Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Guvernul și Maia Sandu taie bani de la educație pentru a-i redirecționa către înarmare

17 ianuarie 2024 1705
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Guvernul va tăia sume importante din bugetul destinat domeniului educației, bani care vor fi redirecționați spre sectorul apărării, afirmă deputatul Vasile Bolea într-un video publicat pe Facebook de Partidul „Renaștere”, apropiat oligarhului fugar Ilan Șor, dar și într-un video de tip deep fake ce circulă pe mai multe canale de Telegram ce vehiculează cu regularitate teze ale propagandei ruse. Informația este un falsă, arată cifrele oficiale verificate de Stopfals.md.

Vasile Bolea, unul dintre fruntașii Partidului „Renaștere”, precizează într-o postare sponsorizată  pe Facebook, din 8 ianuarie, că guvernații ar fi redus bugetul educației în favoarea celui destinat apărării.

„Să începem de la bugetul pentru 2024. Vedem că în acest an, de la educația s-au luat, comparativ cu anul trecut peste 300 de milioane de lei. În jur de 300 de milioane de lei s-au dat pentru apărare”, precizează fostul socialist Vasile Bolea, într-un video [vezi 0:26 - 0:45] ce a atins deja peste 59.000 de vizualizări.

Informația este una falsă, deoarece Ministerul Educației și Cercetării (MEC) beneficiază în 2024 de un buget mărit cu circa 10%. Mai exact, MEC  a avut la dispoziție suma de 3,075 de miliarde de lei în 2023, comparativ cu 3,446 miliarde de lei în 2024, potrivit unui document oficial (vezi pagina 5) al Guvernului Republicii Moldova, publicat pe site-ul oficial al instituției. Astfel, bugetul MEC a fost majorat cu circa 10% pentru anul în curs.

De altfel, premierul Dorin Recean a anunțat, după ședința de Guvern din 1 decembrie 2023, că Executivul va majora salariile profesorilor cu 15% și va suplimenta bugetul în acest sens cu un miliard de lei pentru circa 50.000 de profesori. „Dublăm bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic, pentru a avea școli cu profesori care contribuie la un viitor mai bun pentru copiii noștri”, a mai spus Recean.

În ceea ce privește bugetul destinat apărării (vezi pagina 3), acesta se mărește de la 1,697 miliarde de lei în 2023 la 1,968 miliarde de lei, o mărire de aproximativ 270 de milioane de lei.  Mărirea bugetului destinat apărării s-a făcut în contextul unei invazii militare ruse din țara vecină Ucraina, dar și a amenințărilor primite de Republica Moldova de la înalți oficiali ruși, printre care ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, sau generalul maior Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central al Federației Ruse.

Anterior, în aprilie 2023, fostul președinte Igor Dodon declara și el într-un interviu pentru Sputnik că Republica Moldova și-a crescut de patru ori bugetul destinat apărării. Afirmația este falsă și a fost demontată de portalul Stopfals.md.

Mesajul fals, transmis subtil și într-un video deep fake satiric

O afirmație similară a fost promovată prin intermediul unui video deep fake satiric, creat cu ajutorul inteligenței artificiale și publicat pe 11 ianuarie pe canalul de Telegram „Sandu Official” (același care a publicat recent un alt deep fake, despre care a scris Stopfals.md). În acest video, pretinsa președintă Maia Sandu afirmă că pentru 2024 au fost luați bani din bugetul educației și redirecționați pentru înarmare. „Am redus costurile la educație, dar am majorat pe termen lung cheltuielile pentru armament cu până la 270 de milioane de lei. În loc de universități, copii noștri vor defila de pasul militar și vor învăța să sape tranșee. Deci, nu vă faceți griji pentru generația tânără”, se precizează fals în acest video.

Video-ul „deep fake” a fost preluat imediat de canalul de Telegram al deputatului socialist Bogdat Tîrdea, dar și alte canale ce promovează frecvent temele propagandei ruse.

Maia Sandu a devenit ținta frecventă a manipulărilor „deep fake”, generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Primul video de acest tip, cu folosirea imaginii Maiei Sandu, a apărut în ajunul alegerilor locale generale din R. Moldova, desfășurate la 5 noiembrie 2023. Stopfals.md a scris despre acest subiect.

Narațiunea falsă precum că Maia Sandu și Guvernul taie bani de la educație pentru a  redirecționa aceste sume spre echipamente militare este parte a unei teme centrale a propagandei ruse în Republica Moldova, și anume că „Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război la ordinele Occidentului”.

Stopfals.md a demontat constant acest tip de falsuri (detalii aici, aici și aici) care au crescut ca număr și intensitate după invazia militară rusă în Ucraina.

De altfel, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, avertiza pe 8 noiembrie 2023 despre pericolul falsurilor de tip deep fake. „Vreau să atrag atenția publicului să fie foarte atent la materialele video, dar și audio pe care le accesează pe surse care nu sunt credibile. În spațiul public, și colegii jurnaliști, dar și specialiștii în combaterea dezinformării au analizat un deepfake în care, de exemplu, șefa statului a transmis un mesaj care din start era fals”, spunea atunci Daniel Vodă despre deep fake-ul din ajunul alegerilor locale.

„Renașterea” falsurilor

Vasile Bolea a fost unul dintre cei mai vocali deputați ai fracțiunii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), dar a fost dat afară din partid în septembrie 2023, după ce s-a întâlnit în Israel, în mai 2023, cu oligarhul fugar Ilan Șor. Bolea a fost candidatul Partidului „Renaștere” pentru Primăria Chișinău la alegerile locale din 5 noiembrie 2023. În campania electorală, acesta a promis să ofere bătrânilor din oraș „pâine cu un leu”.

Liderii Partidului „Renaștere”, apropiat oligarhului Ilan Șor, au apărut de mai multe ori în articolele Stopfals.md. Recent, deputatul Alexandr Nesterovschi, unul dintre fruntașii „Renaștere”, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, în care a admis cel puțin trei falsuri despre integrarea europeană a Republicii Moldova. Și președinta interimară a partidului, Natalia Parasca, a răspândit falsuri pe platformele de social media. Ea a declarat că integrarea europeană amenință valorile tradiționale din Republica Moldova și a invocat, în calitate de argument, că Biserica Catolică a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex. Potrivit acesteia, decizia va fi implementată și în Republica Moldova. În realitate, Biroul Doctrinar al Vaticanului a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu și a căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Permisiunea nu este una obligatorie și nu se referă la ortodoxie.

 

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

17 ianuarie 2024 1705

Relevant

Comments 0