Falsuri recente
Într-o postare pe rețelele sociale, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a indus ideea că guvernarea ar fi de vină pentru majorarea prețurilor la carburanți. Experții însă arată că prețurile cresc în contextul evoluției pe piețele internaționale, iar explicațiile acestora sunt confirmate de statistici, care arată că prețurile la carburanți în Republica Moldova sunt printre cele mai mici din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului care au acces la resurse energetice ieftine.
Speculații populiste
La 9 martie curent, când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat printr-un comunicat de presă că în ziua următoare, adică pe 10 martie 2022, se vor majora prețurile la petrol și produsele derivate, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a postat pe rețelele sociale, Facebook și Telegram, o imagine cu mașinile care stau în rând la o benzinărie, însoțită de un mesaj care induce că de aceste scumpiri ar fi vinovată actuala guvernare. „La benzinăriile din capitală avem rânduri imense de mașini. Noi scumpiri de mâine, noi facturi și cheltuieli pe seama noastră. Și iar vom auzi că toți sunt de vină, numai nu ei”, a scris Ion Ceban pe Facebook și pe Telegram.
La scurt timp, postarea edilului de Chișinău a fost preluată și de fostul său coleg de partid, deputatul socialist Bogdat Țîrdea, cunoscut pentru declarații și comentarii care conțin falsuri și speculații sau care instigă la ură. Mesajul lui Ion Ceban a fost preluat și de agenția rusă de știri Regnum.
Ion Ceban este cunoscut ca unul dintre cei mai duri critici ai actualei guvernări, mai ales după ce, la sfârșitul anului trecut, a anunțat lansarea propriului proiect politic, deși cu doar câteva luni în urmă nega această posibilitate, menționând că „se va concentra pe proiectele din capitală”.
Tendințe de creștere a prețurilor la nivel internațional
Este adevărat că pe 9 martie s-au creat cozi la benzinării, după ce ANRE a anunțat scumpirea semnificativă a carburanților (cu aproape un leu la benzină și cu peste 1,9 lei la motorină). Deși Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, instituția care stabilește prețurile plafon, a explicat în comunicatul de presă că majorarea este cauzată de situația de pe piața internațională, provocată inclusiv de războiul din Ucraina, lansat de Federația Rusă (pe care Moscova îl numește „operațiune specială”), Ion Ceban intenționat a speculat pe seama acestor majorări.
După instituirea noului mecanism de plafonare a prețurilor la benzină și motorină (din septembrie 2021), ANRE și alte instituții nu pot stabili prețuri care să nu coincidă cu cotațiile internaționale, a comentat pentru portalul Stopfals.md expertul în domeniul energetic Victor Parlicov. „După ce a fost introdus mecanismul de plafonare în baza cotației Platts a produselor petroliere, nu văd cum nici măcar teoretic cum prețurile la stațiile de alimentare să nu reflecte evoluțiile de pe piețele internaționale. Sunt convins că aceste calcule au o precizie maximă”, afirmă Parlicov. Expertul explică că prețurile la carburanți și la alte resurse energetice sunt în creștere în toată lumea, din cauza contextului internațional: „Prețurile au crescut în întreaga lume, iar Republica Moldova nu se poate opune acestui trend. La noi e „vinovată” guvernarea și Maia Sandu, dar uitați-vă ce se întâmplă în SUA, în Germania și alte state...”. Victor Parlicov mai precizează că în Moldova majorările sunt resimțite mai acut de consumatori din cauza veniturilor mici ale populației.
Prețurile la carburanți în Europa. Sursa: Tolls.eu
Vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, califică comentariile lui Ion Ceban ca fiind politice, menționând că tendința de majorare se atestă la nivel internațional.
Prețurile la carburanți în Europa
Presa internațională confirmă majorarea prețurilor la carburanți la nivel mondial. În România, la 8 martie, benzina și motorina a depășit 8 RON (aproximativ 32 de lei) per litru. Și în SUA, prețurile la carburanți au atins un nivel record.
Prețurile la carburanți în Europa. Sursa: Tolls.eu
Potrivit portalului Tolls.eu (platformă unde sunt indicate prețurile la produsele petroliere din țările europene), la 7 martie în mai multe state europene prețul benzinei și motorinei a depășit doi euro (de aproape două ori mai scump decât în Republica Moldova). Astfel, în Norvegia (un important exportator de petrol) benzina costa 2,38 euro, iar motorina - 2,33 euro, în Olanda - 2,24 și, respectiv, 1,97 euro.
Prețurile la carburanți în Europa. Sursa: Tolls.eu
Republica Moldova este dependentă în totalitate de importul de resurse energetice, iar prețurile la carburanți sunt printre cele mai mici din Europa. Benzina și motorina sunt mai ieftine decât la noi doar în Rusia și Belarus. Rusia este unul dintre ce mai mari exportatori de resurse energetice la nivel mondial, iar Belarus beneficiază de prețuri preferențiale din partea Moscovei și dispune de propriile rafinării.
Dana Dragan
Stopfals.md
Relevant
Comments 0