Portalul care te protejează
de falsuri

Fals de la Ion Ceban: Maia Sandu și Dorin Recean au distrus clădirea fostului Liceu Republican cu Profil Real

17 martie 2024 2091
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, îi acuză pe președinta Maia Sandu și pe premierul Dorin Recean că au distrus, în perioada 2012-2014, clădirea fostului Liceu Republican cu Profil Real din Chișinău. Afirmația este falsă. Ministerul Educației și Cercetării afirmă că deteriorarea clădirii liceului a început cu mulți ani în urmă, și anume în 2008, atunci când Ion Ceban era viceministru al Educației și Tineretului.

„Propun pentru acești ipocriți sediul distrus în 2012-2014 de Maia Sandu (ministru al educației) și Dorin Recean (ministru de interne) peste drum de CNA, clădirea fostului liceu real, unde a fost unicul de acest tip observatorul astronomic din regiune, repet, distrus de Maia Sandu și Dorin Recean. Luați labele galbene de pe școli, grădinițe, universități, spitale etc.”, a scris primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, într-o postare pe Facebook, pe 14 martie curent. El nu a specificat cum anume Maia Sandu și Dorin Recean au „distrus” clădirea liceului.

Edilul capitalei a lansat acuzațiile în contextul în care clădirea fostei Universități de Stat din Tiraspol, cu sediul în municipiul Chișinău, a fost identificată ca potențial nou sediu pentru Procuratura Anticorupție (PA), după majorarea numărului de angajați ai acestei instituții. Edificiul fostei Universități de Stat din Tiraspol se află în gestiunea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în urma unui proces de absorbție. Clădirea însă nu va ajunge în gestiunea PA, a sugerat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Postarea pe Facebook a lui Ion Ceban a fost distribuită și de Ion Burdiumov, șef al Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare a Consiliului municipal Chişinău, de Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport Consiliului municipal Chişinău, dar și de fostul director general al Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant.

Când a început deteriorarea clădirii fostului Liceu Republican cu Profil Real?

Conform informațiilor oferite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC),  deteriorarea clădirii fostului sediu al Liceului Republican cu Profil Real, la care se referă Ion Ceban în postarea sa pe Facebook, a început cu mulți ani în urmă, iar de asta se face vinovat inclusiv Ion Ceban.

„Deteriorarea fostului sediu al Liceului Republican cu Profil Real a fost determinată de decizia de evacuare forțată adoptată în 2008, în contextul activităților de reconstrucție și renovare a Centrului Republican pentru Copii și Tineret”, se menționează într-un răspuns al MEC pentru portalul Stopfals.md. „Planul acțiunilor de renovare a fost pus în sarcina Ministerului Educației și Tineretului, iar nemijlocit responsabil a fost dl Ion Ceban, viceministru la etapa respectivă”, se menționează în răspunsul MEC.

Liceul Republican cu Profil Real a fost fondat la 15 august 1994, având capacitatea de 300 de elevi. Fiind subordonat Ministerului Învățământului de atunci, liceul se afla sub egida Universității de Stat din Moldova, în sediul Centrului Științific al Palatului Național de Creație al Copiilor și Adolescenților, actualmente Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”. „În august 2008, la insistența conducerii de atunci a țării, liceul a fost scos abuziv din edificiul de pe bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt și transferat, pentru două luni, în două instituții: Școala profesională nr. 9 și Gimnaziul nr. 5 „A. Donici”. Elevii, părinții și profesorii au organizat mai multe proteste dar, cu mare regret, a fost semnată indicația de reamplasare „indiferent unde”, se arată în răspunsul Ministerului.

În noiembrie 2008, liceul a fost transferat la Universitatea de Stat din Moldova, unde s-a aflat până în iunie 2013. Ulterior, conform deciziei Consiliului Municipal Chişinău, liceul a fost comasat cu Gimnaziul nr. 5, fiind redenumit în Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, cu sediul în mun. Chişinău, str. Ion Pelivan 30/2.

„În lipsa unei finanțări a reconstrucției încăperilor menționate și a unor proiecte viabile de utilizare în continuare a spațiilor, este de neînțeles insistența evacuării liceului care s-a produs în 2008. Ulterior, bunul imobil rămas neutilizat a degradat în timp, necesitând investiții substanțiale pentru a deveni funcțional”, se precizează în răspunsul MEC oferit portalului Stopfals.md.

Reamintim că în perioada 2005–2008, Ion Ceban a deținut funcțiile de viceministru și de șef al Direcției programe pentru tineret în cadrul Ministerului Educației și Tineretului.

Închiderea instituțiilor de învățământ, o narațiune propagandistică reluată periodic

Ultimul enunț din postarea lui Ion Ceban – „Luați labele galbene de pe școli, grădinițe, universități, spitale etc.!” – se aliniază uneia dintre narațiunile false favorite ale actorilor politici și surselor media pro-Kremlin, precum că actuala guvernare închide instituțiile de învățământ și spitalele din Republica Moldova. Această narațiune este reluată periodic în ultimii ani.

Astfel, în timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial din 2020, socialistul Igor Dodon vorbea despre închiderea a 200 de şcoli (Stopfals.md a dezmințit această afirmație) şi avertiza alegătorii că dacă Maia Sandu va deveni preşedinte, „va continua să închidă şcoli”. 

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a dezinformat că Maia Sandu „a închis 119 şcoli, 4 universităţi şi 17 centre de cercetări ştiințifice”, beneficiind pentru asta de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. De fapt, Stopfals.md a demonstrat că școlile au fost închise în urma deciziei autorităţilor locale din cauza numărului insuficient de elevi.

Această narațiune este folosită și de Ilan Şor, dar și de forțele afiliate oligarhului fugar. În ianuarie 2024, unul dintre fruntașii Partidului „Renaștere”, apropiat lui Ilan Șor, Vasile Bolea, a declarat că Guvernul va tăia sume importante din bugetul destinat domeniului educației, bani care vor fi redirecționați spre sectorul apărării. Portalul Stopfals.md a demontat acest fals.

În ianuarie 2024, Ion Ceban a mai acuzat Guvernul că „a tăiat bugetul pentru domeniul educațional” ca să nu mai finanțeze grupele cu program prelungit din școlile capitalei. În realitate, Guvernul n-a redus bugetul Educației, iar Primăria Chișinăului a oprit finanțarea grupelor cu program prelungit din alte motive.

Ceban a nimerit în vizorul Stopfals.md și în martie 2022, când a indus în mod fals ideea că guvernarea ar fi de vină pentru majorarea prețurilor la carburanți.

 

Ilie Gulca,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

17 martie 2024 2091

Relevant

Comments 0