Portalul care te protejează
de falsuri

API lansează „Abecedarul dezinformării pro-Kremlin”

9 ianuarie 2020 811
Articole, Studii, comentarii
Sursa: Stopfals.md

La început de an, Asociația Presei Independente (API) lansează broșura „Abecedarul dezinformării pro-Kremlin” , în  limbile română și rusă, adaptată după modelul unei publicații europene cu aceeași denumire. În Abecedar sunt descrise, de la A la Z, cel mai des întâlnite afirmații false și distorsionate ale propagandei pro-Kremlin, utilizate pentru a manipula opinia publică.

Alegeri, Brexit, Crimeea, Europa, Fascism, Genocid, Internet, Jurnalism, Migranți, NATO, România, Sancțiuni, Transnistria, Ucraina, Vestul sau Zombi – narațiuni false sau distorsionate la aceste și alte teme sunt diseminate cu regularitate de mașinăria propagandistică.

În anul 2019, proiectul EUvsDisinfo al Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă a publicat The Alphabet Book of pro-Kremlin Disinformation, în care sunt prezentate cel mai des întâlnite afirmații false și distorsionate ale propagandei pro-Kremlin. Alături de narativele false sunt descrise faptele reale sau metodele prin care instituțiile de presă afiliate politic încearcă să distorsioneze adevărul.

Cu permisiunea autorilor și cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania, API a tradus și a completat acest Abecedar cu exemple de dezinformări despre realitățile din Republica Moldova, transmise de instituții de presă și platforme de comunicare susținătoare ale politicii oficiale a Kremlinului. În mare parte, acestea vizează Acordul de Asociere RM-UE, comerțul extern, importurile, dubla cetățenie, migranții etc. Astfel, media pro-Kremlin speculează adesea cu dezinformări precum că Acordul de Asociere ar fi inutil pentru R.Moldova („Acordul a stricat relațiile Moldovei cu Rusia”, „Piața europeană nu are nevoie de produsele moldovenești”), sau că „Moldova poate fi invadată de migranți” etc.

Petru Macovei, directorul executiv API, spune că „Abecedarul dezinformării pro-Kremlin” îi va ajuta pe consumatorii de media să înțeleagă mai bine care sunt tehnicile de manipulare și dezinformare: „Chiar dacă ați trecut demult de vârsta copiilor de clasa întâi, când principalul manual pentru învățarea scrisului și cititului este Abecedarul, vă propunem să răsfoiți și să învățați dintr-un alt fel de Abecedar, cel al dezinformării. Este important să-l citiți, ca să nu deveniți victime ale propagandei”.

„Abecedarul dezinformării pro-Kremlin” este disponibil în versiune online (în limba română și în limba rusă ), iar în săptămânile următoare va apărea și în versiunea tipărită.

Broșura este editată în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de API în ultimii ani.

 Pentru informații suplimentare:

tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Rodica Malic, Coordonatoare comunicare).

 

 

9 ianuarie 2020 811

Relevant

Comments 0