Portalul care te protejează
de falsuri

ANI dezminte afirmațiile Irinei Vlah că inspectorii de integritate ar acționa la comanda Maiei Sandu  

7 iunie 2023 444
Articole

Bașcana în exercițiu a UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, s-a arătat indignată că inspectorii de integritate i-au cerut informații suplimentare despre valoarea pieselor vestimentare și a accesoriilor scumpe pe care le deține. Vlah o acuză pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acestor controale din partea „instituțiilor de profil controlate”. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dezminte afirmațiile bașcanei și precizează că inspectorii de integritate s-au autosesizat după o investigație jurnalistică.

La sfârșitul lunii mai, portalul Nokta.md din Comrat a publicat o investigație jurnalistică în care sunt analizate piesele de vestimentație și accesoriile costisitoare cu care a fost văzută Irina Vlah la evenimentele publice: sacouri, rochii și ochelari de firmă, bijuterii scumpe, ceasuri elvețiete etc. – bunuri care nu au fost indicate însă în declarațiile de avere și interese personale, depuse de Vlah la ANI în timpul exercitării funcției publice. De notat, că bașcana nu a răspuns solicitărilor de informație, transmise de jurnaliști, eschivându-se de la prezentarea explicațiilor privind sursele din care au fost procurate aceste bunuri.

Pe 6 iunie, Irina Vlah a scris pe pagina sa din rețeaua Facebook că a primit o solicitare din partaea unui inspector de integritate să „confirme/infirme în termeni restrânși dacă pe parcursul anului 2022 valoarea cumulativă a bunurilor mobile, specificate în investigația jurnalistică: haine, bijuterii și accesorii procurate în perioada declarării, depășește 10 salarii medii lunare pe economie”. În postarea sa, Vlah o acuză pe Maia Sandu că ar sta în spatele acestei acțiuni, insinuând că atât jurnaliștii care au publicat investigația, cât și instituțiile de profil (ANI) ar fi acționat la comanda Președintei. „Așa o invitație (vedeți mai jos) am primit aseară în poșta electronică de la ANI. Schema Maiei Grigorievna de denigrare a oponenților politici funcționează ireproșabil: mai întâi presa afiliată cu așa-zise „investigații” făcute la comanda președintelui- dictator, ferma de troli, instituțiile de profil controlate, presa!”, se arată indignată Vlah.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dezminte afirmațiile că inspectorii au acționat în acest caz după o sesizare sau la indicația Maiei Sandu. Într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md, ANI precizează: „În legătură cu postarea Irinei Vlah din 06 iunie 2023 care indică mesajul indirect că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a reacționat la comanda Președinției, ANI informează că pe cazul dat s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice publicate în presă. Totodată, menționăm că potrivit prevederilor Legii 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul din oficiu a averii și intereselor personale se inițiază și în baza informațiilor publice”.

În anul 2022, inspectorii de integritate s-au autosesizat de 43 de ori, inclusiv din materialele publicate în presă.

Liliana Mălachi,

Stopfals.md

 

7 iunie 2023 444

Relevant

Comments 0