Portalul care te protejează
de falsuri

Avem nevoie de o minte sănătoasă și nu de una deformată de știrile false

28 noiembrie 2019 447
Articole
Natalia Morari la întâlnirea cu locuitorii orașului Strășeni, 25 noiembrie 2019

Informația falsă și distorsionată ne afectează gândirea, provoacă frică și stări de confuzie. Ca să putem lua decizii corecte, trebuie să gândim limpede, să analizăm informațiile și să judecăm rațional, iar Campania STOP FALS! este de un real folos în promovarea gândirii critice. Consumatorii de produse mediatice din Taraclia, Basarabeasca și Strășeni au participat la întâlnirile cu jurnalista Natalia Morari  și au aflat cum are loc manipularea prin informații. Iată impresiile unora dintre participanți.

Nina Coceva, casnică, orașul Taraclia:

 - Până la această întâlnire nu atrăgeam atenția că știrile pot fi false, dar am înțeles că informația trebuie verificată și că trebuie să fim atenți nu doar la titlurile știrilor de pe rețelele sociale, dar și la conținutul acestora, să nu le distribuim dacă nu suntem siguri că sunt corecte. Neapărat să ne uităm la sursa informației, să vedem dacă au anunțat despre asta și alte instituții media în care avem încredere. Este foarte important ca informația oferită azi să ajungă la pensionari, căci ei deseori sunt speriați de diferite dezinformări. Chiar nu demult au fost informații că au dispărut câțiva copii, iar părinții mei s-au îngrijorat foarte mult și au insistat să mă duc să-mi întâmpin copiii de la școală. Ulterior, s-a dovedit că a fost o știre falsă. Bravo celor care desfășoară Campania STOP FALS!

Ivan Iacuș, pensionar, orașul Taraclia:

 - Privesc mai multe posturi de televiziune, iar știrile sunt pe primul plan. Îmi dau seama că unii mint, dar mă folosesc și de Internet, iar nepotul mă ajută să înțeleg care sunt veridice și care nu. De acum încolo voi fi și mai atent, voi ști mai multe, aceste întâlniri sunt foarte utile pentru noi, pensionarii.

Carina Bolgar, elevă, orașul Basarabeasca:

- De la această întâlnire, eu am reținut trei lucruri importante: într-o știre de conflict un jurnalist profesionist prezintă opinia tuturor părților implicate și în egală măsură, titlurile nu întotdeauna redau informația din text, iar știrile nu trebuie să promoveze frică, emoții negative, ci doar să expună fapte neutre.

Liliana Iachim, elevă, orașul Strășeni:

- Știu mai multe despre știrile false, deoarece urmăresc site-ul StopFals.md și mă informez de acolo... Eu, în general, ignor site-urile dubioase care scriu știri false, iar știrile false le raportez pe rețelele sociale, să știe administratorii rețelelor, dar și alți utilizatori ca mine.

Maia Iacob, profesoară, orașul Strășeni:

- Știrile false creează discordanță între realitate și perceperea celui care ascultă, pentru că îl influențează, îl manipulează și, de cele mai multe ori, îl face să perceapă greșit realitatea. De aceea, atunci când auzim o știre trebuie să ne întrebăm, în primul rând, de unde vine și de unde îi cresc picioarele? Mai apoi, să vedem cât de complexă este știrea, este prezentată o singură opinie sau sunt mai multe? Și trebuie să mai înțelegem dacă vine obsesiv de la o anumită persoană sau partid. Trebuie să gândim lucid și să analizăm critic informația pe care o consumăm.

Nadejda Iacob, profesoară, orașul Strășeni:

- Această întâlnire ne-a reamintit unele tehnici de manipulare: ascunderea adevărului, inducerea fricii, distragerea atenției de la subiecte cu adevărat importante și, fără îndoială, determinarea diferitor partide politice de a plăti bani grei pentru a manipula și a influența oamenii. Cred că trebuie introdus în programa școlară, la toate etapele, un curs obligatoriu de Educație Media. Acum acest curs este facultativ și doar în unele clase, la solicitare. Avem nevoie de o minte sănătoasă și nu de una deformată din cauza știrilor false. Accesez des site-ul Stopfals.md, folosesc des exemplele de informații dezmințite acolo pentru a le vorbi elevilor. Cred că este o campanie necesară pentru că e foarte multă dezinformatre în țară.

 

Mariana Jacot, Ion Mazur

StopFals.md

 

 

 

28 noiembrie 2019 447

Relevant

Comments 0