Portalul care te protejează
de falsuri

Un incident aviatic pe aeroportul ungar Debrecen, prezentat dezechilibrat de portaluri din R. Moldova

7 ianuarie 2020 599
Articole
Colaj

Mai multe instituții de presă din Republica Moldova au relatat, citând media din România, despre incidentul în care a fost implicată o aeronavă a companiei Wizz Air pe aeroportul din Debrecen (Ungaria). Unele portaluri au prezentat incidentul pe un ton panicard, ca pe un incendiu care ar fi cuprins avionul, fără a publica reacția companiei aviatice, care a negat faptul că a fost vorba de așa ceva. Chiar dacă au titrat că ”avionul cu pasageri la bord a luat foc”, portalurile nu au mai revenit la știre și nu au publicat precizările Wizz Air privind acest incident.

Titluri panicarde

«Самолет Wizzair загорелся на взлетной полосе» (în traducere: „Un avion Wizzair a luat foc pe pista de decolare”), titra duminică dimineața Point.md, citând o știre publicată în ajun de portalul de știri din România Baiamare24.ro. O știre practic identică, având aceeași sursă, a publicat câteva ore mai târziu și Kp.md, cu titlul «Самолет популярной у молдавских туристов авиакомпании Wizzair загорелся на взлетной полосе» (în traducere: „Un avion al companiei Wizzair, populară printre turiștii moldoveni, s-a aprins pe pista de decolare”). Știrea Kp.md, care accentuează că la bordul aeronavei erau și câteva zeci de cetățeni români, a fost preluată și de news.mail.ru. Noutățile sunt însoțite de imagini video, filmate de unul dintre martorii oculari, în care se vede cum sunt evacuați pasagerii, însă nu sunt semne că ar fi vorba de un incendiu.

Compania neagă

Atât portalul Baiamare24.ro, cât și alte instituții de presă din România care au relatat despre acest incident, au publicat ulterior o actualizare la știrea inițială, cu precizarea companiei Wizz Air, care afirmă că nu a fost vorba de un incendiu. “Wizz Air confirmă că zborul său W6 7867 de la Debrecen la Paris-Beauvais la 4 ianuarie a trebuit să fie anulat în timpul unei degivrări pe aeroportul Debrecen, după ce echipajul de la sol și pompierii aeroportului au raportat un posibil incendiu în spatele aeronavei. Personalul a evacuat pasagerii de la ușile din față glisante urmând protocolul obișnuit. Toți pasagerii au ieșit în siguranță de pe punte. Serviciul de pompieri de la aeroport și personalul de întreținere au inspectat minuțios avionul și au confirmat că nu a avut loc niciun incendiu, doar lichidul de degivrare înghețat pentru a da impresia de fum”, se spune în comunicatul companiei Wizz Air.

Imaginile video publicate de presa din România și preluate de unele portaluri din R. Moldova nu prezintă dovezi că ar fi existat vreun incendiu. O martoră oculară, citată de postul de televiziune Digi 24, spune că a auzit de la o pasageră că ar fi luat foc coada avionului, însă nu este citat nimeni care ar confirma că a văzut incendiul.

Reacția Aeroportului

Portalul Stopfals.md a solicitat un comentariu la această temă de la Aeroportului International Debrecen. Reprezentanta aeroportului, Krisztina Nagy, a făcut referire la un comunicat al instituției, care precizează că intervenția pompierilor și evacuarea pasagerilor au făcut parte dintr-un plan standard de acțiune în astfel de cazuri. Comunicatul pune accent pe intervenția rapidă a personalului Aeroportului. „În situația unui posibil incendiu, care în acest caz se credea a fi unitatea de alimentare auxiliară a aeronavei (aircraft auxiliary power unit (APU), acesta este capabil să se răspândească rapid pe întregul fuselaj, deci sarcina principală de a asigura pasagerii depinde de viteza intervenţiei. Pompierii aeroportului au ajuns la fața locului în mai puțin de două minute și au început să intervină”, potrivit comunicatului.

Au băgat cititorii în sperieți și... se fac că plouă?

Intenționat sau din neatenție, dar portalurile moldovenești Point.md și Kp.md nu au prezentat nici reacția companiei Wizz Air referitoare la incident, și nici cea a Aeroportului Internațional Debrecen, cu toate că la momentul publicării de către aceste portaluri a știrilor respective, reacțiile oficiale deja existau. Acest lucru este confirmat și de faptul că alte portaluri (Jurnal.md sau Timpul.md), care la fel au publicat știri despre incidentul de pe aeroportul Debrecen, chiar mai devreme decât Point.md și Kp.md, și tot cu referire la portalul românesc Baiamare24.ro, au transmis știrea integrală, inclusiv comunicatul Wizz Air care dezminte producerea unui incendiu. Astfel, atât Point.md, cât și Kp.md, au prezentat incidentul dezechilibrat, publicând informații neverificate care înspăimântă și induc panică, iar ulterior nu au mai revenit la subiect pentru a le relata cititorilor adevărul.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

7 ianuarie 2020 599

Relevant

Comments 0