Portalul care te protejează de falsuri

Voronin a scăldat în falsuri datele demografice ale Republicii Moldova, într-un video devenit viral

28 august 2024 5512
Gândește critic!, ALERTE
Colaj: Stopfals.md

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că în 2023 în R. Moldova s-au născut doar 22.000 de copii, în timp ce numărul deceselor a fost de șapte ori mai mare. Deputatul a sugerat că situația demografică a fost mult mai bună în 2008, când în R. Moldova, potrivit acestuia, au fost înregistrate 118.000 de nașteri. Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra din 26 august 2024, de la postul de televiziune N4.

 

Toate cifrele prezentate de Voronin sunt FALSE. Datele oficiale publicate de Biroul Național de Statistică arată că în 2023 s-au născut 24.000 de copii vii, iar în 2008 - peste 39.000. Totodată, anul trecut au fost înregistrate 33.700 de decese, adică nici de două ori mai mult decât nașteri.

 

Unde au fost publicate falsurile?

Fragmentul video în care Voronin a lansat informațiile false a făcut înconjurul internetului din Republica Moldova, fiind publicat atât de surse media, cât și de canale și pagini de social media. Printre cei care au publicat falsurile fără a le verifica se numără site-uri ca Newtv.mdPoint.md, Stiri.md (ACTUALIZARE 29.08.24 Stiri.md a preluat, a doua zi, materialul Stopfals.md prin care au fost demontate falsurile lui Voronin. Acesta a fost publicat pe site-ul și rețelele de socializare ale redacției), Cont.ws, care au distribuit afirmațiile lui Voronin și pe platformele lor de social media. Fragmentul video a fost distribuit și pe alte pagini de Facebook, printre care Omniapres.md, Liber TV, ALERTA.MD, dar și de unii internauți. Pe TikTok videoul a apărut pe canalul omniapres.md, iar canalele de Telegram, vizate frecvent în materialele Stopfals.md, au promovat intens falsurile. Printre acestea sunt Свежие Новости Молдовы, Salut Молдова!Sputnik МолдоваSputnik Ближнее зарубежьеКишинев 24enewsmd.onlineВыбор МолдовыGagauzia24 și Молдова онлайн. A publicat videoul fără a verifica informațiile și canalul de Telegram Кишинёв в теме (care nu a fost vizat în niciun material al portalului nostru).

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

28 august 2024 5512

Relevant

Comments 0