Portalul care te protejează
de falsuri

Anticorpi la fals: Cod roșu de… propagandă la Tiraspol. De ce regiunea e împânzită de blocuri de beton, tranșee și soldați înarmați plimbându-se pe străzi?

28 iulie 2022 1775
Multimedia, Alte produse ale partenerilor, Gândește critic!

Soldați înarmați, care se plimbă cu puștile Kalashnikov atârnându-le pe umăr, blocuri de beton și saci de nisip, ridicați unii peste alții la intrările și ieșirile din sate și orașe, iar alături – șanțuri săpate în pământ. Locuitorii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova văd toate acestea zi de zi, după ce Rusia a atacat Ucraina. 

De rând cu tirurile propagandei ruse, aceste imagini bagă frică în oameni, impunându-i să creadă false teze precum că Moldova ar putea fi atacată de Ucraina. 

Lansatoarele de fake-uri au devenit și mai active odată ce Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Fragmente de la o televiziune transnistreană: 

„În ultima vreme în Moldova se discută despre aducerea unor arme letale din Occident.

„Forțe militare din Moldova și România încearcă să preia controlul asupra frontierei moldo-transnistrene.”

Puținele scuturi împotriva armelor media ale lui Putin în Transnitria sunt liceele de limbă română, care funcționează unde nici autoritățile de la Chișinău, nici presa din dreapta Nistrului nu are acces.

Am fost la Tiraspol, iar în acest episod vă povestim care e atmosfera acolo și cum rezistă micile bastioane ale adevărului în vremuri atât de complicate. 

 

 Autoare: Sorina Obreja

Materialul a fost publicat cu suportul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în ţările Parteneriatului Estic și Rusia”. Afirmațiile nu reflectă obligatoriu opiniile donatorilor.

28 iulie 2022 1775

Relevant

Comments 0