Portalul care te protejează de falsuri

Vasile Bolea „prorocește” denunțarea unui număr mai mare de acorduri cu CSI decât are R. Moldova încheiate

29 octombrie 2023 1470
Articole, Gândește critic!
Colaj

Candidatul partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Vasile Bolea, a declarat că autoritățile intenționează să denunțe până la sfârșitul anului aproape 300 de acorduri în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Această afirmație este parțial falsă și speculativă. În realitate, țara noastră a încheiat 282 de acorduri și tratate în cadrul CSI, însă nu toate vor fi denunțate. Guvernul a început procesul de evaluare a eficienței și oportunității acestor acorduri, care va dura câteva luni.

Într-un interviu pentru agenția Sputnik Moldova (filială a agenției de stat rusești Sputnik), Vasile Bolea, candidat la funcția de primar general al Chișinăului din partea partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie, susține că autoritățile ar intenționa să denunțe în scurt timp „aproape 300” de acorduri încheiate în cadrul CSI. „Говорят о том что до конца года чуть ли не 300 соглашений хотят расторгнуть в рамках СНГ. Это делают либо полные идиоты, либо самоубийцы. Имея вот такого рода преференции, надо быть идиотом чтобы не воспользоваться вот этими преференциями”, a spus Bolea (în traducere: „Se spune că autoritățile ar intenționa să denunțe aproape 300 de acorduri în cadrul CSI până la sfârșitul anului. Asta o pot face doar idioții sau sinucigașii. Având asemenea privilegii, trebuie să fii idiot să nu le utilizezi”). Anumite părți din acest interviu Bolea le-a plasat pe contul său de Facebook, menționând deja cifra exactă:  „Se spune că până la sfârșitul anului vor rezilia 300 de acorduri cu CSI”.

Afirmațiile lui Vasile Bolea nu corespund adevărului și au un caracter speculativ. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat pentru portalul Stopfals.md că, la începutul anului curent, Republica Moldova avea semnate în cadrul CSI 282 de documente cu statut de tratat internațional. Până la momentul actual, țara noastră a finalizat procedurile legale necesare de denunțare în cazul a 29 dintre ele. La începutul anului 2023, autoritățile au demarat un proces de evaluare a tratatelor încheiate în cadrul CSI și examinează fiecare acord în parte,  apreciind oportunitatea păstrării calității de membru a Moldovei. Cu referință la afirmațiile lui Bolea, purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că acestea sunt eronate prin definiție. Fiecare acord se examinează în parte și un număr exact în acest moment nu este cunoscut, deoarece procesul de examinare a oportunității/inoportunității nu a fost finalizat, fiind unul complex și precaut. La momentul actual, am identificat un număr de peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățenii noștri. În prezent, au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 dintre aceste tratate. Numărul acordurilor care ar urma să fie denunțate în viitorul apropiat (două - trei luni) nu poate fi stabilit, dat fiind că acest proces se realizează de către fiecare instituție publică în coordonare cu alte instituții vizate, acesta fiind un proces complex”.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat la 22 februarie, la Jurnal TV, că în urma unei analize pe care au făcut-o instituțiile statului, autoritățile vor demara procedura de denunțare a mai multor acorduri în cadrul CSI, „care nu sunt relevante, nu funcționează sau sunt în defavoarea R. Moldova”.

Moldova plătește cotizații de milioane de lei, dar relațiile economice sunt în scădere

Pentru anul 2023, Republica Moldova urma să achite aproape 9 milioane de lei în calitate de cotizații pentru calitatea de membră în organizațiile CSI, dintre care 5,8 milioane pentru Adunarea Interparlamentară a CSI, convenție pe care Parlamentul a denunțat-o în iulie 2023.

Precizăm că rolul CSI în comerțul extern al Republicii Moldova a scăzut semnificativ de-a lungul anilor. Potrivit Biroului Național de Statistică, dacă până la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, ponderea CSI reprezenta până la 70% din piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, de-a lungul anilor aceasta a scăzut până la mai puțin de 15% în 2022. În anul 2022, exporturile spre piața CSI au crescut din nou, dar evoluția se explică prin reexporturile spre Ucraina, provocate de invazia rusă, și care nu aduc plusvaloare economiei moldovenești.

Bolea și promovarea narațiunilor pro-Kremlin

Vasile Bolea este deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova. Anterior, a făcut parte din Partidul Socialiștilor și a fost președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. În luna mai 2023, după ce a fost în Israel să discute cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de pușcărie, Bolea a fost exclus din PSRM și s-a alăturat partidului „Renaștere”, ajuns în vizorul procurorilor pentru presupusa finanțare ilegală din partea „grupului criminal organizat Șor”.

Este cunoscut pentru retorica sa pro-Kremlin și antieuropeană. La mijlocul lunii aprilie 2022, Bolea a fost ales vicepreședinte al Comitetului permanent pe probleme juridice al Adunării Interparlamentare a CSI. În luna iulie a aceluiași an, în timpul unui discurs la Congresul de fondare al mișcării socio-politice „Gagauz Halk Birlii/Uniunea Populară din Găgăuzia”, Bolea a afirmat că Moldova și moldovenii au nevoie de CSI. „De îndată ce vom părăsi CSI, va apărea un regim de vize cu Rusia și alte țări, iar acordul de liber schimb va dispărea”, a notat atunci Bolea. La fel, Bolea nu vede Rusia ca stat agresor în războiul din Ucraina.

Sputnik, agenție de propagandă

Agenția Sputnik este o structură de propagandă a Kremlinului care publică frecvent dezinformări și speculații îndreptate, pe de o parte, spre distorsionarea sau exagerarea realităților din Uniunea Europeană, SUA sau România, discreditarea NATO și a Occidentului în general, iar pe de altă parte, spre promovarea imaginii Rusiei și a lui Vladimir Putin. Studiile internaționale prezintă agenția ca una dintre cele mai influente instituții propagandistice pro-Kremlin, iar pe portalul european Euvsdisinfo.eu sunt analizate și dezmințite zeci de articole ale filialelor Sputnik din mai multe țări.

În februarie 2022, site-ul Sputnik.md a fost blocat de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, pentru distribuirea informațiilor ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. De atunci, tot conținutul produs de Sputnik este publicat pe pagina sa de Facebook. În septembrie 2023, directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat din țara noastră pe motiv că „a pus în pericol securitatea informațională”. Investigațiile jurnalistice au demonstrat că Denisov este colonel al Serviciului de spionaj al Rusiei (GRU).

Mariana Colun,

Stopfals.md

29 octombrie 2023 1470

Relevant

Comments 0