Falsuri recente
Presa cu politică editorială favorabilă socialiștilor a reflectat selectiv și tendențios acțiunile de blocare la 1 noiembrie 2020 a unui drum în localitatea Varnița, unde au fost deschise secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Sursele media pro-PSRM au afirmat în unison că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu împreună cu câțiva susținători au blocat traseul pentru că sunt împotriva dreptului la vot pentru cetățenii moldoveni stabiliți în orașul Bender. Autorii articolelor nu au spus nimic despre coruperea și transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă aceste cazuri au fost documentate de poliție și înregistrate de observatorii electorali.
Pe 1 noiembrie 2020, în jurul orei 15.00, Inspectoratul General de Poliție (IGP) a anunțat pe pagina sa de Facebook despre trei cazuri când observatorii naționali au stopat unele mijloace de transport care se deplasau în direcția secțiilor de votare: o încălcare pe podul de la Rezina, alta la Anenii-Noi și a treia la Varnița. „IGP informează despre sesizările remise Comisiei Electorale Centrale cu privire la neconcordanța cu statutul de observator a unor observatori naționali. În fiecare caz, angajații Poliției au intervenit și au documentat cazurile în baza legii”, se spune în comunicatul IGP.
Mass-media a relatat în mod special situația de la Varnița, unde deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală circulația transportului pe drumul de la Bender la Varnița, după ce a primit semnale că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Presa pro-PSRM a publicat știri tendențioase, în care a omis detalii importante și relevante pentru acest caz.
Omisiuni concertate
Postul de televiziune Accent TV care promovează Partidul socialiștilor și pe candidatul susținut de PSRM Igor Dodon a titrat: „Un deputat PAS, împreună cu câțiva susținători, au blocat accesul din Bender spre Varnița (VIDEO)”. În textul publicat pe site-ul A-tv.md se spune că „Secretarul general al PAS, deputatul Igor Grosu, însoțit de câteva persoane venite de la Chișinău, au blocat drumul de acces din Bender spre Varnița. Ei sunt împotriva exercitării dreptului la vot la alegerile prezidențiale de către moldovenii stabiliți în orașul Bender, aflat la 60 de km de Chișinău. Poliția este la fața locului și documentează cazul”.
Știri cu un conținut identic au fost publicate și de alte surse media pro-PSRM: Primul.md, Ntv.md, Noi.md, Evenimentul.md, Moldova24.info, Today.md, Politics.md, Kp.md, Theworldnews.net, Abcnews.md. Textele sunt identice, doar că în unele cazuri a fost schimbat titlul. Astfel, Telegraph.md a titrat „Pentru PAS, moldovenii din Transnistria NU sunt oameni. Vezi acțiunile ILEGALE ale echipei Maiei Sandu”, iar Subiectulzilei.md a scris: „SCANDALOS! Un deputat PAS, împreună cu câțiva susținători, au blocat ILEGAL accesul din Bender spre Varnița”.
Articolele au fost preluate și de unele publicații din România: Centruldepresa.ro, dar și din Rusia: Eadaily.com, Ehomd.info, Ria.ru, Assiette.ru.
În toate cazurile, site-urile nu au prezentat opinia celor vizați, fiind inserate doar imagini video cu altercații de la fața locului. A fost omisă și informația despre motivele reale ale blocării drumului de la Varnița.
Angajament comun de dezinformare
În opinia expertei media Viorica Zaharia, jurnaliștii au manipulat opinia publică, acționând concertat în scop de dezinformare. „Din știri au fost omise intenționat detalii importante. Astfel, publicului i-a fost prezentat un tablou incomplet care reprezintă, de fapt, o realitate distorsionată. Cred că asta s-a făcut intenționat, pentru a îndrepta accentele exclusiv spre un „erou negativ” al întregii istorii. Iar faptul că mai multe surse media transmit de aceeași manieră relatări despre un fapt/eveniment este un semn că acestea au un angajament comun să dezinformeze, dacă nu chiar o campanie de dezinformare”, a precizat Viorica Zaharia.
Deputat PAS: „Am blocat transportarea organizată a alegătorilor”
Deputatul Igor Grosu a confirmat pentru portalul Stopfals.md că a blocat circulația transportului pentru că a văzut cum alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. El afirmă că a înregistrat circa 300 de mașini care au trecut de pe un mal pe altul, iar unele autoturisme făceau curse repetate. „Erau puncte speciale unde se adunau oamenii, acolo erau aduși organizat cu autocarele. Veneau automobile, îi preluau și îi transportau. Noi am documentat automobilele care au făcut naveta de câteva ori. Nu poți să spui că a venit cu familia la vot, asta a fost în mod clar transportarea organizată a alegătorilor, ceea ce este interzis prin decizia și regulamentului CEC-ului. Eu nu puteam să mă uit pasiv la acest dezmăț. Am anunțat poliția, însă poliția nu a reacționat în niciun fel. Și atunci am recurs la acest gest. Mi l-am asumat pentru că lumea venea pur și simplu pentru a face un ban”, a declarat I. Grosu. Deputatul dezminte că ar fi împotriva exercitării votului de către alegători, precizând că este împotriva votului manipulat și cumpărat.
Poliția a confirmat cazuri de împiedicare a trecerii autoturismelor, dar și cazuri de transportare organizată a alegătorilor
La conferința de presă de la ora 15.30 din ziua alegerilor, șeful adjunct al IGP Marin Maxian a confirmat că au fost înregistrate cazuri de blocare a traseului în drum spre secția de vot, însă a anunțat că situația fost aplanată. La sfârșitul zilei, după încheierea procesului de vot, reprezentantul IGP a anunțat că poliția a înregistrat 115 cazuri de transportare a alegătorilor (din 150 de sesizări): „În acest sens, țin să menționez că 109 cazuri sunt în examinare, în 6 cazuri faptele nu și-au găsit confirmare”.
Și Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 a raportat cazuri de transportare organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport), majoritatea vizând alegătorii din regiunea transnistreană, dar și localități din autonomia găgăuză, Orhei, Cimișlia.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0