Independente (API) că articolul din „Nezavisimaia gazeta” cu preluările ulterioare este o dezinformare. „Ucraina nu are de gând să atace nicio ţară. Ucraina respectă valorile europene şi nu vede în vecinii ei inamici. Este o prostie că la Kiev se pregăteşte atacul asupra Transnistriei”, a afirmat Buracenko. La rândul său, Iuri Butusov a menţionat pentru API că în acel articol nu s-a referit la război în sensul direct, ci la blocarea Transnistriei, prin metode paşnice şi conform legilor în vigoare. Potrivit lui, asemenea sperietori sunt orientate pentru publicul rus şi cel transnistrean. „Trebuie să sperie oamenii cu ceva, altfel cum îi pot mobiliza? Dacă nu le vor spune că cineva îi ameninţă, atunci oamenii se vor întreba de ce acei bandiţi se află la putere, doar ei nu fac nimic şi nimeni nu-i va recunoaşte niciodată. Dar aşa le tot spun că: „noi vă salvăm viaţa”. Este singura retorică pe care o au la dispoziţie”, a declarat Iuri Butusov.

Dezinformarea, parte componentă a războiului hibrid

Ideea unei confruntări militare la Nistru este respinsă categoric şi de ministrul în exerciţiu al Apărării de la Chişinău Anatol alaru. El spune că presa rusă este un instrument al războiului hibrid pe care Moscova îl duce în această regiune, iar dezinformarea este parte a acestui război hibrid. „După toate analizele, făcute inclusiv de ruşi, războiului convenţional i se acordă o importanţă de cel mult 20% dint-un război hibrid modern. Sunt alte aspecte mult mai influente şi mai importante decât războiul convenţional între armate, cum ar fi: destabilizarea economică, propaganda, susţinerea unor partide politice, iar ceea ce fac publicaţiile din Rusia nu este decât parte a acestui război hibrid”, a afirmat Anatol alaru, specificând că prin aceste articole se doreşte provocarea îngrijorării în rândul cetăţenilor moldoveni şi mobilizarea cetăţenilor ruşi şi a susţinătorilor regimului separatist de la Tiraspol. „Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Republica Moldova consideră că astăzi toate căile de soluţionare a conflictului transnistrean sunt numai pe cale diplomatică. România, fiind ţară membră UE şi NATO, nu-şi permite să schimbe frontierele unui stat sau să intre în Moldova. De fapt, pericolul cel mare îl prezintă trupele ruseşti care staţionează ilegal în Transnistria, iar Rusia vrea să şi le menţină acolo cu orice preţ. Ei încearcă să justifice în faţa propriilor cetăţeni prezenţa acestei armate în Transnistria şi inventează diferite pericole care nu există”, a mai spus Anatol alaru.

Valentina Basiul

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia VIP a Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI), cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

 

9 decembrie 2015 137

Relevant

Comments 0